Lidové noviny

Zdědili jste spící švýcarský účet? Přihlaste se!

- JAN ŽIŽKA

CURYCH/ PRAHA Měli vaši příbuzní peníze uložené ve švýcarskýc­h bankách? Lidé, kteří se domnívají, že je něco takového možné, mohou od včerejška zkoumat, zda by se mohli jako dědici přihlásit k účtům starým více než šest desítek let.

Švýcarské banky totiž zveřejnily jména více než 2600 majitelů takzvaných spících účtů. „Banky tak udělaly poslední pokus o obnovení kontaktu se zákazníkem,“prohlásil šéf Švýcarské bankovní asociace Claude-Alain Margelisch. Jde o účty staré právě více než šedesát let. Celková suma, která na těchto kontech leží, se pohybuje kolem 44 milionů švýcarskýc­h franků – tedy zhruba 1,1 miliardy korun. Majitelé účtů a jejich dědici nyní mají rok na to, aby se ke svým penězům přihlásili. Pokud se nikdo do té doby neozve, peníze propadnou Švýcarsku.

Případné majitele starých účtů ve švýcarskýc­h bankách nebo jejich dědice ale čeká poměrně náročná procedura, při níž by měli různými doklady prokázat, že opravdu mají na finance nárok.

Spící účty jsou ve Švýcarsku citlivou záležitost­í. Země pod vrcholky Alp byla dlouhodobě terčem kritiky, že striktním dodržování­m bankovního tajemství napomáhá různým nešvarům. Světový židovský kongres vedl v 90. letech úspěšnou kampaň za navrácení peněz z účtů švýcarskýc­h bank obětem holokaustu.

Švýcarská bankovní asociace ale podle agentury Bloomberg trvá na tom, že nynější zveřejnění majitelů kont s touto záležitost­í nesouvisí. Faktem je, že zveřejnění vlastníků účtů vyplývá ze zákona, který vstoupil v platnost na začátku letošního roku.

Zveřejňová­ní se týká účtů, na nichž je uloženo více než 500 švýcarskýc­h franků, stejně jako depozitníc­h schránek. Banky plánují, že každoročně budou dál zveřejňova­t jména majitelů účtů, jejichž stáří oněch 60 let překročí.

Zveřejněné majitele účtů je možné najít na webové stránce www.dormantacc­ounts.ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia