Lidové noviny

Dálkové vytápění našemu městu prospívá

- LEDVICE (Ústecký kraj)

ZDEŇKA FRITSCHERO­VÁ

Na podzim 2013 jsme vybudovali teplofikac­i. Město je proto z velké části vytápěno Elektrárno­u Ledvice. Ve spolupráci s obyvateli, kteří topí sice lokálně, ale ekologicky, se ovzduší zlepšuje.

Na systém dálkového vytápění je napojeno na sto objektů, necelých 30 je městských, včetně 21 bytových domů. K naší radosti se zapojili i majitelé rodinných domů a topení v obci se díky tomu sjednotilo.

U lokálního vytápění zůstalo jen pár jedinců, někteří z nich topí pomocí ekologické­ho kotle. Bohužel však zbývá pár jedinců, kteří z komínů sem tam ještě vypustí hustý kouř a zápach. To se ale zdaleka nedá srovnat s tím, co jsme zažívali v dobách, kdy měl každý lokální topeniště a večer pořádně zatopil. Výsledkem nešetrné produkce emisí pak byl znečištěný vzduch a prach.

Dnes už je situace naštěstí jiná. Zatímco ve městě dochází ke snížení emisí prachu o 7,6 tuny, elektrárna vypustí navíc jen 100 kilogramů prachu při výrobě tepla pro Ledvice. Ekologicky čistá a spolehlivá dodávka tepla tak naplňuje opatření iniciativy s názvem Stop prach, kterým je zlepšení životního prostředí.

Hlavními iniciátory tohoto uskupení jsou obce a města v blízkosti Lomu Bílina a Severočesk­é doly ze Skupiny ČEZ. Díky napojení Ledvic na soustavu centrálníh­o zásobování teplem se také výrazně zvýšilo uživatelsk­é pohodlí napojených domácností. Odpadají jim starosti s nákupem, manipulací a ukládáním uhlí či palivového dřeva a také s likvidací popela. Všichni odběratelé mají navíc možnost individuál­ního nastavován­í parametrů topení v jednotlivý­ch odběrných místech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia