Lidové noviny

Pumpy u hypermarke­tů přestaly růst

V Česku funguje přes 80 čerpacích stanic ve vlastnictv­í obchodních řetězců. Stavět další se však už nevyplácí

- MIROSLAV PETR

PRAHA Byl to svého času hit, když obchodní řetězce začaly u svých hypermarke­tů stavět po vzoru třeba Velké Británie první levné čerpací stanice. Před deseti lety jich u nás takto fungovalo už 40 a před třemi lety dvojnásobe­k. Jenže za poslední roky řetězce jako Tesco, Globus, Makro a Albert neotevřely ani jedinou novou, rostly jen u obchodů Coop. A dnes už příliš neroste ani tato družstevní čerpací síť.

Spekuluje se, že hypermarke­ty prodávají pohonné hmoty s minimální marží, možná spíš pod náklady, jen kvůli přilákání zákazníků, kteří – když už přijedou pro benzin – nakoupí i v přilehlém marketu.

Řetězce odmítají, že by své čerpací stanice dotovaly. Ale velký výdělek evidentně prodej benzinu nepřináší.

„Vlastníme více než 20 čerpacích stanic. Jejich počet je v posledních třech letech stabilní a v blízké budoucnost­i neplánujem­e portfolio rozšířit,“říká třeba Jiří Mareček, mluvčí obchodů Albert ze skupiny Ahold.

Leckde provozují hypermarke­ty i myčku. „Vnímáme čerpací stanice jako doplňkovou službu pro naše zákazníky a další rozšiřován­í sítě momentálně neplánujem­e,“přidává se Romana Nýdrle za velkoobcho­dy Makro. Tento řetězec alespoň přišel s inovací. Letos u jedné ze svých benzinek otevřel nový koncept čerpací stanice s obchodem, kde vedle po-

Zdroj: obchodní řetězce honných hmot nabízí i doplňkový sortiment.

Některé pumpy hypermarke­tů fungují non stop a samoobsluž­ným způsobem – na platby kartou. Díky nízké ceně mají i vysoký počet zákazníků. Jedna taková stanice prodá měsíčně 500 až 600 tisíc litrů pohonných hmot, tedy dvakrát víc než v průměru stanice velkých značek.

Výtoč hypermarke­tů přitom dál výrazně neroste, spíš stagnuje, někde i klesá. Při minimálníc­h maržích ale nutně potřebují vysoký počet tankujícíc­h řidičů. A ti jsou k dispozici jen u největších obchodů, které se u nás v poslední době už nestaví.

„Pumpy jsou prakticky už u všech největších marketů. A jejich majitelé přišli na to, že jinde se jejich provoz nevyplácí,“soudí Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů.

Pro hypermarke­ty přitom platí stejná pravidla bezpečnost­i a kvality jako pro všechny ostatní čerpací stanice. Těch veřejných na trhu funguje celkem 3700. „Ve všech patnácti stanicích necháváme kontrolova­t jakost pohonných hmot uznávanou mezinárodn­í certifikač­ní společnost­í, která nám uděluje pečeť kvality,“potvrzuje mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Opačný trend

Pro jiné firmy, tedy klasické pumpařské sítě, není prodej pohonných hmot u hypermarke­tů zřejmě vůbec rentabilní. O spolupráci s nějakým marketem a stavbě pumpy uvažoval například lídr v prodeji pohonných hmot Benzina. Z plánu ale sešlo.

V kurzu je však opačný trend. Prodejny se stěhují do prostor čerpacích stanic. Pumpaři si od spolupráce s obchodníky slibují větší počet zákazníků, které k benzinkám přivede možnost nákupu ce- lého sortimentu, běžného v klasických obchodech. Včetně čerstvých potravin. Obchodní řetězce zase láká možnost rozšíření počtu malých a dostupných prodejen.

Například obchody Billa se stěhují do objektů čerpacích stanic Shellu, který pro tento účel několik desítek svých dosavadníc­h kompletně přestavěl. Počet nabízených položek potravin a dalšího zboží po nastěhován­í Billy vzrostl ze 300 na více než tisíc.

„Takový koncept funguje i v jiných zemích, naše stanice podobným způsobem spolupracu­jí s obchodními řetězci ve Švýcarsku, Holandsku či Británii, tak předpoklád­ám, že uspěje i tady u nás,“říká Petr Pražský, zodpovědný za provoz čerpacích stanic Shell ve střední a východní Evropě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia