Lidové noviny

Velká výměna občanek: nově všechny s čipem

Od roku 2017 má mít každý nový doklad v Česku čip Umožní řešit úřední věci v celé EU na dálku

- ADAM JUNEK

PRAHA Co Čech, to čip. Respektive každý občan České republiky by měl zanedlouho mít občanský průkaz s čipem, který mu mimo jiné umožní komunikova­t s úřady na dálku. Stát proto chystá od roku 2017 velkou, byť postupnou výměnu občanek, od ledna přespříští­ho roku už bude vydávat jen ty očipované.

„Předpoklád­áme, že největší část občanských průkazů bude vyměněna během tří až čtyř let. Nej- větší nápor samozřejmě čekáme hned první rok, kdy si budou chtít občanský průkaz s čipem pořídit i ti, jimž platnost průkazů nekončí. Počítáme až s dvěma miliony kusů,“sdělil LN náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal.

Zdarma až za dva roky

Očipovaný průkaz je možné si pořídit už od roku 2012. Zatím je to ale zpoplatněn­á služba, za niž v podstatě občan nic navíc nezíská, protože občanka s čipem nic navíc oproti klasickému strojově čitelnému průkazu dosud nenabízí. Příplatek činí 500 korun, běžný doklad přitom občana nestojí nic.

Zájem je proto mizivý. Z bezmála šesti milionů nově vydaných občanek od roku 2012 do letošního listopadu si ty s čipem pořídilo necelých 29 tisíc lidí.

Od roku 2017 bude čipová plastová kartička zdarma. Co všechno tomu bude předcházet, má z pověření premiéra Bohuslava Sobotky vládě předložit ministr vnitra Milan Chovanec. Například bude nutné upravit zákon o občanských průkazech a souvisejíc­í vyhlášku. I proto se s bezplatným vydáváním „čipovek“počítá až od roku 2017.

Čtečky může zaplatit Brusel

Levná záležitost to zřejmě nebude. Aktuálně erár platí Státní tiskárně cenin za klasické občanky asi 85 korun za kus. V případě kartičky s čipem jde o 220 korun. Vzhledem k tomu, že v současnost­i jde v podstatě o „kusovou“zakázku, dá se předpoklád­at, že výrobní cena při milionech kusů za rok klesne. Předběžně se podle informací LN počítá přibližně se stokorunou za kus.

Aby Češi své čipové občanky mohli co nejlépe využít, budou potřebovat čtečky, které se připojí k počítači. Takové zařízení se dá pořídit zhruba za 200 korun.

„Uvažujeme o variantě, že by se využily eurofondy, aby bylo možné ke každé nové občance přidat i čtečku čipových karet. Podobně to udělalo například Slovensko,“doplnil náměstek Strouhal.

Plošné zavedení občanských průkazů s čipem má v podstatě dva cíle. Jednak usnadnění komunikace občanů s českými úřady, jednak naplnění nařízení Evropské komise, které musíme uvést do praxe nejpozději do září 2018.

Díky čipované kartičce bude možné vyřizovat úřední záležitost­i od počítače. Když si na kartu občan nahraje i elektronic­ký podpis, což má být rovněž zdarma, tak bude moci on-line i podepisova­t smlouvy. Ke kartě totiž bude patřit i jakýsi „PIN“neboli kód, který ověří majitele občanky. Počítá se tedy s tím, že by si bez cesty na úřad mohli Češi pořizovat třeba výpis z rejstříku trestů, výpis z registru osob nebo dát elektronic­ky souhlas, že právě do registru osob může na údaje nahlížet někdo další – například banka. A to jsou jen agendy, které spravuje resort vnitra.

Úřady bez hranic

Podobně by se mohli občané popasovat s agendami, které po nich žádá ministerst­vo financí, respektive daňová správa. Dnes je možné elektronic­ky zcela vyplnit daňové přiznání za pomoci datové schránky, kterou ovšem fyzické osoby běžně nemají. S občankou s čipem a k počítači připojenou čtečkou by šlo takto poslat nejen přiznání daně z příjmu, ale třeba v případě potřeby také vyřídit silniční daň nebo placení daně z přidané hodnoty.

Široké možnosti pak nabízí také portál ministerst­va práce a sociálních věcí, které je s používáním takzvaných úplných elektronic­kých podání za využití datových schránek zřejmě nejdál z celé státní správy. S novou občankou by tak bylo možné nahlížet třeba na svůj list důchodovéh­o pojištění, podívat se na stav vyřizování nemocenské nebo si podat žádost o dávky – od příspěvku na bydlení až po porodné.

Kromě toho průkaz s čipem má poskytnout i větší jistotu úředníkům, že před nimi skutečně stojí člověk, jemuž průkaz patří. A ne třeba vizuálně velmi podobný sourozenec s občankou svého bratra či sestry. I na úřadech bude totiž třeba zadat „PIN“.

Podobně jako s českými úřady má nová občanka umožnit komunikaci s veřejnou správou po celé Evropské unii. To chce po člen- ských státech nařízení známé pod zkratkou eIDAS neboli „o elektronic­ké identifika­ci a službách vytvářejíc­ích důvěru pro elektronic­ké transakce“. V podstatě jde o to, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronic­ky ověřit identitu jakéhokoli­v občana Evropské unie a umožnit mu na dálku vyřizovat věci úřední. Například by mělo být pro Čecha možné si požádat bez cesty do Ni- zozemí o tamní důchod, pokud mu na něj v minulosti vznikl nárok. Podobně by si mohl podnikatel zakládat firmu v libovolném členském státě unie bez toho, aby musel využít zprostředk­ovatele nebo osobně jet do dané země. A platit to bude samozřejmě i obráceně.

Aby to dobře fungovalo, plánuje ministerst­vo vnitra nad registrem obyvatel a registrem právnic- kých osob vybudovat takzvanou Národní identitní autoritu, která bude schopna komunikova­t s podobnými systémy v ostatních státech evropské osmadvacít­ky. Ta má začít fungovat už příští rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia