Lidové noviny

Ideální sezona? Alespoň 100 dní

- JAROSLAV MATĚJKA

LN Kolik jste nakoupili sněžných děl? Je známo, že jedno vyjde na milion…

Hošek: Do Herlíkovic jsme pořídili deset sněžných tyčových kanálů a do dalších areálů zhruba osm až devět. Ty tyčové systémy byly ale výrazně levnější oproti dělům. Dále jsme investoval­i do zařízení.

LN Jak dlouho musí trvat sezona, aby se vám to vyplatilo?

Hošek: Na to se asi nedá jednoduše odpovědět. Ideální doba sezony je minimálně sto dní. Pro nás je to takové důležité číslo, kterého chceme dosahovat, aby to mělo nějaký význam. Ale to, jestli se to vyplatí, nevyplatí… Hodně záleží na počasí, kolik a jak často musíme zasněžovat, jak musíme upravovat sjezdovky. Není to ale jen o samotném provozu.

LN Jak byste zhodnotil návštěvnos­t v posledních letech?

Hošek: Pro nás byla taková průměrná zima 2012/2013. Kdybych s ní srovnal další, tak ta následujíc­í 2013/2014 byla poměrně krátká. Zaznamenal­i jsem asi šedesátipr­ocentní návštěvnos­t a s tím souvisejíc­í příjmy.

V loňské sezoně byla návštěvnos­t zhruba na 80 procentech. To znamená, že jsme stále nebyli na průměru, ale byli jsme na tom lépe než v té nejhorší. Potřeboval­i bychom se ale dostat alespoň na 110 procent průměrné zimy.

český provozovat­el lyžařských středisek, má ve svém portfoliu i krkonošské Herlíkovic­e, Šachty a Kamenec. „Jen do prvního z nich jsme investoval­i před letošní sezonou celkem 30 milionů,“řekl Michal Hošek, ředitel společnost­i. „A skipasy jsme nezdražili,“dodal Martin Vokatý, majitel firmy.

LN Co pro to můžete udělat?

Hošek: Je to otázka toho, jak rychle dokážeme každou zimu střediska zprovoznit. Pak si také zákazníky musíme udržet. Na tom asi záleží nejvíce.

LN Na čem vlastně lyžařský byznys stojí?

Vokatý: Rozhodně na počasí. Na tom, kdy sezona v prosinci začne. To rozhoduje. Jde o to, aby zima trvala od 15. prosince do konce března, pak je obchod realizovat­elný. Pak budeme mít i peníze na další investice.

LN Museli jste promítnout do cen skipasů zvýšené náklady na zasněžován­í sjezdovek technickým sněhem?

Vokatý: Nechtěli jsme to dělat. A zatím jsme ceny udrželi na loňské úrovni. Myslíme si, že když budou sjezdovky dobře zasněžené a upravené, tak lidí přijede více a tržba se zvedne tímto způsobem. Investice nebyly tak zásadní. Nestavěli jsme novou lanovku nebo novou sjezdovku. Až budeme mít investice rázu vyhřívané sedačky, tak asi budeme muset sáhnout do cen skipasů. Hledíme samozřejmě také kolem sebe, na konkurenci. Držíme to na úrovni, kterou si myslíme, že lidé jsou schopni zaplatit.

LN Bez zasněžován­í by to nešlo?

Vokatý: To rozhodně ne. Když jsem byl malý, tak jsem na Vánoce vždy lyžoval na přírodním sněhu. Dneska je to jinak. Musíme se s tím smířit.

LN Ten byznys se zdá na první pohled ztrátový. Proč jste se do něj vlastně pustil?

Vokatý: K horám a lyžování mám dlouhodobý vztah. Kdysi jsem byl i v reprezenta­ci, lyžoval jsem vrcholově. Michal Hošek byl můj kamarád z doby, kdy jsme oba závodili na lyžích, a tak jsme se do toho takhle pustili společně. Jinak já mám jinou profesi, jsem architekt.

 ?? Většina lyžařských areálů letos nezdražila, případně jen mírně. Snaží si tím udržet zákazníky. Výjimkou jsou největší střediska v Krkonoších, která zvedla ceny zhruba o deset procent. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – A. HORSINKA ?? Nalákat klientelu.
Většina lyžařských areálů letos nezdražila, případně jen mírně. Snaží si tím udržet zákazníky. Výjimkou jsou největší střediska v Krkonoších, která zvedla ceny zhruba o deset procent. ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – A. HORSINKA Nalákat klientelu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia