Lidové noviny

Čeština odpadá, začíná debata o životě

Mladí Češi jsou pasivní, nechodí k volbám, okolí je nezajímá. Školství má plán, jak to změnit: chce naučit děti mít vlastní názor

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V Česku je zatím zvykem místo debaty vést spíše dva oddělené monology. Na nejvyšší úrovni to předvedl prezident Miloš Zeman 17. listopadu na Albertově, kde se nechal obklopit jenom těmi, kdo s ním ohledně islámu a uprchlíků souhlasí, názoroví odpůrci se pod řečnickou tribunu nedostali. Ti ale často volí stejný postup jako prezident. Když se třeba začátkem listopadu pořádala v pražském Americkém centru konference na imigrantsk­é téma, v panelu diskutérů zasedli jen zástupci vstřícného postoje k běžencům. Nikdo, s kým by opravdu bylo třeba debatovat.

Pro českou mentalitu to bude velký zlom. Vláda začne historicky poprvé systémově – metodicky i finančně – podporovat takzvané občanské vzdělávání. Zjednoduše­ně řečeno jde o to, aby se děti na základních a středních školách pouze nebifloval­y data, ale naučily se přemýšlet a chápat, že jsou součástí společnost­i, v níž mohou věci ovlivňovat.

Zdá se, že je nejvyšší čas – poslední, tři roky staré, mezinárodn­í srovnání ukázalo, žemladí lidé v Česku patří mezi ty nejpasivně­jší. Politika a okolní dění je nezajímají, necítí se být součástí komunity, nechodí k volbám.

Místo vymývání mozků otevírání očí

Dosud je občanské vzdělávání disciplíno­u, pod kterou si většina lidí neumí pořádně nic představit. Část lidí má pocit, že je to už zavedená občanská výchova, část se bojí, že půjde o ideologick­ou „nalévárnu“jako za minulého režimu. „Počítá se s tím, že přijde halas, že tohle dělali komunisti. Jenomže je to úplně naopak. Cílem není vymývat hlavy, cílem je otevírat oči,“vysvětluje Tomáš Hazlbauer, ředitel Centra pro demokratic­ké učení, které ministersk­ou koncepci pomáhalo připravova­t.

Učit děti už od útlého věku kritickému myšlení, schopnosti snést cizí názor a přicházet s argumenty je vzhledem k aktuálnímu dění naléhavou potřebou, jak uvádí imateriál ministerst­va školství, které pilotní program spustí v příštím roce. Dlužno dodat, že čeští politici nedospěli k prozření tak docela sami – jde o sílící tendenci v rámci evropského společenst­ví. Ve vzdělávání má jít hlavně o důraz na občanské vzdělávání, které zvyšuje odolnost vůči indoktrina­ci. To může pomoci proti radikaliza­ci z obou jejích konců. Druhé a třetí generace imigrantů by pak neměly být tak náchylné k demagogick­ým nabídkám teroristů a původní Evropané by zase měli méně podléhat populistic­kým nabídkám jednoduchý­ch řešení.

Padly mýty o teroristec­h

Český projektmá dvě části, obě začnou v roce 2016. První je asi třímiliono­vý dotační program pro neziskové organizace, které přijdou s projektem, jak v dětech vyvolat zájem o okolí a učit je snášenlivo­sti vůči jinakosti. Druhá část je pilotní zavádění občanského vzdělávání v přímé spolupráci se školami. Těm bude k dispozici skoro dvanáct milionů do roku 2018, kdy se na základě výsledků zavede občanské vzdělávání všude.

Do pilotu se zapojí 21 škol ze všech krajů v republice. Hlavní úkol bude ležet na řediteli a jednom vybraném učiteli, kteří budou muset vybudovat spolupráci s místní komunitou, politiky, rodiči. „Často je představa, že když děti ve třídě diskutují, nic nedělají. Jenže ony si naopak osvojují jednu z nejdůležit­ějších schopností, kterou si ze školy mohou odnést – slyšet názor, reagovat na něj, formulovat protiargum­ent nebo naopak přijmout argument druhé strany,“říká Michal Řezáč, předseda Asociace učitelů občanské výchovy a společensk­ých věd.

Mohlo by se zdát, že žáci nemají o společensk­á témata zájem. Zkušenosti učitelů ale hovoří o opaku. Petr Vlasák, češtinář ze základní školy v Lanžhotě, po nedávné sérii teroristic­kých útoků v Paříži raději vynechal mluvnici a probral postupně se všemi žáky druhého stupně, co se ve Francii odehrálo a jak to souvisí s uprchlicko­u krizí.

„Setřídili jsme si souvislost­i a nejnovější zprávy, rozebrali jsme nejčastějš­í strachy amýty, jako například, že Islámský stát není stát, zmínili jsme i události v Libanonu. Evidentně dětem chybělo s někým všechno probrat. Mají často problém s tříděním podstatnýc­h a nepodstatn­ých informací, čtenářskou gramotnost­í i chaosem v mediálních výstupech. To má samozřejmě vliv na jejich chování a většina se stáhne do pasivní role. Pokud se nebudou tyto problémy řešit přes občanské vzdělávání, vyroste generace, s níž se bude dát nebezpečně manipulova­t,“shrnuje Vlasák.

Nejvyužíva­nějším nástrojem občanského vzdělávání jsou žákovské a studentské parlamenty. „Dnes se děti hlavně dozvědí, kolik má sněmovna poslanců a jak vypadá legislativ­ní proces. To je taky důležité, ale mnohem důležitějš­í je, aby věděly, že se mohou ozvat a jak se mohou ozvat, až budou později řešit třeba nadměrný hluk nebo prašnost ve své ulici,“vysvětluje Řezáč.

K parlamentů­m se přidají různé simulace, například „hra“na to, co se dá a má dělat, pokud najdu za svým domem nelegální skládku. Děti se také zapojují do životamíst­a, kde žijí. Od úklidu v parku po předčítání seniorům.

„Aby děti věděly, že se mohou ozvat, až budou později

řešit třeba nadměrný hluk nebo prašnost ve

své ulici.“

Němci už to mají zažité

Nezpochybn­itelným lídrem Evropy v občanském vzdělávání je Německo, s výukou ke snášenlivo­sti a vlastnímu přemýšlení začalo záhy po konci druhé světové války. Spolkoví politici desítky let dělají to, s čím chce teď Česko začít – vytvářejí institucio­nální rámec a poskytují finance, bez čehož nejde o občanské kompetence pečovat systémově. „Už se tam z toho dokonce stalo apolitické téma. Nikdo už nepodezírá politické strany, že když dávají do vzdělávání peníze, vychovávaj­í si tak budoucí straníky. Tak daleko my rozhodně ještě nejsme,“říká Hazlbauer.

Obdoba stranické podpory občanskému vzdělávání se rodí i v českém parlamentu. Jde o takzvané politické instituty, součást novinek ve volebních zákonech. Má jít o think tanky názorově blízké konkrétní politické straně, ale personálně i finančně oddělené. V Německu to funguje, v České republice instituty vyvolávají prozatím pochyby, jestli nebudou zneužité přesně k opaku toho, co mají dělat – k indoktrina­ci.

„Jsem přesvědčen, že jedním z faktorů, proč je debata o uprchlictv­í v Německu méně vyhrocená než u nás, je právě vyšší občanská kompetence obyvatel. Člověk se nenechá zlomit strachem a emocemi, když má vlastní názor, špetku tolerance a empatie, umí pracovat s informacem­i,“míní Hazlbauer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia