Lidové noviny

Viviani ve spurtu ulétl k životnímu úspěchu

-

Šestadvace­tiletý Ital je letošní novou akvizicí týmu Sky, kam přišel ze stáje Cannondale (Liquigas), kde se za svých profesioná­lních začátků sešel i s Kreuzigere­m. Sice nemá v Itálii k dispozici klasický spurtérský vláček, ale s pouhými dvěma muži Eiselem a Pucciem, které měl v koncovce k ruce, se dokázal „odpálit“k životnímu úspěchu a prvnímu etapovému vítězství kariéry na Giru.

„Je to neuvěřitel­né,“líčil pak do mikrofonu. „V novém týmu mám velkou motivaci, chceme tu s Richiem Portem vyhrát celé Giro, proto jsou tu závodníci hlavně pro Richieho. Ale i pro mne dnes odvedli dobrou práci a Salvatore Puccio mě v posledních třech kilometrec­h odvezl na špici.“

V souboji o růžový dres se opakuje loňská historie, opět si ho v úvodu Gira předávají jezdci australské Oriky. Loni putoval od Sveina Tufta k Michaelu Matthewsov­i, letos si ho vzal ve druhé etapě rovněž Matthews, tentokrát od Si- mona Gerranse. O celkovém pořadí jezdců Oriky rozhoduje při stejném čase lepší umístění ze spurtu, v němž byl Matthews z této stáje na sedmém místě nejlepší.

„Dnes jsem se pustil do spurtu až příliš brzy,“uznal, zároveň se však radoval z maglia rosa. „Bylo cosi speciálníh­o oblékat ho před rokem a letos je to ještě sladší.“

Na 13. místě projel v pelotonu cílem Roman Kreuziger, na 36. místě Leopold König. Petr Vakoč dorazil se ztrátou 2:46 minuty. V celko- vém pořadí se Kreuziger posunul na páté místo, hned za kvarteto jezdců Oriky, které těží ze svého náskoku z týmové časovky.

Na výborném pátém místě spurtoval do cíle nejstarší účastník Gira, 42letý Alessandro Petacchi.

Desetiminu­tový náskok

Únik dne se zrodil hned na prvním kilometru a šlapala v něm pětice Frapporti (Androni), Owsian (CCC), Berlato (Nippo), Zhupa (Southeast) a Lindeman (Lotto Jumbo). Jejich náskok narostl postupně až téměř k deseti minutám a Lindeman si zároveň vybojoval dres nejlepšího vrchaře.

Jakmile se 58 kilometrů před cílem začalo šplhat na jedinou vrchařskou prémii dne, srovnala se na čele pětice mužů v dresech Tinkoff-Saxo, aby z prvních pozic vzápětí kontrolova­la i ne právě jednoduchý sjezd. Při něm došlo také k prvnímu pádu tohoto Gira, když se octli na zemi Černěckij z Kaťuše a Barbin z Bardiani.

Více „obětí“měl pak hromadný pád v zadní části pelotonu, k němuž došlo 24 kilometrů před cílem. Ten postihl dokonce pět jezdců stáje IAM včetně Chavanela, Pelucchiho a Hausslera, ale i Hepburna z Oriky, druhého muže celkového pořadí, či Kangerta z Astany a Atapumu z BMC. Dvěma desetikilo­metrovými okruhy v Janově etapa vrcholila. V jejich úvodu se ocitl na zemi pro změnu Dayer Quintana, mladší bratr loňského vítěze, načež došlo k dalšímu hromadnému karambolu.

Tým Tinkoff-Saxo se v janovských ulicích pro jistotu opět seřadil na špici, dokonce v osmi mužích. Jako by si Contador řekl, že tentokrát neponechá naprosto nic náhodě. Jedenáct kilometrů před cílem byli definitivn­ě dostiženi uprchlíci a vše se schylovalo k hromadnému spurtu – a k velkému představen­í Elii Vivianiho.

V cílimu gratuloval i Richie Porte. „A na konci Gira bychom si rádi role obrátili,“ujistil Viviani.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia