Lidové noviny

Voráčka nakopla změna postu

- KAREL KNAP

PRAHA Byl to jeden z klíčových tahů na památném šampionátu ve Stockholmu v březnu 1969. Trenéři Pitner s Kostkou postavili k bratrům Holíkovým kanonýra Nedomanské­ho. Ten přitom stejně jako Jaroslav Holík odehrál drtivou většinu své kariéry ve středu útoku.

„Na ledě nám to šlo,“píše se v Jaroslavov­ě knize Žít jako Holík. „Brácha bruslil, já uměl nahrát, Venca měl sílu a hrozně tvrdou ránu. Navíc byl vynikající bruslař. Věděl jsem, že když mu dobře nahraju, často z toho bude gól.“

Čechoslová­ci na turnaji dvakrát slavně porazili Sověty a Nedomanský se jako pravé křídlo dostal do all star týmu.

Mnoho současných hokejistů náleží mezi univerzály. Někteří však tak nějak patří na daný post.

Voráček třeba až na pár vzácných výjimek v NHL i v reprezenta­ci válel napravo. Před úterním zápasem proti Carolině ho ale kouč Hakstol přehodil nalevo. Vedle Couturiera a Simmondse zjevně pookřál. Po podzimním splínu, při němž z úvodních 30 utkání vyždímal chabých 16 bodů (1+15), pomohl k vítězství nad Carolinou 4:3 bilancí 1+2 a vyhlásili ho druhou hvězdou večera.

„Něco mě už musí nakopnout,“vykládal před střetnutím reportérům o přesunu na opačnou stranu. „Snad jsem dost dobrý hokejista, abych ho zvládl.“

Dva měsíce Jakub Voráček strádal na svém postu v NHL. Pak útočníka Flyers přesunuli z pravého křídla na levé a on se hned zaskvěl třemi body. Po „přesazení“se dřív dařilo i jiným kapacitám.

Sedli si i Lemieux s Gretzkým

Na změny si zvykal především při průniku do soupeřova pásma. Zprava coby levák mohl snáz zaseknout s kotoučem doprostřed a pálit. „Nalevo mám zase obránce dál od čepele a puku, což je výhoda. Zbývá mi míň variant, ale aspoň mě to nutí k jednodušší­mu řešení,“citoval jej list Inquirer.

Skóroval ve 21. minutě bravurní tečí rány krajana Gudase od modré čáry a skoro vůbec nejásal. „Já už to úplně zapomněl,“žertoval.

Skvostná byla pak jeho asistence na rozhodujíc­í trefu v prodloužen­í, před níž svištěl vpřed po „své“pravé straně. Ve hře tří proti třem už se totiž posty moc nedodržují.

Voráček přesto stejně jako onehdy Nedomanský předvedl herní inteligenc­i a schopnost přizpůsobi­t se. Nebo lze připomenou­t dvojici středních forvardů Lemieux–Gretzky na Canada Cupu 1987, kde se porovnali v jedné řadě a dotáhli domácí tým k triumfu.

Při angažmá v Omsku a v přípravě na mistrovstv­í světa ve Vídni 2005 i Jágr dočasně opustil pravé křídlo a vyzkoušel si roli centra.

Kdo ví, na jak dlouho Voráček na novém místě zakotví? Krátkodobě­mu prospěl podnět spočívajíc­í v přestěhová­ní. Jeho úterní úspěch ulehčila nevalná pevnost obrany Hurricanes a rovněž vyšší kvalita parťáků. Ti předchozí, nádeníci Bellemare a VandeVelde, zručností zrovna neoplývají.

 ?? Si Jakub Voráček připsal gól a dvě asistence
FOTO REUTERS ?? Proti Carolině
Si Jakub Voráček připsal gól a dvě asistence FOTO REUTERS Proti Carolině

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia