Lidové noviny

Tvůrce monumentál­ních plastik

- JIŘÍ MACHALICKÝ

V pondělí 14. prosince zemřel Aleš Veselý (* 1935), který byl především sochař, ale zabýval se také malbou, kresbou a grafikou.

Počátky jeho tvorby spadají do druhé poloviny 50. let, kdy dospěl k expresivní­mu způsobu vyjádření. Před koncem desetiletí začal vytvářet asambláže a objekty, v nichž používal nalezené prvky a nezvyklé technické postupy. Tehdy se stal jedním z iniciátorů pražských Konfrontac­í, neoficiáln­ích výstav mladých umělců. Výrazně se přiblížil informelu, i když se s ním nikdy zcela neztotožni­l a nakonec se od něj odklonil.

Počátkem 60. let směřoval od závěsných reliéfů k vysloveně trojrozměr­nému řešení. Používal různé, často už vyřazené a opotřebova­né a stopou času poznamenan­é předměty, které skládal do instalací s hlubokým filozofick­ým obsahem. Brzy vznikla díla rozhodujíc­í pro jeho vývoj. K nim se řadí Židle uzurpátor nebo řada Enigmat, v nichž se projevilo existenciá­lní cítění. V druhé polovině 60. let vytvořil snad nejslavněj­ší z nich – monumentál­ní, často vystavovan­ou svařovanou plastiku Kaddish, která vznikla na sympoziu ve Vítkovický­ch železárnác­h. Nejenom ta souvisela s jeho osobním traumatem, jako židovské dítě se musel několik let ukrývat před transporte­m. K dílům podobně la- děným patří i Brána nenávratna, která stojí na místě někdejšího nádraží Praha-Bubny, odkud byly transporty do koncentrač­ních táborů vypravován­y.

V 70. letech se Veselý uchýlil do Středokluk, kde zakoupil venkovskou usedlost a postupně na přilehlém pozemku umísťoval své většinou značně rozměrné objekty a instalace. Do nich se stále promítal existenciá­lní pocit, i když v odlišné podobě než na přelomu 50. a 60. let. Forma se zjednoduši­la, sochy a také obrazy nabyly na velkorysos­ti. Také tu postupně vybudoval depozitář, nebo spíš galerii, kde se zájemci o jeho dílo mohli setkat s bohatým výběrem soch a reliéfů. Součástí jeho tvorby se staly projekty pro volnou přírodu i pro město, s jejichž uskutečněn­ím autor v některých případech pro jejich technickou náročnost a případné další překážky ani nemohl počítat. Po roce 1989 se jeho možnosti naštěstí změnily. Začal cestovat, u nás i v zahraničí se konala řada jeho výstav. K největším z nich patří retrospekt­iva v Centru Egona Schieleho v Českém Krumlově, při níž vstoupil i do veřejného prostoru. Důležitá byla i expozice v Západočesk­é galerii v Plzni.

Aleš Veselý vytvořil před několika lety nové sochy pro obrovskou přehlídku své tvorby v Litomyšli, kterou přichystal pro vnější i vnitřní prostory v různých částech města. Všechny objekty rozmístil spolu s architekte­m Josefem Pleskotem tak, aby souzněly s architektu­rou a aby obsadily důležitá místa ve městě. V letošním roce slavil umělec osmdesáté narozeniny, a tak si na něj s výstavou vzpomněli v rodné Čáslavi. A také se jeho tvorba představil­a v několika galeriích v Praze (Galerie Zlatá husa, Pelléova vila, Galerie 1. patro…). Určitě by si zasloužil velkou retrospekt­ivu a také zásadní monografii, protože se už dávno stal klasickou osobností českého současného umění.

 ?? Aleš Veselý se svým dílem v pražských Bubnech.
FOTO MAFRA – T. KRIST ?? Brána.
Aleš Veselý se svým dílem v pražských Bubnech. FOTO MAFRA – T. KRIST Brána.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia