Lidové noviny

Loupežník rozdával rány, pak potvrdil výhru

-

magnet, většinu soubojů jsem vyhrál,“usmíval se třicetilet­ý stoper. Jeho hlava s výrazně prořídlými vlasy opravdu přitahoval­a sparťanské centry. Ale zároveň i jeden od spoluhráče: když ji v 69. minutě vložil do cesty preciznímu pasu od Kovaříka, následoval­a gólová oslava.

Hubník přitom hlavičkova­l zády k brance. Balon jen líznul, pak už sledoval, jak od tyčky míří do sítě. „Naštěstí mi to sjelo přes vlasy, které ještě vzadu mám,“rozesmál se.

Byl to jeho zápas, ač to v zóně mezi novináři odmítal: „Určitě ne, hlavně v prvním poločase to v rozehrávce nebylo ono.“ Zbytečně skromná slova. Hubník byl v sobotu večer stopkou pro sparťansko­u ofenzivu. Pocítili to hlavně Lafata s Kadlecem. „Co všechno uhrál plzeňský Hubník. Anebo jinak. Kolik ran jsme schytali, ale sami je nerozdával­i,“říkal Zdeněk Ščasný, kouč Sparty.

Pravda. Srážka s Hubníkem, to pro sparťany nebyla regeneračn­í procedura v lázních. „Myslím, že to Lafiho i Kácu bolelo,“přiznal nesmlouvav­ý Hubník. „Snažil jsem se vyhrát každý souboj. Já i kluci jsme se dostali do velmi dobré formy.“

Plzeň je teď velmi blízko mistrovské­mu titulu, což by pro Hubníka byl životní úspěch.

I když... V sezoně 2009/2010 odehrál podzim ve Spartě, která na konci ligy zvedla nejcennějš­í pohár v Česku. Jenže v zimě odešel do Herthy Berlín – titul se Spartou si nepočítá, ač by na něj nárok měl.

Ve Spartě hrál výtečně. S Tomášem Řepkou vytvořili v té době suverénně nejlepší stoperskou dvojici v lize. „Když hrají spolu, je vzadu vidět obrovská jistota,“pochvalova­l si tehdejší kouč Jozef Chovanec.

Bouřlivák Řepka, který chválou na spoluhráče výrazně šetřil, si Hubníka oblíbil. „Patřil mezi nejlepší parťáky, se kterými jsem v Česku hrál,“říkal.

Fanoušci Sparty dokonce zva- žovali, že udělají sbírku, aby Hubník neodcházel a Sparta ho mohla vykoupit z ruského FK Moskva, kam v roce 2007 odcházel z Olomouce za téměř 100 milionů korun.

Jenže Hubník měl vynikající formu a zlákala ho bundesliga. V Herthě zažil dva sestupy, ale i dva postupy. Pak se v létě 2013 ozvala Plzeň, která řešila marodku obránců. Vidina Ligy mistrů bývalého kapitána výběru do 21 let a obránce s 24 starty za reprezenta­ční áčko zlákala.

Z roční „zkoušky“se stalo pevné spojení, které je smluvně dohodnuto minimálně do léta 2017.

Nechybělo však moc a Hubník se před touto sezonou vrátil do Olomouce, z níž se odrazil do velkého fotbalu. „Je pravda, že kdyby se Sigma zachránila v lize, tak jsem teď v Olomouci,“přiznal Hubník, jehož to v létě táhlo domů na Moravu. „Můžu poděkovat Olomouci, že spadla,“vtipkoval.

A Plzeň může děkovat Hubníkovi, že si na Spartu ušetřil nejlepší představen­í sezony.

„Jeho výkony v zimě rapidně stouply. Nebylo pochyb o tom, že na jaře bude hrát. Navazuje na dobu, kdy byl na úrovni reprezenta­ce a bundesligy,“pravil plzeňský trenér Miroslav Koubek: „Myslím, že se tam vrátil.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia