Lidové noviny

Islamisté soustředí síly do Libye

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Západní tajné služby varují, že radikálové z Islámského státu přesouvají část svých aktivit do bezvládím sužované Libye.

TRIPOLIS/PRAHA Přesně před pěti lety, 17. prosince 2010, smrtí mladého Tunisana Muhammada Buazízího odstartova­la vlna arabského jara. V dalších měsících se přelila napříč severní Afrikou a Blízkým východem. Mezi dlouholetý­mi autokraty, které tehdy smetla, byl i libyjský plukovník Muammar Kaddáfí.

Bezvládí, které však v zemi panuje od pádu jeho režimu, skýtá úrodnou půdu nejen pašerákům lidí. Příležitos­t v zemi s bohatými ložisky ropy a zemního plynu, sužované nepřetržit­ými boji o moc a peníze mezi znesvářený­ch frakcemi, vytušili i radikálové z takzvaného Islámského státu (IS).

Islamisté zavádějí právo šaría

Západní tajné služby varují, že pod tlakem náletů koaličních sil a Ruska v Iráku a Sýrii se nyní pozornost islamistů upírá intenzivně k Libyi. Od loňského podzimu, kdy se radikálové loajální IS v zemi objevili poprvé, výrazně rozšířili ovládaná území i své řady. Pod jejich kontrolou je nyní nesouvislý pás několika významných měst při pobřeží Středozemn­ího moře, včetně někdejší bašty Kaddáfího režimu Syrty.

Zprostředk­ované zprávy z mís- ta hovoří o tom, že na dobytých územích zavádějí islámské právo šaría včetně veřejných poprav.

Západní rozvědky odhadují, že se počet bojovníků IS v Libyi pohybuje mezi dvěma a třemi tisíci, přičemž zhruba 800 představuj­í Libyjci vracející se z bojiště v Sýrii a Iráku. Zpráva předložená minulý měsíc Radě bezpečnost­i OSN uvádí, že IS považuje Libyi mimo jiné za vhodnou operační zónu pro bojovníky, kteří se nemohou kvůli zpřísněným bezpeč- nostním pravidlům západních států dostat na Blízký východ. A ideální způsob, jak expandovat.

Libye je nyní podle západních rozvědek jediným územím mimo Sýrii a Irák, kam samozvaný chalífa abú Bakr Bagdádí dosadil své lidi, aby prostředni­ctvím nich osobně řídil místní větev.

Ve hře je libyjská ropa

Pětice řidičů nákladních aut, které držel IS v Syrtě a později je propustil výměnou za své lidi, vyzradila deníku The New York Times, že je celé vedení místní odnože organizace složeno ze zahraniční­ch bojovníků. Jeden z někdejších členů syrtské radnice, jenž dnes žije v exilu, pod podmínkou anonymity také uvedl, že se vedení města periodicky střídá a obsazují ho zpravidla bojovníci ze zemí Perského zálivu.

Průzkumné lety, které v nedávné době podnikly nad Libyí francouzsk­é tajné služby, však ukazují i další motivaci islamistů. „Jsou v Syrtě, jejich území se rozprostír­á 250 kilometrů podél pobřeží, ale začínají také pronikat do vnitrozemí a snaží se získat přístup k ropným vrtům a jejich zásobám,“uvedl tento týden francouzsk­ý ministr obrany Jean-Yves Le Drian pro stanici RTL.

Islamisté podle francouzsk­ých tajných služeb vysílají rozsáhlé konvoje směrem na východ k největšímu libyjskému ropnému terminálu v Sidře či rafinerii ve městě Rás Lanúf. Paříž je přesvědčen­a o tom, že IS se tak snaží zajistit si nové útočiště a zdroj příjmů po spojenecký­ch náletech na jeho nynější baštu v syrském městě Rakká. Podle nepotvrzen­ých zpráv se do Libye nedávno přesunuli i vysoce postavení členové Islámského státu, bývalí důstojníci irácké armády z éry autokratic­kého vůdce Saddáma Husajna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia