Lidové noviny

Procházkův zlatý gól jsem prošvihl

- ROBERT SÁRA

PRAHA Od Dominika Haška, jenž spolunavrh­uje členy do síně slávy, měl echo. Jenže když Pavlu Křížkovi zavolali z hokejového svazu, že do ní bude opravdu uveden, byl zrovna s prvoligový­mi fotbalisty na cestě do Olomouce. A jelikož se hlas v telefonu až příliš podobal olomouckém­u masérovi Skopalovi, se kterým se rád hašteří, poslal ho do patřičných míst. Až po druhém telefonu uvěřil.

„Je to velká pocta. A je to hlavně velké ocenění pro maséry, protože byli vždycky bráni až jako ten poslední článek. Ale proč vybrali právě mě?“zeptá se.

Snadná odpověď: Křížek byl na třiceti světových šampionáte­ch, z nichž má šest zlatých, na osmi olympiádác­h včetně té v Naganu a v lize hráče „domasírova­l“osmnáctkrá­t k titulu. Jak to všechno začalo?

V roce 1965, bylo mi osmnáct a dělal jsem v penicilinc­e v Roztokách u Prahy. Se mnou byl na oddělení doktor Stejskal, který masíroval atlety, gymnastky a jezdíval na olympiády. Tak jsem se ho zeptal, jestli bych k němu mohl do učení. A on souhlasil. Takže on masíroval třeba Věru Čáslavskou, dělal jednu nohu, já držel tu druhou a opakoval vše po něm. A jednoho dne přišel, že Dukla Jihlava shání maséra.

A vy tam narukoval.

Děsná procedura! Byl jsem po odvodu a měl jít jako letecký mechanik do Piešťan. Nakonec ze mě v Jihlavě tabulkově udělali skladníka a po dvou letech vojny nabídli, abych zůstal. Šel jsem do praporčick­ých hodností, a když se v Praze hrálo v roce 1972 mistrovstv­í, sháněli Němci a Švédové maséry. Trenér Pitner řekl: Vezměte našeho mladého. Měl jsem jít k Němcům, jenže já byl voják a ten nesměl k „wehrmachtu“. Dali mě ke Švédům a ti byli třetí.

Přišla odměna ve valutách?

To bylo zadarmo. Ale Hedberg mi dal bundu, džínovou v červené barvě. To jsem byl frajer. A rok po tomto mistrovstv­í jsem už byl u nároďáku. Tři roky jsem jezdil sám, pak se to rozšířilo. Hráči, co směli odejít do Kanady, se vraceli a chtěli lepší servis. Dřív byli zvyklí, že si po zápase všechny věci sbalili, odnesli je a pak zase rozbalili. Na olympiádě v Sarajevu si nás dokonce zavolal trenér Bukač, dovedl do kabiny Kanady, kde byly rozvěšené dresy, a řekl: Takhle to teď bude i u nás.

A poslal vás na stáž do Calgary.

Právě v Sarajevu si jeden z hráčůl udělal těžký výron a Bukač zavelel, ať mu to zatejpujem­e. Uměl to ale jen kanadský fyzioterap­eut, který tejp udělal a on odehrál další tři zápasy. Když jsme pak vyrazili na Kanadský pohár, Bukač mi řekl, že tam měsíc zůstanu, že mi domluvil školu tejpování. Jenže já paradoxně učil je.

Jak to?

V Kanadě nebyli maséři, ale fyzioterap­euti, kteří tělo protahují. Mě poslali učit se do týmu Calgary Flames, kde byli Švédi, co masáž znali a chtěli. Začal jsem je masírovat, najednou se přidávali další a další, až jsem musel udělat přednášku. Se slovníkem v ruce jsem to dával dohromady. Takže oni mě učili tejpovat a já je masírovat. Masáž se za těch 50 let příliš nezměnila. Co ale svaly hráčů?

Jsou silnější. Z posilování a tréninkové­ho procesu. Teď když jsem u fotbalu, vidím ten rozdíl. Nemohu tak tlačit, protože ti kluci jsou lehcí, žádná velká svalová hmota. To v hokeji musí být síla v nohách. Tréninkem se zvětšují hýždě. Podívejte se na Jardu Jágra, jakou má figuru a stabilitu.

I na něm je vidět změna, že?

Ano. Zažil jsem ho ještě před odchodem do NHL, a když se pak z ní vrátil, měl obrovský krk, jak se tam posilovalo. Všichni hráči tam byli víc vymakanějš­í, ale Jarda si ještě se svojí pílí dával navíc. On měl předpoklad­y už z mládí, kdy tátovi pomáhal na statku. Pak se to v něm zlomilo, že chce být nejlepší na světě, a soukromý život šel stranou.

Slavná je historka, jak vás s kolegou Šaškem v Naganu proháněl.

Kvůli bruslím. Chudák Vašek už nevěděl, co dělat, protože Jarda byl furt nespokojen­ý. Když se objevil v kabině, Venca jen říkal: Ty, blázne, už je tady zase. Já jsem z něj tak rozpálenej, že když mi hodíš na záda vajíčka, budeme mít volská oka. U Jardy to ale byla asi psychika. Domluvil si, že mu brusle nabrousí Kanaďané, Vašek tam s nimi zašel, ale Jarda po něm stejně vyjel, že se nic nezměnilo, že se na to vykašlal. Pak tam skutečně nebyl a Jarda byl spokojený. Prostě placebo.

Kolik jste toho na turnajích naspal?

Tam je to hrozné. Kluci, co přijeli z Kanady, po nás vždy chtěli pouštět staré filmy. Takže já když vidím filmy pro pamětníky, ošívám se. Zvlášť právě Jarda. Ten přišel v jednu v noci ze cvičení, chtěl Vlastu Buriana a my ho do tří masírovali.

Na druhou stranu vminulém režimu jste se dostal na Západ.

To byla odměna. Měl jsem den na nákupy, doma dvě holčičky a manželku, tak jsem běhal jen po dámském a utrácel za šatičky.

Který z těch turnajů vám nejvíc utkvěl v paměti?

Vybavím si Katovice 1976 amůj první titul. Ty oslavy byly takové větší. A pak rok 1996. Tam jsme se s Vaškem Šaškem střídali, že jeden při zápase stál u mantinelu a druhý jen u střídačky, aby odbíhal do kabiny připravit pití. Bylo fi- nále a já měl zrovna službu, tak jsem si říkal: Kurník, tak snad nebudou prodlužova­t. Dvě minuty do konce a 2:2. My měli kabinu úplně vzadu, tak tam běžím, celý zpocený, a najednou pic! Na obrazovce gól. Než jsem doběhnul zpět, tak už na ledě všichni po sobě skákali. Vybavím si i Staromák, i když na něm jsem byl jen jednou. Z Nagana jsme to nestihli.

Český hokej dnes před zápasem s Finskem přijme do své síně slávy čtyři nové muže. Kromě útočníků Langa, Kučery a Hrbatého i maséra Pavla Křížka.

Proč?

Museli jsme vykládat letadlo. Prý pak máme přijet, jenže to nebylo možné. Ulice byly plné, tak jsme koukali jen v televizi.

Měl jste mezi hokejisty přátele?

Nenavštěvo­vali jsme se. Já se ale držel zásady, abych moc nefandil, nikoho na střídačce neplácal. Vytrestal mě rok 1974. Venca Nedomanský jel na šampionátu ve Finsku sám na brankáře a nedal gól. Sedl si na střídačku a já na něj: Nevadí, Venco, dáš příště. On se otočil a skrz zuby procedil: „Drž hubu, bažante.“Od té doby tvrdím, že emoce mají jít stranou, a raději hráči podám ručník. Vidíte – tehdy mi říkali bažante, dnes už dědku. Takže po této sezoně definitivn­ě končím a budu pomáhat s vnoučaty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia