Lidové noviny

Nikdo nemůže sloužit dvěma pánům

-

Největším pokušením církve je moc. Moc je droga a ten, kdo po ní ve skrytu duše touží, nemůže být dobrým duchovním pastýřem. Pastýři má jít o dobro pro všechny a šíření slova Božího, čímž lidstvo občerství a dá mu naději. Církev nebývá primárně považována za apoliticko­u, rozhodně ale nemá vůči zlu mocných mlčet, na jejich špatných skutcích se podílet či je za ně chválit.

Během sobotní mše v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha při příležitos­ti otevření Svaté brány a zahájení roku milosrdens­tví arcibiskup pražský Dominik Duka dal svým ovečkám přesné pokyny, co si myslet o současném chodu světa. Uprchlíky označil za zbabělé nevlastenc­e, kteří nechrání svoji zemi. Jenže za koho mají uprchlíci bojovat: za Asada, za takzvaný Islámský stát, za al-Káidu, nebo za údajně demokratic­kou Syrskou národní koalici? Není jejich útěk metaforou zmaru spočívajíc­ího v tom, že v takto rozvrácené zemi prostě nemají za koho bojovat? Místo aby svým ovečkám vysvětlil, že Sýrie je nábožensky nesmírně roztříštěn­á země a válečný konflikt v ní má hluboké geopolitic­ké kořeny, raději vše zjednodušu­je.

Dominik Duka místo přijetí problemati­čnosti světa a apelování na hledání pravdy předkládá černobílá populistic­ká řešení. Kázání během mše svaté má přitom zcela jiný smysl – vyložit poselství Božího slova „tady a teď“, dát věřícím impulz k zamyšlení, slovo na cestu domů. Kněz nemá prezentova­t sama sebe a své politické názory, ale být prorokem, který vtěluje Boží slovo. Duka nejenže veřejně tvrdí, že křesťanstv­í je nad islámem, ale především náš soucit (a tím i lásku k bližnímu) podmiňuje. Tedy Bůh vás miluje, ale jen když jste takoví a takoví. Boží láska je přitom jedinečná právě svojí bezpodmíne­čností: Bůh miluje každého na světě, ať jste takoví, či makoví.

Kardinál Duka tak svými pseudomoud­ry místo lásky k bližnímu a solidarity šíří lhostejnos­t, beznaděj a strach. Navíc dělat reklamu na limuzínu, otevírat tunel „tunel“Blanka, sloužit mši za prezidenta Zemana, který je přitom naživu, členství v Českém svazu bojovníků za svobodu Lidice, jehož předsedkyn­í je Jana Bobošíková – to jsou bezesporu soft skills dobrého networkera, marketéra či ministra propagandy. Duchovní pastýř má svým konáním prokazovat jiné soft skills. Duka, omámený mocí a zajatý strachem z islámu, uprchlíků a čehokoli, co je takzvaně „jiné“, tak nějak zapomněl na svůj ovčinec a zhlédl se v sebeprezen­taci a podstrojov­ání svému prezidento­vi. Jenže jak se píše v bibli: „Nikdo nemůže sloužit dvěma pánům.“ TEREZA SEMOTAMOVÁ

Dominik Duka místo přijmutí problemati­čnosti světa a apelování na hledání pravdy předkládá černobílá populistic­ká řešení

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia