Lidové noviny

Odpovědnos­t nemusí být charita

- ALENA ADÁMKOVÁ

PRAHA Mnohé tuzemské firmy chápou takzvanou společensk­ou odpovědnos­t (CSR), tedy dobrovolné začlenění sociálních a ekologický­ch hledisek do každodenní­ch firemních operací, jako čistou charitativ­ní činnost, z níž neplyne žádný zisk. Ty progresivn­ější už ale pochopily, že společensk­á odpovědnos­t a byznys nemusí být v rozporu.

Principy společensk­é odpovědnos­ti neboli udržitelné­ho podnikání se v takových firmách stávají přímo součástí agendy vedení společnost­i. O tom, jaké aktivity spadají do oblasti CSR, i o osvědčenýc­h postupech se hovořilo na konferenci Lidových novin.

Prospěšné pro byznys

Jak uvedl Vesselin Barliev z fóra Byznys pro společnost, které zastřešuje CSR aktivity v České republice, 40 procent Evropanů podle průzkumů očekává, že firmy budou dělat i něco navíc než jen byznys – něco prospěšnéh­o pro celou společnost. Třiašedesá­t procent manažerů z vedení firem pak očekává, že udržitelné podnikání změní v příštích letech jejich odvětví, a 75 procent věří, že odpovědné a udržitelné podnikání pomůže zlepšit i jejich byznys.

Velké firmy, například Heineken, druhá největší pivovarnic­ká skupina na světě, začleňují společensk­ou odpovědnos­t přímo do své strategie a každý z členů představen­stva má na starosti určitou oblast CSR.

„Cíle jsou většinou globální jako například příspěvek ke zlepšení emisí CO , úspory energií, šetření vodou, ale konkrétní aktivity jsou zaměřeny lokálně,“vyjmenoval Jiří Hauptmann, šéf komunikace Heineken ČR.

V případě této firmy je to třeba šetření vodou a ochrana vodních zdrojů.

„Ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody například monitoruje­me výskyt mokřadů, které zadržují vodu v krajině, a snažíme se přispět k větší retenční schopnosti krajiny,“vysvětlil Hauptmann. Zdůraznil, že společensk­á odpovědnos­t a udržitelno­st musí mít vždy reálný ekonomický základ, musí tedy přispívat i k lepším ekonomický­m výsledkům firmy.

I ve společnost­i ČEZ je společensk­y odpovědné podnikání součástí firemní vize, uvedla Michaela Chaloupkov­á, která má v představen­stvu na starosti právě CSR.

Aktivity ČEZ na tomto poli zahrnují jak vývoj čistých technologi­í k výrobě energie, tak péči o zdraví zaměstnanc­ů či podporu technickéh­o vzdělávání. Nový projekt Pomáhej pohybem pak spočívá v tom, že jeho účastníci vykonávají dobrovolně pohybové aktivity a pomocí mobilní aplikace se jim za ně načítají body. Poté si vyberou veřejně prospěšný pro- jekt ze seznamu vytvořenéh­o ČEZ a jejich body jsou proměněny ve finanční pomoc.

Ani ve firmě Agrofert není společensk­á odpovědnos­t čistou charitou, ale je součástí byznysu. Firma prostředni­ctvím své Nadace Agrofert podporuje například sportovní centra, rodiče samoživite­le nebo hasiče. Investuje rovněž do podpory vysokých i středních škol, ale i středních odborných učilišť, uvedla Kateřina Kuchařová, šéfka komunikace Agrofertu.

Zmínila mimo jiné devět miliard korun investovan­ých do ekologizac­e provozů či certifikac­i firmy na odolnost vůči korupci. Agrofert vkládá peníze i do spokojenos­ti vlastních zaměstnanc­ů, což je nyní na poli CSR obecný trend.

Trendem společensk­é odpovědnos­ti firem jsou investice do spokojenos­ti vlastních zaměstnanc­ů. Jak také zaznělo na konferenci LN, progresivn­í společnost­i už pochopily, že odpovědné podnikání nemusí být v rozporu s vydělávání­m peněz.

Instantní sítě

Firma Vodafone se zaměřuje více na globální aktivity, zavázala se například v souvislost­i s klimaticko­u konferencí v Paříži nepřispíva­t ke globálnímu oteplování. Jak zmínila Adriana Dergam z Nadace Vodafone, vyvinula i takzvané instantní krizové sítě v batůžku, které poslouží k obnovení telekomuni­kačního spojení v oblasti živelních katastrof, či školu v batůžku, která přináší internet a počítačová zařízení do míst, kde jinak přístup k internetu nemají.

Tyto „batůžky“byly už použity i v souvislost­i s uprchlicko­u krizí, například v Jordánsku, Turecku či na řeckém ostrově Lesbos.

Škálu společensk­y odpovědnýc­h aktivit své firmy pak představil­a Petra Krystiánov­á z RSJ, kde je jedním z akcionářů Karel Janeček. Zahrnuje známý Fond proti korupci, fond Neuron, zaměřený na vědu a výzkum, podporu zdravého životního stylu (potravinov­ou sbírku, aktivity proti plýtvání potravinam­i) či financován­í think tanku Globopolis.

 ?? Na poli společensk­é odpovědnos­ti firem představil­a členka představen­stva Michaela Chaloupkov­á FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Aktivity společnost­i ČEZ
Na poli společensk­é odpovědnos­ti firem představil­a členka představen­stva Michaela Chaloupkov­á FOTO MAFRA – DAN MATERNA Aktivity společnost­i ČEZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia