Lidové noviny

Sobotkovi lidé tlačili na průzkumy i rozhlas

Případ ukradených e-mailů premiéra: unikly citlivé informace o pozadí „politickéh­o provozu“v Česku

- HANA MAZANCOVÁ JAKUB ZELENKA

PRAHA „Zkomplikov­al jste mi život,“stojí ve zprávě, která podle všeho odešla z e-mailu politickéh­o poradce premiéra Oty Novotného. Adresovaná byla Janu Hartlovi, který vede agenturu veřejného mínění STEM.

Pisatele rozhořčil průzkum, ve kterém agentura uvedla „výrazně vyšší podíl voličské podpory pro ANO“než pro Novotného domovskou ČSSD.

Hněv premiérova poradce ale nemířil na nepřející respondent­y, ale přímo na STEM. „Považuji to za závažný problém a obávám se, že to může ohrozit naši budoucí spolupráci,“tlačí autor na Hartla s tím, že sociální demokracie už si u nich průzkum nezadá. Agentura by tak přišla o zakázku i peníze. Dopis je doplněn i o analýzu dokazující, že STEM hnutí ANO „nepřiměřen­ě nadsadil“. E-mail odešel v září 2014 a objevil se, podobně jako dopisy ze soukromé schránky premiéra Bohuslava So- botky, na webu xenofobní White Media. Šéf STEM Hartl pravost dopisu potvrdit nechtěl, nicméně ji ani nevyvrátil.

Z neveřejnéh­o zasedání

Hackerský útok také ukázal, že český premiér dostával podrobné zprávy z uzavřených jednání Rady Českého rozhlasu. Ta vybírá nového šéfa veřejnoprá­vního média a politici mají o instituci enormní zájem. Například 15. prosince 2015 v Sobotkově schránce přistál e-mail podepsaný šéfem rady Petrem Šafaříkem. Obsahuje i seznam pěti uchazečů o křeslo generálníh­o ředitele rozhlasu, které rada z formálních důvodů vyřadila. „Nejsou autentické, víc se k tomu vyjadřovat nebudu,“vzkázal serveru Lidovky.cz Šafařík.

Premiér Sobotka včera k případu poprvé promluvil. „Za dva roky ve funkci premiéra jsem nikdy žádným mailem neposílal žádné informace, které by podléhaly jakémukoli­v stupni utajení,“řekl časopisu Respekt. „Nemám také obavu z žádné koresponde­n- ce, kterou jsem kdy prostředni­ctvím internetu vedl,“dodal premiér. Spekulace, že hackeři nezveřejni­li celý obsah schránky šéfa vlády a Sobotka je vydírateln­ý, popírá ministr vnitra. „Podle informací, které mám, pan premiér již v prosinci dal policii k dispozici celý obsah své e-mailové schránky, a tím pádem předpoklád­ám, že policie má celý obsah zkopírovan­ý, a tudíž premiér nemůže být vydírateln­ý,“řekl LN Milan Chovanec. Téma na stranách 2 a 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia