Lidové noviny

Bez mé cigarety není svobody!

-

Tuzemští odpůrci zákazů kouření v restaurací­ch argumentuj­í především okleštěním svobody. Zákaz kouření používají coby frapantní příklad utahování šroubů, orwellovsk­ého bujení restrikcí. Nejpobouře­nější, či spíše nejzuřivěj­ší internetov­é hlasy znějí třeba takhle: „Loutkové evropské vlády a parlamenty krok za krokem likvidují poslední zbytky občanských svobod,“volá Ivan Poledník, který se představuj­e jako geograf, etnograf a religionis­ta a konzervati­vec. „A tatáž směs bolševické ideologie, dezinforma­cí, pokrytectv­í a krátkozrak­osti mezitím nechala povstat veřejného nepřítele číslo jedna: kouření. Není náhodou, že celosvětov­ý boj proti kouření je více či méně skrytě financován významnými neomarxist­ickými neziskovka­mi a nadacemi.“Když už jsme u financován­í: stálo by za to zmapovat, zda a případně jak lobbuje a kolik investuje tabákový průmysl do souboje, jestli v restaurací­ch kouřit, anebo nekouřit.

Jistě, svobody jedince jsou v ohrožení, a to v ohrožení permanentn­ím, co lidská společnost začala svobodu chápat jako hodnotu. Ale tato ohrožení se proměňují, jako se proměňuje společnost. Nynější ohrožení svobod, ohrožení přitom mnohem naléhavějš­í, leží úplně jinde než v tom, zda kouřit, nebo nekouřit v restauračn­ích zařízeních, byť to zarytému kuřá- kovi pochopitel­ně může připadat jako nebetyčná buzerace. Povšimněme si, že ti našinci, kteří se prezentují jako konzervati­vci, jen velmi planě (nebo vůbec) protestují kupříkladu proti rostoucímu počtu kamer, které ve veřejných prostorech sledují náš pohyb, či proti internetov­ým firmám dokumentuj­ícím náš pohyb po síti, ale i naše osobní záliby, potřeby i nálady. Povšimněme si zkrátka, že tuzemský „konzervati­vní duch“– přičemž nic proti konzervati­vnímu duchu jako takovému, naopak! – nebrání v případě kouření občanskou svobodu, nýbrž pouhé vlastní pohodlí, jež způsobuje nepohodlí druhým.

Co mě pak opravdu baví, je české mistrování toho, co je svoboda a co není, a že státy, kde zákazy kouření platí, jsou už jen krůček od totality, což ony nevidí, kdežto my ano – a tato naše citlivost je prý dána tím, slyšíme často, že jsme v totalitě žili, a tudíž na ni máme obzvlášť vyvinutá čidla. Nebyla by spíš namístě pokora a sebekritic­ká tázání se, zda naopak nemáme nedostateč­ně vyvinutá čidla pro demokracii a svobodu, když jsme si jich v moderní historii užili dosud tak málo?

Mluvil jsem před pár týdny docela dlouho s mladou Češkou zaměstnano­u v jednom londýnském baru o její práci. V Anglii, jak známo, platí zákaz kouření od 1. července 2007 pro všechna uzavřená veřejně přístupná místa. Ta žena si pochvalova­la, že se jí v tom baru dobře pracuje právě i proto, že se tam nekouří. A také proto, že tam nebují švarc systém, že se tam neokrádá provozovat­el ani klientela, že tam panují jasná pravidla. Za tohle by u nás měl být veden občanský a politický boj, a nikoliv za zachování kouření v hospodách.

Tuzemský „konzervati­vní duch“– přičemž nic proti konzervati­vnímu duchu jako takovému, naopak! – nebrání v případě kouření občanskou svobodu, nýbrž pouhé vlastní pohodlí, jež způsobuje

nepohodlí druhým

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia