Lidové noviny

Amerika zavelela k růstu úroků

- VOJTĚCH WOLF

Téměř po deseti letech včera americká centrální banka zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentníh­o bodu. Očekávaným krokem tak potvrdila, že věří v sílu tamní ekonomiky. Zbytek světa zatím činí pravý opak. Ekonomika si vede dobře a očekáváme,

že v tom bude pokračovat. Zůstává

ale prostor pro zlepšování trhu práce

a růst inflace.

WASHINGTON/PRAHA Éra jedné z nejuvolněn­ějších měnových politik, jakou Spojené státy dosud zažily, končí. Americká centrální banka (Fed) včerejším zvýšením základní úrokové sazby, která ovlivňuje cenu úvěrů, ale i kurz dolaru, výnosy vládních dluhopisů či ceny akcií a komodit ve světě, potvrdila svou víru v oživení největší světové ekonomiky.

Po sedmi letech, kdy v prosinci 2008 Fed snížil úrokové sazby takřka na nulu, aby se země vypořádala s nejhlubší recesí od druhé světové války, se tak včera uzavřel jeden měnový experiment.

„Hospodářsk­é oživení ušlo dlouhou cestu, ještě ale není úplné. Zůstává prostor pro další zlepšování trhu práce a inflace je nadále pod naším cílem. Ekonomika si ale vede dobře a očekáváme, že v tom bude pokračovat,“uvedla šéfka Fedu Janet Yellenová.

Naposledy americká centrální banka zvyšovala sazby v červnu 2006, kdy Ben Bernanke, předchůdce Yellenové, posunul úroky na 5,25 procenta.

Podle centrální banky nyní zažívá ekonomická aktivita země mírný růst, přičemž spotřeba domác- ností a investice firem v posledních měsících rostly solidním tempem. Zlepšila se i situace v realitním sektoru. Míra nezaměstna­nosti se pohybuje na rekordně nízké úrovni kolem pěti procent.

Právě pomalé tempo růstu ekonomiky, které nedokázalo nahradit předchozí propad, stálo z velké části za tím, proč centrální banka se zvýšením sazeb otálela.

Samotné zvýšení sazeb o 0,25 procentníh­o bodu ale není to nejdůležit­ější. S mnohem větším napětím trhy sledovaly, jaké by mělo být tempo růstu úroků.

Raději pozvolna než rychle

Yellenová dala najevo, že zvyšování v příštích dvou letech bude pozvolné. Hlavní slovo by přitom měl mít vývoj inflace, která se v současnost­i nachází pod dvouprocen­tním cílem Fedu.

Česko by mohlo pocítit rozhodnutí Fedu přes dolar.

„Pro Českou republiku je důležitý především vývoj kurzu dolaru vůči euru, a tedy i koruně,“říká ekonom společnost­i Deloitte David Marek. V případě, že dolar posílí vůči evropské měně, zpevní i vůči koruně. Což ve výsledku znamená například dražší dovoz ropy.

Koho zvýšení sazeb rozhodně nepotěšilo, jsou rozvojové státy jako Brazílie. Ty se dnes potýkají s vysokým zadlužením a zároveň zpomalením ekonomiky. Například když se v roce 2013 trhy poprvé vyděsily možností zpřísnění měnové politiky Fedu, propadly se v těchto státech měny na něko- Zatímco Fed svoji měnovou politiku utahuje, ostatní centrální banky, včetně evropské, japonské a čínské, nadále zaplavují trh levnými penězi. Obrat v měnové politice eurozóny přitom zřejmě nelze čekat ještě několik let.

„Vzhledem k jiné podobě finanční krize a slabšímu následnému oživení se v Evropě zatím nezačaly projevovat známky poptávkové inflace. Z vyspělých zemí má po USA nejblíž ke zpřísnění měnových podmínek Británie. Ta zřejmě uvidí první zvýšení sazeb příští rok,“říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Eurozóna je v jiné ekonomické situaci a ECB nebude v brzké době následovat Fed. Naopak ve hře je další uvolněnímě­nové politiky v podobě rozšíření či prodloužen­í programu kvantitati­vního uvolňování,“upozorňuje Marek.

 ?? Tým šéfky americké centrální banky Janet Yellenové přistoupil ke zvýšení úrokových sazeb poprvé po téměř deseti letech. Prvotní reakce finančních trhů byla pozitivní, byť se růst o 0,25 procentníh­o bodu očekával. Do budoucna by se měly sazby zvyšovat pozv ?? Politika nulových úroků končí.
Tým šéfky americké centrální banky Janet Yellenové přistoupil ke zvýšení úrokových sazeb poprvé po téměř deseti letech. Prvotní reakce finančních trhů byla pozitivní, byť se růst o 0,25 procentníh­o bodu očekával. Do budoucna by se měly sazby zvyšovat pozv Politika nulových úroků končí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia