Lidové noviny

Omluvenky: Jsem zraněný, ale zářím

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Trenér Vladimír Vůjtek načíná svůj druhý turnaj u české hokejové reprezenta­ce a už musí řešit nepříjemný problém – omluvenky.

S těmi se, jak dobře známo, často potýkali rovněž jeho předchůdci, nezřídka i před mistrovstv­ím světa. Jenže při nominaci na letošní Channel One Cup se stala věc, která doslova bije do očí. A zároveň opět vyvolává otázku, jestli má dnes pro hokejisty reprezenta­ční dres ještě vůbec takovou hodnotu, o jaké hráči tolik zapáleně mlu- ví. Tedy aspoň pro ty, kteří jej neoblékají poprvé.

Z nominace na ruský turnaj tradičního seriálu Euro Hockey Tour se Vůjtkovi omluvili čtyři hráči: vedoucí muž kanadského bodování extraligy Roman Červenka, nejlepší střelec stejné soutěže Dominik Kubalík, druhý nejprodukt­ivnější Čech KHL Marek Kvapil a jeden z nejlepších brankářů Kontinentá­lní ligy Alexander Salák. Všichni ze zdravotníc­h důvodů. „Vím, že potřebuju klid,“zdůvodnil minulý čtvrtek Červenka svou absenci doléčením zraněného kolena. Jenže v neděli předvedla chomutovsk­á hvězda při výhře nad Mladou Boleslaví čtyřbodový koncert, na ledě přitom strávila hned 24 minut. Na žádné šetření se to rozhodně nevypadalo. Je jasné, že klubové povinnosti jsou

ZAKÁZANÉ UVOLNĚNÍ

během sezony pro hráče prioritou, jenže... „Sám si musí sáhnout do svědomí, samozřejmě je to trochu zvláštní,“reagoval Vůjtek. Ke dvaceti minutám se mimochodem blížila také Kvapilova účast na ligovém ledě po omluvě Vůjtkovi.

Už dlouho se mluví o tom, že zápasy Euro Hockey Tour nemají o moc větší prestiž a přínos než kdejaký přátelák. A že je vlastně dobře, že dostane prostor co nejvíc nových tváří.

Ovšem dnešní vstup do Channel One Cupu proti Finsku sehrají Češi doma v pražské O areně zaplněné 17 tisíci fanoušky, kteří nechtějí vidět jen soubor náhradníků a nováčků. „Vůči veřejnosti je to blbé,“uznal rozpačitě kouč.

Dalším faktem mluvícím proti domnělé zbytečnost­i těchto turnajů jsoumement­a z posledních šampionátů. Přes sezonu se hráči příliš nesehrají a trenéři pak raději vy- berou papírově nejsilnějš­í soupisku, i když zdaleka ne všechna jména bývají přínosem. Naopak vzpomeňme například Dominika Simona a Martina Zaťoviče, objevy letošního mistrovstv­í. Poctivě objížděli akce EHT a na šampionátu poté předvedli skvělé výkony.

I v dobách „zlaté generace“mělo mužstvo ověřenou kostru, která v podobném složení odehrála většinu turnajů a pro vrchol sezony se pak vhodně doplnila.

Možná by s problémem omluvenek pomohla dohoda po vzoru fotbalu, kde platí, že zraněný reprezenta­nt nemůže nastoupit za klub.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia