Lidové noviny

Zahraješ si se mnou mix v Riu? slýchá teď Berdych

- ONDŘEJ NOVOTNÝ

PRAHA Trenér Dani Vallverdu mu radí: Vyzkoušej na olympiádě v Riu všechny disciplíny, co můžeš.

Dvě české tenistky se už zajímaly: Nehrál by se mnou

smíšenou čtyřhru? A sám šestý hráč světa dumá: „V mixu je nejkratší cesta k medaili... Budu o tom přemýšlet.“

I pro Berdycha platí, že 2016 = rok velkých výzev. Rok, kdy se vrátí do Davis Cupu – a také doba olympijská.

Třicetilet­ý tenista se chystá na své čtvrté hry. Roky se drží mezi elitou, ale medaile mu zatím chybí.

Kromě dvouhry se chystá nastoupit do čtyřhry, kde obnoví spojení s Radkem Štěpánkem, úspěšné hlavně z daviscupov­ých bitev.

A nevylučuje ani smíšenou čtyřhru. „Mix začíná o chvíli později, člověk má den navíc na to se rozhodnout,“prohlásil hráč, který se tento týden připravuje na novou sezonu v tenisové Spartě.

Berdych

Tomáš

Zase tak porazit Federera!

Naposledy na hrách v Londýně vypadl v singlu v 1. kole, v deblu ve druhém, přesto má k olympiádě zvláštní vztah. Aby ne: v roce 2004 v Aténách porazil ve 2. kole tehdejší světovou jedničku Rogera Federera – a svět si poprvé výrazněji všiml vytáhlého mladíka s tehdy ještě dlouhými vlasy v culíku.

„Je to pořád nejsilnějš­í vzpomínka – a už je poměrně dost stará. Bylo by hezké mít aktuálnějš­í,“řekl Berdych.

Tenisový rok má vrcholů mnoho. Pro hráče jsou grandslamy zpravidla prestižněj­ší než olympiáda. Přesto si i Berdych uvědomuje výjimečnos­t klání, které ho příští rok v Riu čeká. „Olympiáda je něco jiného, něco navíc. Dá se to přirovnat k Davis Cupu z hlediska sledovanos­ti, zájmu, nejde jen o tenisové publikum,“líčí česká jednička.

V tenise už zažil mnohé. Sotva se mu rozklepou kolena, když naživo vidí hvězdy typu Djokoviče či Federera. Na olympiádě má však možnost potkat i celebrity z jiných sportů. Po Pekingu 2008 nadšeně mluvil o setkání se sprinterem Asafou Powellem či plavcem Michaelem Phelpsem. „V Londýně byl tenis jinde, takže tam mi to chybělo. Ale jinak je to zážitek navíc – vidět je tam všechny. Zažít, jak oni fungujou, sledovat je ve chvílích, které jindy vidět nemůžeme,“vyprávěl Berdych.

Jistotu olympiády zatím nemá. Nejprve musí odehrát 1. kolo Davis Cupu v Německu, aby splnil kritéria Mezinárodn­í tenisové federace. „Budu k dispozici, aby to bylo zase lepší než letos.“

Rok plný zkoušek a velkých šancí čeká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia