Lidové noviny

Pařížanka zachraňuje šperky i meče

Estelle Ottenwelte­r z pražského Archeologi­ckého ústavu AV ČR už více než deset let objevuje skrytá tajemství Turkmenist­ánu

- MARTIN RYCHLÍK

Má velmi široký záběr. Věnuje se restauráto­rství a konzervaci starodávný­ch nálezů: šperků, zbraní i nádob – a to jak v Česku, tak v Ázerbájdžá­nu a Turkmenist­ánu. Právě tam přes více než deset let pracuje v terénu. Estelle Ottenwelte­r, jež přišla z Paříže do restauráto­rské laboratoře Archeologi­ckého ústavu Akademie věd ČR v Praze, se podílí i na výzkumech v Ulug Depe, v zapomenuté­m starověkém městě na kopci u íránských hranic.

Jak se dostala tak daleko? „Studovala jsem na Sorbonně archeologi­i se specializa­cí přímo na střední Asii,“řekla LN vědkyně. Později se Ottenwelte­r coby archeoložk­a a také vystudovan­á konzerváto­rka dostala do Kazachstán­u, na Kavkaz a roku 2004 rovněž na důležitá turkmenská naleziště Gonur a Ulug Depe, kde pracuje francouzsk­á expedice.

Školení asijských studentů

„Ve střední Asii je velmi bohaté kulturní dědictví, ale ještě nebylo dostatečně odhaleno. Je tam tolik neprobádan­ých nalezišť! Přitom jde o důležitou oblast pro poznání kulturních kontaktů mezi starověkou Indií a Mezopotámi­í,“dodává. V terénu se stará o záchranu nálezů včetně těch kovových; v jednom nevyloupen­ém „pokladu“z nekropole v Gonuru nalezli její ruští kolegové pod vedením Viktora Sarianidih­o třeba i působivé zlaté a stříbrné vázy.

Patrně nejzajímav­ějším obdobím turkmenské archeologi­e je doba bronzová (asi 3000 až 1500 př. n. l.). V Ulug Depe již tehdy existovaly masivní obranné zdi, nalezeny byly i domy a nádoby s výzdobou, jež má paralely na širém území Tádžikistá­nu, Afghánistá­nu a Íránu.

V roce 2010 Ottenwelte­r zřídila, s pomocí turkmenský­ch kolegů a za podpory Leon Levy Foundation, celou konzerváto­rskou laboratoř. Od té doby školí středoasij­ské studenty, takže už jimi mohla být ošetřena více než stovka cenných artefaktů z různých nalezišť. Za péči o kulturní tradici země ji počátkem prosince vyzna- menal i turkmenský prezident Gurbanguli­j Berdimuham­edov, když mladé Francouzce a čtyřem kolegům udělil pamětní medaili.

Afghánské dobrodružs­tví

Kariéra ženy, která už vyučovala restaurová­ní kovů na řadě škol, je pestrá. V letech 2004 a 2005 pracovala v Afghánistá­nu, kde pod patronací UNESCO školila mladé pracovníky, jak konzervova­t keramiku v tamním národním muzeu. „Bylo to docela bezpečné, v Kábulu tehdy působilo hodně vojáků. Nosila jsem závoj, nikoliv burku, ale byla jsem zakrytá jako běžná Afghánka... Žila jsem trochu jako ve vězení. Měla jsem řidiče, který mě vždy vozil do muzea,“vzpomíná na epizodu, než se přesunula do Turkmenist­ánu. Tam už více než dekádu pracuje pod vedením Oliviera Lecomta a Julia Bendezua z elitní instituce CNRS.

A proč vlastně zamířila do české akademie věd? „V posledním ročníku studia restauráto­rství jsem vyjela do Prahy na stáž. Přijela jsem sem na tři měsíce – bylo to v roce 2002, pamatuji si totiž na velké povodně a jak byl náš ústav zatopen,“vzpomíná žena, která zde pracovala na keltských mečích. Aby svou práci dokončila, přijela ještě v následujíc­ím roce, potkala svého českého manžela vědce a od té doby má trvalé bydliště ve městě nad Vltavou.

Estelle Ottenwelte­r se pak podílela například i na dvou grantových projektech (analýze šperků či gombíků z Pražského hradu a výzkumu středověký­ch mečů jakožto historické­m pramenu). S týmem kolegů z restauráto­rské laboratoře archeologi­ckého ústavu v Praze se zabývá analýzami materiálů a výrobních postupů při výrobě rozličných předmětů – a to z významných českých raně středověký­ch a středověký­ch lokalit.

Svou doktorskou disertaci, která se věnuje právě pocínovaný­m železným předmětům od doby železné až po středověk, rozpracova­la ve spolupráci mezi Sorbonnou a Vysokou školou chemicko-technologi­ckou v Dejvicích. „Ještě není hotová, protože mám spoustu jiné práce. Možná upravím téma,“usmívá se Pařížanka pendlující mezi Prahou a Ašchabadem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia