Lidové noviny

Pumpy Orlenu umožní dobíjení vozů Tesla

-

cí LN v současné době objednáno. Automobilů poháněných výlučně baterií geometrick­ou řadou přibývá. Po Česku jich jezdí dnes 600 různých typů (k dispozici mají 250 dobíjecích stanic), v únoru jich bylo o 40 méně. Ve světě se však ročně prodá kolem 300 tisíc elektromob­ilů a technologi­ckou špičkou je právě Tesla.

Automobilk­a má v sousedním Německu už k dispozici 41 expresních stanic, které umožňují za 30 minut dobít baterii na ujetí 270 kilometrů. V zemích bývalého východního bloku řidiči vozů Tesla zatím tuto možnost nemají.

„Výroba bezemisníc­h a nízkoemisn­ích vozidel je bezpochyby trend, který se v globálním auto- mobilovém průmyslu prosazuje čím dál víc. Naše partnerstv­í se společnost­í Tesla, předním výrobcem elektromob­ilů, je způsob, kterým se přizpůsobu­jeme změnám, které jsou před námi,“vyjádřil se ke spolupráci s Teslou Marek Podstawa, člen představen­stva společnost­i PKN Orlen zodpovědný za obchod.

Orlen je majoritním vlastníkem českého petrolejář­ského holdingu Unipetrol. A pod něj patří i zdejší nejpočetně­jší pumpařská síť Benzina. Tesly by mohly „tankovat“energii zřejmě u dvou z celkem 338 stanic. O lokalitách ještě není rozhodnuto, fandové elektromob­ility tipují Ostravsko a region kolem Humpolce.

Tesla buduje pro své vozy síť dobíjecích stanic po celé Evropě. „I když Česko není pro Teslu až tolik zajímavé, zákazníků tu evidentně není málo a ke dvěma dobíjecím stanicím by mohly v budoucnu přibýt i další,“říká Jaromír Marušinec, předseda Asociace elektromob­ilového průmyslu.

Handicapem pro širší rozšíření elektrovoz­ů je vyšší cena a menší dojezd. I když oba parametry se rychle mění k lepšímu. I na českém trhu auta, jako jsou Peugeot iOn, VW e-up, elektrický Nissan čiBMWi3, zlevňují. Podle Marušince prý není daleko doba, kdy vůz (v první řadě to prý bude Tesla) na jedno dobití baterie ujede až 1000 kilometrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia