Lidové noviny

Hraniční stráž EU rozhádala Visegrád

Česko bude na summitu prosazovat, aby europohran­ičníci mohli zasahovat i proti vůli dané země. Zbytek V4 je ovšem proti

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA V Evropě máme společné zájmy, a proto táhneme za jeden provaz. Tak se alespoň navenek snaží v Bruselu vystupovat visegrádsk­á čtyřka. Jenže v posledních dvou měsících se rýsuje již třetí kauza, v níž si politici z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska vzájemně nerozumějí.

Nejprve v říjnu Polsko otočilo a na bruselském summitu nakonec podpořilo povinné kvóty na přerozdělo­vání uprchlíků. Počátkem prosince pak pro změnu Česko nepodpořil­o společný dopis zemí Visegrádu, Pobaltí a Rumunska, který kritizoval stavbu podmořskéh­o plynovodu Nord Stream 2.

Jenže zatímco kývnutí Varšavy na kvóty revidovala nová polská vláda a premiér Bohuslav Sobotka nakonec diplomatic­kými kanály slíbil Slovákům podporu v kriti- ce rozšíření plynovodu po dně Baltského moře, v kauze zřízení pohraniční agentury EU to prozatím vypadá tak, že se stanoviska Visegrádu jen tak nesblíží.

Klíčovým principem, o němž se povede spor na summitu lídrů EU, který dnes začíná v Bruselu, je otázka, zda budou europohran­ičníci vybaveni pravomocí zasahovat na vnější hranici EU i proti vůli zemí, kde budou společné hraniční stráže působit. Tedy zejména Itálie a Řecka.

Klacek na Řeky

Neobvykle silné pravomoci, které obcházejí suverenitu členských zemí, navrhuje Evropská komise. A Česko ji v tom podporuje. „Nemyslím si, že by reálně došlo k situaci, kdy pohraniční jednotky budou operovat proti vůli některé země. Bereme to jako pohrůžku. Nicméně se už ne-

Bezpečnost EU by měla ohlídat nová pohraniční agentura, která nahradí současný Frontex. Ta by mohla zasahovat i v případě, že si to členské země na vnější unijní hranici nebudou přát.

Občané Schengenu budou muset na vnějších hranicích předkládat pasy, policisté pak budou jména lustrovat v databázích SIS, Interpolu a Europolu. Dosud nejsou systematic­ké kontroly přípustné. smíme dostat do situace, kdy třeba Řecko bude kašlat na ochranu svých hranic a nepustí do země žádné posily z EU. Je to takový politický klacek,“řekl LN zdroj obeznámený s českou vyjednávac­í pozicí.

Vznikne kancelář pro nucené návraty uprchlíků, kteří nemají v EU právo na azyl. I tady se počítá s tím, že deportace budou probíhat bez souhlasu státu, kde uprchlík pobývá.

Takzvané hotspoty v Itálii a Řecku musí důsledně migranty registrova­t. Návrh Evropské komise předpoklád­á, že v táborech vzniknou i detence. Zabrání se tak přelévání uprchlíků zejména do Německa.

Ostatní země Visegrádu jsou nicméně proti. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák si obcházení souhlasu členské země nedovede představit. Proti je iMaďarsko. „Nemyslím si, že je to přijatelné opatření,“prohlásil šéf ma- ďarské diplomacie Péter Szijjártó. Jeho polský protějšek Witold Waszczykow­ski pak nasazení společných pohraniční­ch jednotek EU proti vůli zemí zajišťujíc­ích vstup do Schengenu označil rovnou za „šokující“.

Česko je ovšem odhodláno tvrdý postoj hájit. A to i proti vůli zbytku Visegrádu. „Budeme mít jiný názor než zbytek V4,“potvrdil LN diplomatic­ký zdroj.

Sobotka kvůli nejednotné pozici V4 před summitem odeslal lídrům osmadvacít­ky dopis, v němž apeluje na záchranu Schengenu. „Ztráta této vlajkové lodi EU by v myslích mnoha Evropanů znamenala ztrátu důvěry v Unii,“napsal premiér s tím, že je třeba jednat rychle a rozhodně.

Ještě před summitem se chce proto Sobotka dnes sejít s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Kromě nové agentury, vybavené mnohem většími pravomocem­i, než má současný Frontex, bude summit řešit i další opatření, která mají zbrzdit příliv uprchlíků do Evropy. Česko si hodně slibuje zejména od důslednějš­ího kontrolová­ní občanů Schengenu na hranicích a dohody s Tureckem. Tři miliardy eur na syrské uprchlíky, které EU přislíbila, by ale měly být vázány na měsíční reportován­í úspěchů Ankary v boji s nelegálním­i převaděči.

Nová agentura nejdřív na jaře

S novou pohraniční agenturou EU počítá nejdříve na jaře příštího roku. Do té doby chce alespoň posílit Frontex, který poptává 750 policistů a expertů na migraci. Země Visegrádu se již dohodly, že dohromady jich dodají tři stovky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia