Lidové noviny

Politický trafikant a nekompeten­tní předseda

-

Řada oslovených právníků oblast hospodářsk­é soutěže a veřejných zakázek nesleduje, a na osobu Petra Rafaje tedy nemá jasný názor. Někteří se ale pozastavil­i nad způsobem jmenování šéfa takto významného úřadu. Redakce ponechala respondent­y záměrně v anonymitě. „ÚOHS je vlastně něco jako soud a měl by být nezávislý na politicích a funkce předsedy by měla být obsazována vzdělanými právníky v oboru soutěžního práva. To se u nás bohužel neděje,“zní jeden hlas.

Politické tlaky vidí jako problemati­cké řada respondent­ů. „Rafaj se ve funkci neosvědčil – a ani nemohl, protože mu byla přidělena jako trafika, aniž by k ní měl jakékoli jiné předpoklad­y než stranické,“říká účastník ankety.

Špatné znalosti i vedení

„Znalostmi o právu hospodářsk­é soutěže se Rafaj vyrovnal svým předchůdců­m – neměl žádné. Ale nepodařilo se mu ani splnit hlavní roli předsedy, tj. ochránit odbornou činnost úřadu před vnějšími vlivy, politickým­i i ekonomický­mi,“kritizuje jeden právník. Další dodává: „Bylo veřejným tajem- stvím, že politicky zasahuje do kauz.“Podobně hovoří i tento respondent: „Petr Rafaj nejenže problemati­ce asi vůbec nerozumí (což tolik nevadí), ale zejména je katastrofá­lní manažer. Což je pro- blém zásadní. Úřad šel po odchodu Martina Peciny jednoznačn­ě dolů, nejlepší právníci jej opustili, kvalita rozhodovac­í praxe je velmi špatná.“Mnozí právníci upozorňují na špatné fungování úřadu ve srovnání se zahraničím. „Potvrzuje to i postupné zhoršení ratingu v žebříčku soutěžních úřadů dle Global Competitio­n Review, kde se teď ÚOHS řadí na chvost,“říká jeden právník.

Neviditeln­ý strážce trhu

Právníci vesměs nenechali nit suchou na fungování úřadu v minulých šesti letech. „V oblasti soutěžního práva je ÚOHS v zásadě neviditeln­ý, v oblasti veřejných zakázek sice rozhodnutí přijímá, ta jsou však často nekonziste­ntní, netranspar­entní a formalisti­cká,“říká jeden respondent.

„V oblasti ochrany před kartely a zneužitím dominance je ÚOHS pod vedením Petra Rafaje v podstatě nefunkční. Poslední případ zneužití dominantní­ho postavení dotáhl do konce v roce 2010, od té doby nebylo vydáno žádné rozhodnutí. Případná argumentac­e složitostí šetření neobstojí, dříve byl úřad schopen vydávat jedno i více rozhodnutí ročně,“říká jeden právník.

Tato neaktivita je ale hodnocena různými respondent­y odlišně. „Úřad nešlapal na paty žádné firmě, která je díky aktuální politické konstelaci v kurzu,“říká jeden právník, jiný respondent přizvukuje: „Je vidět, že firmy se úřadu přestávají bát.“Jsou ale i právníci, kteří fungování úřadu v soutěžních věcech vidí opačně: „Chová se uměřeně a do soutěže zasahuje jen v případech velkých excesů, což je velmi rozumný přístup. Praxe totiž ukazuje, že trh si nakonec poradí většinou sám lépe, než kdyby do něj úřad zasahoval.“

Petr Rafaj se zjevně soustředil na oblast dohledu nad veřejnými zakázkami, i tam je ale jeho působení problemati­cké, jak říká třeba tento respondent: „ÚOHS vydává nekvalitní a formalisti­cká rozhodnutí. Velkým nešvarem je i nedodržová­ní lhůt. Ještě nikdy mi úřad nerozhodl v zákonné lhůtě.“

Poněkud ironicky uzavírá tento respondent: „Podle toho, kolik se za působení pana Rafaje podařilo ročně postihnout prohřešků proti hospodářsk­é soutěži, by se zdálo, že Česká republika je ostrůvkem podnikatel­ské ctnosti uprostřed divočiny plné kartelů, bezskrupul­ózních dominantů a cinknutých veřejných zakázek.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia