Lidové noviny

Pomáhat a chránit

Policejní priorita: neoznačená auta za 110 milionů

-

Na okraji města Dobříš jsou na obou stranách moderní fabriky. Často tu neukáznění řidiči jedou rychle s pocitem, že již opustili obec. Mezi halami je už tři roky pomníček. Pomníček mladému klukovi na motorce, jehož nešťastně zabil superrychl­ý policejní passat, honící „piráty“na silnicích. Ten pomníček je jedním z důvodů, proč vůbec nejsem nadšen z toho, že si policie koupila za sto deset milionů korun dalších osmaosmdes­át neoznačený­ch aut.

Policisté tehdy v Dobříši změřili auto překračují­cí povolenou rychlost a při otáčení do protisměru přehlédli motorku. Jsme u kořene problému: jak moc bylo nebezpečné ono příliš rychlé auto, a jak moc nebezpečný byl manévr, jímž jej chtěla protipirát­ská police dostihnout? Pomohou uklidnit situaci na silnicích více označená, nebo neoznačená auta?

Podle dat policejníh­o prezidia zveřejněný­ch serverem Autoforum mělo loni účast na dopravní nehodě 1327 z 8282 služebních vozidel policie. Každé šesté tedy za rok bouralo. A teď dáme 110 milionů za nová neoznačená honicí auta. „Je to evropský unikát“, chlubí se policejní prezident Tomáš Tuhý. Proč asi? Proč daňoví poplatníci v jiných zemích nepovažují za bezpečnost­ní prioritu, aby si policie kupovala neoznačené octavie, jednu za milion a tři sta tisíc korun?

Je sporné, zda neoznačená auta na okreskách zvýší bezpečnost, i když jistě vyberou dostatek na pokutách. Ale ještě více bychom se měli starat o jejich využití. Tak jako platí přísná pravidla při používání zbraně, měla by platit přísná pravidla, výcvik a omezení i pro řidiče. Jinak budeme sbírat mrtvá těla náhodných obětí, zabitá či zastřelená při nebezpečné­m pronásledo­vání – jak se již bohužel děje. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia