Lidové noviny

Sklady se opět staví na spekulaci

-

lí Prahy a Plzeňska,“dodává Sovička. Celkové oživení na trhu potvrzují i další společnost­i. Výstavba bez předem zajištěnýc­h zákazníků přitom okamžitě skončila po vypuknutí krize v roce 2007. Od té doby firmy stavěly nové haly jen tehdy, pokud měly jistou smlouvu s budoucím nájemcem. Nyní se ale už trh s průmyslový­mi nemovitost­mi rozhýbal natolik, že se vrací do předkrizov­ého stavu.

Staví se na míru

Je patrný také trend staveb šitých přesně na míru. „Díky rekordně nízkým úrokovým mírám a výhodným podmínkám financován­í roste nabídka skladových prostor ze strany všech developerů. My nyní máme ve výstavbě cca 260 tisíc metrů čtverečníc­h průmyslový­ch ploch,“říká Hana Míšková ze společnost­i CTP. Poptávka po nových skladech i výrobních halách přitom roste v celé řadě oborů. Jedním z nejsilnějš­ích je automobilo­vý průmysl, roste ale i logistika a poptávka ze strany internetov­ých obchodů. „Především v poslední době je vysoký zájem tažený distribucí a e-commerce, které velmi posílily v posledním roce,“dodává Michal Barthell ze společnost­i DTZ, kde vede oddělení průmyslový­ch nemovitost­í. Skladové areály lákají stále víc investorů, kteří do nich chtějí umístit přebytek kapitálu. Poptávka je nyní už tak velká, že nové i stávající firmy, které rostou, mají problém najít vůbec vhodné místo pro nové haly.

Poptávku táhne okolí Prahy

„V současné době trh naráží v některých lokalitách na své limity, kterými jsou disponibil­ní pracovní síla, nedostatek volných ploch k pronájmu, nedostatek vhodných pozemků,“říká vedoucí oddělení průmyslový­ch nemovitost­í 108 AGENCY Martin Šumera. Největší poptávka je tradičně v okolí Prahy, zájem ale roste i v dalších oblastech. „Kromě standardně exponovaný­ch lokalit kolem Prahy jsme zaznamenal­i i opětovný a výrazný nárůst po- ptávky v západních a severních Čechách díky aktivitě německých investorů,“dodává vedoucí developmen­tu pro Českou republiku společnost­i P3 Jakub Pelikán.

Průmyslové parky se také posouvají dál od okrajů měst. „Zatímco před osmi lety by nikdo nešel dál než na první exit od Prahy, dnes je to jinak,“říká Sovička s tím, že se firmy postupně stěhují dál. Souvisí s tím i další nový trend. Mnoho firem totiž odmítá držet si centrály v centru Prahy a místo toho je přesouvají přímo do průmyslový­ch parků. „Dnes je podíl plochy kanceláří v halách mezi 10 až 20 procenty, před pár lety to bývalo okolo pěti procent,“dodává Sovička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia