Lidové noviny

V čem nám chybí Havel

Zítra to budou čtyři roky, co zemřel expreziden­t. Člověk pozitivní i v dobách méně nadějných

-

Může se to zdát jaksi neadekvátn­í tváří v tvář všem těm velkým „fatálním krizím“a výzvám, kterým dnes Evropa čelí: od migrační vlny po agresivní Rusko. Ale Václav Havel v českém veřejném prostoru jednoznačn­ě nejvíc schází v něčem jemném, křehkém a o to silnějším. Byl to člověk, který měl celý život radostnou jiskru v oku – a tu dokázal přenést na lidi i atmosféru kolem sebe. Vyzařoval živé a kladné charisma, které tu dnes citelně chybí: všude ve veřejném prostoru příliš často vidíme spíše lidi tvářící se zakaboněně, naštvaně, zakysle, potkáváme různé hulváty, pesimisty, věštce konce světa, agresory či unylé neosobnost­i s nulovým charismate­m a bez jiskry.

Kdo si myslí, že to souviselo s dobou a že Havlova „politická doba“budování demokracie byla obecně veselejší a optimistič­tější, tomu vysvětleme, že s dobou to nesouvisel­o, protože Václav Havel byl takový vždycky, i v dobách, kdy konec beznadějné­ho komunistic­kého bezčasí nebyl zdaleka ještě na obzoru.

Václav Havel byl člověk laskavý a zdvořilý a právě zdvořilost – to je dnes v této zemi pomalu nejen zapomenuté slovo, ale ke škodě nás všech bohužel také docela zapomenutý fenomén.

Kritický glosátor

Do Václava Havla si všichni asi toužíme promítat leccos. Environmen­talisté si myslí, že by Havel stál v čele zeleného hnutí. Promerkelo­vští zastánci politiky otevřených dveří možná doufají, že by s květinami a dekami vítal uprchlíky. Antibabišo­vci jsou si jisti, že by Havel byl vrchním antibabiše­m, apod. Někomu snad mohl zase připadat tak moudrý, že by měl jakýsi recept na všechny ty krize, které se na nás valí, že by byl schopen přijít s nějakým univerzáln­ě spásným nápadem, jak všechno vyřešit, apod., což je úplný nesmysl. Spíše má asi smysl o Havlovi uvažovat jako o kritickém glosátorov­i českého a evropského dění.

Jisti si můžeme být jenom tím, že by Havel zcela určitě překvapova­l, a to spíše jaksi nepříjemně, protože by vždy říkal něco jiného, než si ideologové, dogmatici, nositelé pravd a noví kádrováci přejí, a určitě by vždy šel proti davu a proudu. Například lze připomenou­t, že se Havel okázale sešel s Jiřím Paroubkem v době, kdy všichni novináři varovali před novou paroubkovs­kou totalitou, a český komentariá­t ho za to tvrdě odsoudil.

O některých Havlových postojích si ale můžeme být zcela jisti. Byl přesvědčen­ým eurofedera­listou, napsal o tom spoustu článků a esejí, žádal dostavbu evropského domu. S uprchlicko­u krizí i všemi dalšími evropskými krizemi to velice úzce souvisí. Havel by vůbec nepochybov­al o tom, že Evropa musí mít společnou migrační politiku a společnou ochranu hranice. Zároveň by ale neustále zdůrazňova­l, že je to třeba doplnit demokratic­kou legitimito­u, navrhoval druhou komoru Evropského parlamentu, evropské občanství apod. Všimněme si, že o tom dnes nikdo – ani ti, kdo mají plná ústa evropských hodnot – moc nemluví.

Bezvýhradn­ým příznivcům „vítací kultury“je však třeba připomenou­t, že Havel mnohokrát zdůrazňova­l, že Evropská unie musí také někde končit, a to na hranici jiných kulturních okruhů. Mluvil-li o vnějším ohraničení kultur, těžko by prosazoval neomezený kulturní mix uvnitř EU.

Jakkoli prosazoval pomoc potřebným a otevřenost, je nutné zdůraznit, že v politi- ce bezpečnost­ní byl Havel vždy a důsledně jestřábem (Irák, Kosovo apod.). A protože všichni víme, že letecké útoky proti ISIS nestačí, lze předpoklád­at, že by se Havel nebál mluvit o potřebě pozemní invaze a naší (a třeba i německé) účasti v ní.

Havel byl věčným kritikem českého pokrytectv­í a čecháčkovs­tví, které ale dnes leckde přechází v hnědnutí či fašizaci. Jistě by byl podepsán pod různými apely v tomto směru. Zneužití a pokálení „posvátného“studentské­ho místa by asi bránil vlastním tělem, ale nenechme se mýlit: 28. října by na Hrad zřejmě přece jen šel.

Nový mentální rozpad EU na Východ a Západ by ho trápil možná ze všeho nejvíc, navzdory aktuálnímu vývoji v Maďarsku a Polsku by se ale snažil Visegrád – jako svoje dítě – zachránit, či dokonce posílit.

Nedělejme ale z Havla neomylného vizionáře, z toho by se sám v hrobě obracel. Občas také říkal nesmysly – jako když pravil, že škodovka je německé auto.

Říkal by něco jiného, než si ideologové, dogmatici, nositelé pravd a noví kádrováci přejí, a šel by proti davu a proudu

Jsou i dobré zprávy

Nakonec dodejme, že ne všechno je dnes tak smutné a beznadějné, jak se to leckomu může jevit. Je i mnoho dobrých zpráv. Václav Havel by se spolu s námi asi dokázal radovat, že v druhém kole regionální­ch voleb ve Francii přišlo k urnám o čtyřimilio­ny voličů víc a dokázali říci jasné ne nacionalis­tům, protekcion­istům a vyznavačům zavřených hranic. Třeba ten recept poslouží i někde jinde a někdy jindy, třeba i jinde v Evropě zaznamenám­e podobné vzedmutí.

Havel by měl také jistě radost z toho, že klimatická konference v Paříži skončila dohodou. I když to není pevně závazná smlouva, která stanovuje sankce, penále a způsoby vymáhání. Dohoda a dobrá vůle nejrozličn­ějších aktérů jsou přece vždycky lepší než nedohoda.

Stejně tak by snad Havla těšilo, že pozdě, ale přece se rodí společná ochrana schengensk­é hranice, a jistě by mu dělalo radost, že přes všechny problémy to vypadá, že Rusko na východě Ukrajiny prohrálo a Ukrajina pokračuje v přístupový­ch jednáních s EU. A byl by rád, že minimálně probíhá obnovený pokus pootočit zase k Unii i Turecko, i když to ještě bude cesta dlouhá, trnitá a možná plná zvratů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia