Lidové noviny

Jedno prádlo všem neprojde

- ADAM JUNEK

Na rozbalován­í dárků je třeba se mentálně připravit. A namísto: ach jo, zase slipy… zvolat: och, slipy, ty už jsem potřeboval a přál si je. Zhruba v tomto duchu kdysi na Štědrý den poučoval ve vysílání Českého rozhlasu humorista František Nepil posluchače v době, kdy se tak přibližně chystali „pod stromeček“.

Vzpomněl jsem si na to v tomto adventním čase při brouzdání po módních stránkách, když na mě vyskočil text o připravova­né výstavě spodního prádla a jeho vývoji v historii až po současnost.

ČEKSTAJL

letí přitom zákazníky lákaly primárně na pohodlí, praktičnos­t a podobné charakteri­stiky.

Přelom 70. a 80. let to změnil. Luxus a sexappeal se staly tím, co od té doby prodává kalhotky, podprsenky, slipy, trenky a další výtvory na téma spodní prádlo. Revolucion­ářem, který do veřejného prostoru vypustil polonahé muže jen v boxerkách, byl Calvin Klein. Jeho kampaň s Markem Wahlbergem propojená s rostou- cím strachem s AIDS sloganem „před AIDS vás uchrání, když si své calviny necháte na sobě“je dodnes považovaná za kontroverz­ní. Tou dobou také začal vznikat kult andílků Victoria’s Secret, kdy svá lepá těla jen v krajkách dávají na odiv nejžádaněj­ší topmodelky. Zároveň prádlo jako v podstatě jediné oblečení začaly nosit celebrity – vzpomeňte na korzetové variace Madonny.

Co tehdy bylo šokující, je dnes běžné. Že na každém rohu potkáte rozkrok Davida Beckhama, nikoho nezarazí. Příběh, že ten který kousek prádla z vás udělá sexy chlapáka nebo neodolatel­nou bohyni, ovšem stále zůstává.

Tvůrci unisex prádla zřejmě zapomněli na jednu podstatnou věc. Touha po partnerově prádle je spojena s emocemi. Ženy rády spávají v trenkách svých partnerů (nepříliš použitých a rozhodně vypraných). Ale vztah k nim mají ne- jen kvůli pohodlnost­i, ale právě proto, že jsou to trenky „toho jejich“. Pokud si pak pánové navlékají prádlo svých partnerek, je to už pro úplně jiný sloupek než módní. Tudíž unisex prádlo snad proboha neprorazí. A kdybyste jej přece jen pod stromečkem rozbalili, víte díky panu Nepilovi, jak na to: Júúúú, to jsem si dlouho přál(a)… Čekstajl vám přeje šťastné a veselé a hodně měkkých stylových dárků.

 ?? Značka luxusního prádla Victoria’s Secret už od 70. let prodává sen o sexy těle v sexy prádle, čímž k nákupu pro jejich drahé polovičky láká i muže. A být modelkou – tedy „andílkem“– této značky je potvrzením, že jste ve světě módy vážně celebrita. FOTO P ?? Andílci snů.
Značka luxusního prádla Victoria’s Secret už od 70. let prodává sen o sexy těle v sexy prádle, čímž k nákupu pro jejich drahé polovičky láká i muže. A být modelkou – tedy „andílkem“– této značky je potvrzením, že jste ve světě módy vážně celebrita. FOTO P Andílci snů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia