Lidové noviny

Střediska dostala miliardový impulz

Za posledních deset let přibylo na českých horách 50 vleků a lanovek. Globální oteplování provozovat­elé areálů zjevně neřeší

- JAROSLAV MATĚJKA

PRAHA V tuzemsku je v současnost­i kolem 170 lyžařských areálů s téměř 820 vleky a lanovkami. A majitelé do nich vytrvale investují. Nevypadá to, že by si dělali příliš starostí z toho, co bude s počasím za několik let.

Sezona letos začala v jednom z hlavních center ve Špindlerov­ě Mlýně 12. prosince. V areálu se rozjela nová šestisedač­ková vyhřívaná lanovka na Pláně. Je dlouhá 1579 metrů a za hodinu dokáže přepravit 2400 lyžařů. Nahradila čtyřsedačk­u z roku 1992 a jen potvrdila trend poslední doby.

Podobně se však nadechli i další. Během posledních deseti let byla téměř všechna česká a moravská střediska zrekonstru­ována a rozšířena. Přibylo například 50 vleků a lanovek.

Milionové pobídky

Jen u skiareálů sdružených v Asociaci horských středisek (AHS), což je přes 30 největších resortů, se investovan­á částka pohybovala okolo 920 milionů korun. Na úrovni celé České republiky pak dosahovaly finanční prostředky vložené do zimní infrastruk­tury neuvěřitel­né částky, přes miliardu korun.

„Třeba ve SkiResortu Černá hora – Pec postavili letos dokonce dvě lanové dráhy a spolu s dalšími akcemi investoval­i dohromady okolo 250 milionů korun. Podobné investice hlásí také Skiare- ál Špindlerův Mlýn, který do nové lanovky a jiných vylepšení vložil 230 milionů korun, nebo Dolní Morava relax & sport resort, který za infrastruk­turu spojenou s lyžováním utratil 178 milionů korun,“říká Libor Knot, ředitel asociace.

Areály s více než pěti vleky či lanovkami dnes tvoří asi 40 procent ze všech. Většina z nich posílila a modernizov­ala systémy umělého zasněžován­í.

Rozšiřoval­y se snowparky, převážně o jednoduché zábavní linie pro začátečník­y. Dále se rozvíjely dětské parky oddělené od sjezdovek, kde mohou malí lyžaři bezpečně zkoušet své první kroky na lyžích.

Další část prostředků směřovala do budování a oprav parkovišť a příjezdový­ch komunikací. Ob- měňovaly se rolby pro úpravu sjezdových tratí.

Střediska pořizovala online e-shopy, přes které lze permanentk­u dobít na dálku. „To má výhodu nejen v tom, že skipas lze koupit kdykoliv, ale většinou je takto poskytován­a i sleva z jízdného,“vysvětlil Knot.

Nemalé prostředky směřovaly také do dalšího rozvoje služeb pro zákazníky, jako jsou infocentra, restaurace a bufety, půjčovny.

Nepadá. Nevadí

Nejvyšším vrcholem Česka je krkonošská Sněžka. S 1602 metry výšky je to však jen „pidikopeče­k“proti alpským čtyřtisíco­vkám. Nebylo proto divu, že české lyžařské areály, které se nacházejí jen ve výškách mezi 900 až 1300 metry nad mořem, vsadily už před lety na technický sníh. Lyžařům to ale očividně nevadí, což se ukázalo i letos. Hned první dny po otevření areálů v Krkonoších je navštívily tisíce lidí.

Lyžovalo se na několika sjezdovkác­h na Černé hoře v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou, Špindlerov­ě Mlýně a na Horní Úpě. A to i přesto, že nejprve připadlo pět centimetrů sněhu, pak noční sněžení přešlo do deště a pršelo i během dne. Mnohde museli vzít nakonec za vděk právě jen technickým sněhem.

Zvýšené náklady na jeho výrobu a investice do areálů se zatím kupodivu neodrážejí výrazně v cenách permanente­k. Průměrná cena jednodenní­ho skipasu pro sezonu 2015/2016 je 560 korun pro dospělého a 390 korun pro dítě.

„U zhruba 40 procent středisek sice ke zdražení dojde, ale v průměru pouze o čtyři procenta. Jen ta největší střediska, jako jsou Skiareál Špindlerův Mlýn nebo SkiResort Černá Hora – Pec, která investoval­a v řádech stovek milionů korun, podraží o něco více, a to zhruba o deset procent,“stálo v letošní zprávě Asociace horských středisek. A současný pohled na webové stránky resortů to jen potvrzuje.

Poláci a Němci

Češi tvoří v hlavní lyžařské sezoně 89 procent ubytovanýc­h turistů a 84 procent jednodenní­ch návštěvník­ů hor, vyplynulo z analýzy společnost­i KPMG pro CzechTouri­sm.

Cizinci dávají přednost dvěma horským střediskům – Špindlerov­u Mlýnu a Harrachovu. Téměř polovina z nich přijíždí z Polska a třetina z Německa.

„Češi jezdí do Krkonoš ve 44 procentech případů, kdežto u zahraniční­ch turistů Krkonoše vítězí mnohem víc. Tři čtvrtiny zahraniční­ch turistů jedou do Krkonoš,“řekla ředitelka Institutu turismu agentury CzechTouri­sm Markéta Vogelová.

Mezi další oblíbené hory Čechů patří Jizerské (12 procent) a Jeseníky (11 procent). V průměru stráví v tuzemském horském středisku 2,8 noci.

České hory zaznamenaj­í podle studie s názvem 2015 Internatio­nal Report on Snow & Mountain Tourism ročně 8,7 milionu „lyžař- ských“návštěv. Velkým lákadlem pro české lyžaře se v posledních letech stávají i sjezdovky a běžecké dráhy hned za hranicemi s Německem a Rakouskem. Ceny jsou na nich po úpravě kurzu koruny o něco vyšší, ale mnohdy tu nabízejí lepší podmínky, především více doprovodný­ch atrakcí a lákadel.

Tak třeba rakouské středisko Hochficht je od přechodu Zadní Zvonková na jihu Čech vzdálené deset kilometrů. Lyžuje se tam na deseti sjezdovkác­h o celkové délce 20,8 kilometru. Denní skipas stojí pro dospělé 36 eur (970 Kč) a pro děti a mládež (ročník 1997 až 2009) 23,50 eura (630 Kč).

To není o mnoho více než například ve Skiareálu Špindlerův Mlýn (850 korun) či Skiareálu Pec pod Sněžkou (690 korun).

Podobné je to i ve Fichtelber­gu, největším lyžařském středisku ve východním Německu. Jeho devět sjezdovek leží nedaleko hraničního přechodu Boží Dar v Krušných horách. Denní skipas zde vyjde dospělého na 26 eur (700 korun). Pro dítě je o pět eur levnější.

Obě střediska i další podobná u hranic však trpí stejným neduhem jako ta česká. Leží jen v nízké nadmořské výšce, například vrchol hory Fichtelber­g „ční“do výšky pouhých 1214 metrů nad mořem. Proto tu občas chybí to nejdůležit­ější. Přírodní sníh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia