Lidové noviny

Řecko čeká průlom, Unie je skeptická

-

Řecká vláda snížila předpověď letošního růstu ekonomiky a čeká nyní jen o něco rychlejší tempo než loňský výkon 0,8 procenta. Plyne to podle agentury Reuters z plánu reforem, který o víkendu zveřejnilo řecké ministerst­vo financí. Ještě v březnu nová levicová vláda odhadovala růst tempem 1,4 procenta a předešlý pravicový kabinet na konci loňského roku v rozpočtu na tento rok předpovída­l zrychlení růstu na 2,9 procenta.

Také Evropská komise minulý týden výrazně zhoršila odhad řeckého růstu, ačkoli její původní prognózy byly staré jen tři měsíce. V jarní makroekono­mické předpovědi Komise Řecku na letošní rok předpovědě­la zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) pouze o 0,5 procenta, zatímco ještě v únoru čekala 2,5 procenta.

Ministři financí zemí eurozóny

ATÉNY/BRUSEL

by měli na pondělním zasedání zhodnotit pokrok v jednáních mezi Aténami a věřiteli. Předseda euroskupin­y Jeroen Dijsselblo­em ale uvedl, že na tomto zasedání se o dalším financován­í Řecka kvůli přetrvávaj­ícím rozporům nerozhodne. Také německý ministr financí Wolfgang Schäuble listu Frankfurte­r Allgemeine Sonntagsze­itung řekl, že v pondělí konečnou dohodu neočekává.

Hlavní řecký vyjednávač Euklidis Tsakalotos EU aMMFvyzval, aby ukázaly ochotu prolomit slepou uličku v rozhovorec­h a přístupnos­t ke kompromisu. Premiér Alexis Tsipras předpovědě­l brzký úspěšný konec jednání s mezinárodn­ími věřiteli.

Aténám rychle docházejí peníze. Země musí v úterý splatit MMF 750 milionů eur a prostředky k úhradě dluhů sbírá z finančních rezerv místních samospráv a státních organizací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia