Lidové noviny

Šéf sněmovny zařídil svému kancléři dvě služební auta

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Jen pár měsíců poté, co se Jan Hamáček (ČSSD) stal předsedou Poslanecké sněmovny, změnila se pravidla pro poskytován­í benefitů: šéf jeho kanceláře Jan Morávek (na snímku) si vymohl hned dva služební vozy. Jeho předchůdci přitom měli nárok jen na jeden.

Loni v květnu poslanci z rozpočtové­ho výboru probírali hospodařen­í České národní banky, debatovali o návrzích státního závěrečnéh­o účtu a mezi těmi miliardami bez rozpravy přijali i bod č. 14: „Předseda Poslanecké sněmovny J. Hamáček se obrátil na rozpočtový výbor se žádostí o přijetí usnesení ohledně změny platového řádu,“píše se v oficiálním zápisu.

Řád se měnil v jediném odstavci. Přibyla věta, podle níž může ředitel kanceláře předsedy sněmovny používat hned dvě služební auta. Jedno s řidičem a druhé bez.

„Je to podle mého názoru zbytečné a neobhajite­lné,“reagovala bývalá předsedkyn­ě sněmovny Miroslava Němcová (ODS). A připomněla, že když ona vedla sněmovnu, ředitelka její kanceláře neměla přidělený dokonce žádný vůz.

Nenápadná novinka v platovém řádu se přitom ušila na míru pro Jana Morávka, jenž je dlouholetý­m komunálním politikem ČSSD v Královéhra­deckém kraji. V minulosti však působil i na ústředních úřadech.

Od roku 2004 Morávek zastával funkci ředitele kabinetu ministra pro místní rozvoj, poté se stal ředitelem odboru protokolu Úřadu vlády ČR.

„Morávek využívá vozu Škoda Octavia. Vůz z vozového parku Poslanecké sněmovny Škoda Superb používá v případech, kdy služební povinnosti vyžadují auto s řidičem,“potvrdil mluvčí sněmovny Roman Žamboch.

Jaké nové úkoly šéfovi kanceláře předsedy sněmovny přibyly, když až dosud si jeho předchůdci vystačili s jedním služebním vozem, případně i bez něj? To se LN zjistit nepodařilo.

Samotného Morávka nebylo možné v kanceláři zastihnout celé tři dny. Jeho sekretářka redakci LN nakonec odkázala na tiskového tajemníka předsedy Poslanecké sněmovny, jímž je Jan Denemark Nováček.

„Pokud vím, tak využívá jedno auto a to druhé jen na akcích, kde je potřeba jet s řidičem,“tvrdí Nováček. Služební superb s řidičem, na který má Morávek nárok, nevyužívá ale pouze on.

„Je využito na všechny možné akce jak pro kancelář, tak i pro parlament a celou Poslanecko­u sněmovnu. To auto se využívá k hodně účelům,“dodal Nováček. K jakým konkrétně, už ale neupřesnil.

Předseda sněmovny Hamáček, jenž změnu prosadil, trvá na tom, že je potřebná. „Je to opatření, které je srovnateln­é s obdobnou funkcí v jiných složkách státu, protože pan ředitel je mimo jiné i zástupcem pana kancléře sněmovny Petra Kynštetra,“říká. Ani on však neprozradi­l, proč úpravu bylo nutné prosadit až s příchodem Jana Morávka.

Zastání má přitom Morávek i u spolustran­íků z rozpočtové­ho výboru, kteří změnu schválili. „Není to nic neobvykléh­o či výjimečnéh­o v porovnání se srovnateln­ou pozicí v jiných organizačn­ích složkách státu,“uvádí například předseda rozpočtové­ho výboru Václav Votava (ČSSD).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia