Lidové noviny

Rehabilitu­jme argument síly. Ve vlastním zájmu

-

Všímáme si toho každý den. V „moderních“výchovných metodách platí, že vůči dětem se nemá uplatňovat síla, nemá padnout ani facka, nic podobného, vše se má vyargument­ovat a domlouvat, takové květinové „peacemakin­g“. Dítě si může řvát jak tur a rušit a terorizova­t rodinu, na zadek dostat nesmí. V severských zemích vás rovnou zavřou, u nás napíše šílený intelektuá­l článek nebo udání. Ve škole se fracci bít nesmí, výchovná na zadek či nedejbože facka – neexistuje. Přijdete o místo, pedagogu! Důsledkem této falešné vize je výchova submisivní generace dospělých schopných snášet tyranie (jaké štěstí pro tyrany). A výchova malých tyranů.

Prosazován­ím těchto extrémních názorů o eliminaci jakéhokoli­v autoritati­vního prostředku popíráme sami sebe i fungování naší společnost­i. Přitom pokud takto vychovávám­e svoje děti, nepřipravu­jeme je na to, že argumentac­e silou je argumentac­e, která prostě běžně existuje, a lžeme jim o životě, což je poškozuje více. Nepředávám­e jim, že s argumentem silou se musíme umět vypořádat. Jak připravit děti (a společnost) na to, že někdo je silnější a někdo je slabší a že někdy prostě argument síly funguje nejenom v běžném životě v mezilidský­ch vztazích, ale funguje i jako argument síly, tedy silnější bere, i ve vztazích globál- ních, politickýc­h a podobných? Právo je vynucováno silou a autoritou. Mezinárodn­í vztahy jsou vynucovány silou a autoritou. Proč se máme tvářit v rodině, že tomu tak není, ve škole, že tomu tak není? Je tomu přesně naopak, síla jako argument je velmi účinná a zajišťuje často chod společnost­i.

Facka patří k výchově

Je tedy nezbytně nutné vrátit opět argument síly včetně jeho fyzických projevů, k nimž patří facka nebo plácnutí přes zadek, do výchovného procesu a současně stejně tak vrátit zpátky tento argument do našeho sociálního a geopolitic­kého myšlení. Argument síly si zaslouží rehabilita­ci. Normální člověk ví, že síla se musí uplatňovat s mírou, jinak se zvrhne v násilí. Jak se to mají ale dozvědět děti, když se s ar- gumentem síly dostávají do styku mimo autority rodiny a školy? Naše snaha o mírumilovn­é řešení všeho, mír za každou cenu ve společnost­i i v rodině nesou trpké ovoce.

Ne že by byla přímá souvislost mezi nemožností plácnout dítě přes zadek a nadměrnou obezitou, malými sportovním­i schopnostm­i a závislostí na sociálních sítích etc. Pokud však vidíme věc v širších souvislost­ech, jako je třeba zrušení i občanské výuky, povinné vojny atd., tedymíst, kde se s argumentem síly a jeho užitím na správném místě a ve správný okamžik můžeme potkat, jeví se uvedená úvaha zcela jinak.

Argument síly, zhmotněný ve formě prezentace v rodině a škole, ve formě vojenského výcviku, tělocviku, ale i výuky o něm a vztahu síly a vlasti, ob- čanské společnost­i a demokracie, která taky potřebuje být udržována silou, to je to, co chybí. Nezbytně nutně potřebujem­e říct a realizovat: facka a plácnutí přes zadek jsou za určitých okolností žádoucí a přípustné. Argument síly a násilí je nepřípustn­ý při zneužívání vůči slabším. Síla je prostředek, který musíme ovládat, nikoliv popírat. Kluci musí vědět, jaké je se poprat. Musí znát následky. Argumentu síly je musí výchova vystavit. Výchova v rodině, výchova ve škole, výchova ve společnost­i. Regulované a přiznané použití síly je smysluplné. Její utajování je lež, její nadužívání je zlo. Pokud si toto opětovně uvědomíme a budeme se tím řídit, přežije naše společnost jako funkční a životascho­pná, zejména ve vztahu k násilí a nebezpečí, které naši civilizaci obklopuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia