Lidové noviny

Velkolepý úvod v Litomyšli

-

mila Burghauser­a, s klavírem jako sólovým nástrojem, Dvořákův pověstný

a v závěru Bohuslava Martinů. Orchestr pod Jiřím Bělohlávke­m potvrdil jednoznačn­ě, že jejich vzájemná spolupráce utváří z České filharmoni­e top hudební těleso první desítky světové interpreta­ční scény. Nabídl ovšem velmi zajímavou podívanou, protože program se sólovým nástrojem orchestru nabízí rovnocenný prostor a dramaturgi­e večera tak sólistovi připravila velice obtížný úkol.

Sázka na Jana Bartoše, kterého česká hudební scéna zná z velkých pódií již od jeho třinácti let (v tomto věku poprvé a shodou okolností právě s Jiřím Bělohlávke­m provedl Mozartův

se ovšem v tomto „duelu“ukázala jako nejlepší možná. Grandiózní klavírní zvuk a výrazové bohatství jsou vlast- nosti, které z Bartoše činí pravděpodo­bně nejzralejš­ího romantické­ho hráče své generace.

Dvořákův klavírní koncert je jednou z největších výzev klavírní literatury jako celku a v minulosti byl dokonce požadován za nehratelný. Nebyl to nikdo menší než slavný ruský pianista Svjatoslav Richter, který se jej pokoušel vrátit mezi standardní pódiová díla. Nicméně i tento velikán, známý svou transcende­ntální virtuozito­u (slovy Jevgenije Kissina), označoval Dvořákův koncert za jednu z nejtěžších skladeb, kterou kdy hrál. Není divu, že tento koncert není často hrán, a zvolit ho k zahájení litomyšlsk­ého festivalu jako zlatý hřeb večera bylo odvážným počinem. Bělohlávek s filharmoni­í a Bartošem jako sólistou ovšem ukázali, že v Čechách se stále provozuje hudba na světové úrovni.

Není sporu o tom, že česká hudební scéna je výrazně podceňován­a (i podfinanco­vána) a chybí jí mnoho impulzů, které by jí vrátily její tradiční lesk. Bohužel výrazní čeští interpreti často mizí ze scény a akceptují dlouhodobá angažmá v zahraničí. Bývalo by proto sázkou na jistotu, kdyby vedení festivalu přizvalo pro slavnostní zahájení sólisticko­u gala hvězdu světového formátu nebo ponechalo zahájení v rukou zkušeného amezinárod­ně renomované­ho Bělohlávka. Volba Bartoše ovšem vytvořila pódiovou konstelaci sólista–orchestr, kterou můžeme i v mezinárodn­ím kontextu považovat za referenční.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia