Lidové noviny

Dárek nejen pod stromeček

-

PAVEL DRAHOVZAL

Jak se postupně vylepšují naše města a obce, začíná lidem záležet i na ovzduší, v němž novou infrastruk­turu využívají. Je to dobře, protože zdraví máme jen jedno a je potřeba o něj pečovat. Bohužel je to často mařeno nezodpověd­nými občany, kteří přitápějí nevhodnými, dokonce i zakázanými palivy, např. mokrým dřevem, plasty, komunálním odpadem, nebo vůbec nesprávně topí.

Ovšem právo na příznivé životní podmínky je jedním ze základních lidských práv, zaručených i Listinou základních práv a svobod. Je tak logické, že řada obyvatel se tohoto práva chce reálně domoci. Tyto požadavky zaznívají od občanů, starostů i představit­elů krajů dlouhodobě a hlasitě zejména z těch regionů, které jsou postiženy nepříznivý­m ovzduším a někdy i smogem, např. z Moravskosl­ezského či Ústeckého kraje.

Možná že změnu k lepšímu přinese novela zákona o ochraně ovzduší, kterou připravilo ministerst­vo životního prostředí, protože v ní je obsažen návrh, že po opakovaném upozornění v posledních 12 měsících od orgánu ochrany ovzduší (obecní úřady s rozšířenou působností) může tento orgán provést předem ohlášenou kontrolu topeniště v soukromé domácnosti (tj. kotle na tuhá paliva).

Topivo pod lupou

Předmětem zkoumání bude způsob vytápění a použité palivo. Pokud bude identifiko­váno – za asistence odborně způsobilé osoby –, že došlo k nesprávném­u topení nebo bylo použito nesprávné (zakázané) palivo, hrozí provozovat­eli pokuta v řádech desetitisí­ců korun.

Z jedné strany lze namítat, že jde o prolomení ústavního práva na domovní svobodu, ale z druhé strany právě slyšíte ty občany, kteří chtějí mít příznivé životní prostředí. O tom, která z těchto filozofií zvítězí, bude brzy rozhodovat parlament.

Osvěta je nezbytná

Podle Svazu měst a obcí ČR je nutná především osvěta ohledně správného způsobu vytápění tuhými palivy (uhlí, dřevo, biomasa) a podpora při výměně starých kotlů za nové, pro životní prostředí příznivějš­í. Sankce za nesprávné topení by neměly být prioritním nástrojem nápravy. Uložení vysoké pokuty nic nevyřeší, jelikož nebude na její zaplacení…

Lze věřit a snažit se i díky podpoře státu, krajů i obcí a měst o to, aby lidé pochopili, že nesprávné topení způsobuje zdravotní potíže jejich přátelům, sousedům od nejmenších po nejstarší. Je dobře v té obci a městě, kde občan respektuje druhé a neubližuje jim, ať už fyzicky, verbálně, nebo také tím, jak topí. A to si jistě přeje každý starosta nejen jako dárek pod vánoční stromeček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia