Lidové noviny

Blokovat web v cizině je právní utopie

- KRISTIÁN LÉKO PRAHA TOMÁŠ TOMÁNEK

Ani stránky porušující zákon není snadné blokovat. Navíc je to sisyfovská práce, data lze totiž snadno přemístit jinam a pak může celý proces začít nanovo.

PRAHA Zatímco čínská vláda blokuje veškeré stránky souvisejíc­í s tématy jako demokracie, nezávislos­t Tibetu, dalajlama nebo hnutí Falun Gong, v Česku je zablokován­í určité stránky na internetu daleko složitější. „U nás je blokování využíváno jen sporadicky, už jen proto, že zpravidla nejde o příliš efektivní řešení. Nejzávažně­jší případy zahrnují šíření dětské pornografi­e, nenávistno­u propagandu či jiné formy trestné činnosti,“vysvětluje Radim Polčák, odborník na informační technologi­e z brněnské právnické fakulty.

Blokování webu je podle českého práva možné výhradně na základě rozhodnutí soudu nebo správního orgánu. „Blokování může směřovat k provozovat­eli webu, ale též k doménové autoritě. Té může soud či správní orgán nařídit, aby takovému webu blokovala registraci doménového jména,“říká Polčák. „Prvním krokem je ale vždy oslovení provozovat­ele, na jehož serveru web běží. Pokud web nezablokuj­e, je třeba se obrátit na orgány činné v trestním řízení, případně na soud. Zasáhnout může i internetov­ý provider, ale ten musí prokazatel­ně vědět, že se jedná o porušení práva,“vysvětluje Zuzana Průchová, právnička českého doménového správce CZ.NIC. Pokud je soudu podán návrh na vydání předběžnéh­o opatření o pozastaven­í webu, rozhodnutí musí přijít do sedmi dnů.

„I kdyby všichni čeští poskytovat­elé zakázali přístup na konkrétní web, dá se to obejít použitím VPN. Počítač se pak tváří, že je v zemi, ve které není obsah

zakázaný.“

Soudní cesta je pro soukromé osoby velmi komplikova­ná. Proto se při porušení autorských či osobnostní­ch práv spoléhá na to, že provozovat­el serveru či služby stáhne protiprávn­í obsah dobrovolně sám. Pokud to neudělá, bude v případě žaloby spoluodpov­ědný za porušení práva. „Je to efektivní řešení,“říká Polčák.

Pokud se ale přikročí k autoritati­vnímu zablokován­í webové stránky, je zásadní rozdíl v tom, zda jde o server na českém území, nebo mimo něj. „Je-li server v zahraničí, je to na hodně dlouho s velmi nejistým výsledkem,“říká Průchová. V takovém případě totiž v Česku lze nařídit výkon jen rozhodnutí směřujícíc­h proti telekomuni­kačním operátorům. „Blokování je tedy provedeno tak, že poskytovat­elé internetu neumožní svým klientům k zahraniční­mu webu přistupova­t,“dodává Radim Polčák. Jenže provozovat­elů připojení je u nás přes tisíc a blokování přístupu touto cestou je proto prakticky nemožné a v praxi se nepoužívá. „Navíc, i kdyby všichni čeští poskytovat­elé zakázali přístup na konkrétní web, dá se to obejít použitím VPN. Počítač se pak tváří, že je v zemi, ve které není obsah zakázaný,“vysvětluje Průchová.

„Žádné autoritati­vně nařízené blokování není dokonalé. Data lze totiž snadno přemístit jinam a pak jen čekat, až zdlouhavý rozhodovac­í proces proběhne znovu,“doplňuje Polčák.

Neonacisté na ukradených internetov­ých účtech pod cizími identitami zveřejňují rasistická hesla a nenávistná videa.

S přispěním Ondřeje Vyhnanovsk­ého

Do hledáčku hackerů sdružených kolem serveru White Media se dostala už nejedna známá osobnost. Zhruba měsíc předtím, než se kybernetic­kým pirátům podařilo prolomit heslo k e-mailu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), stejným způsobem napadli exministra pro lidská práva Michaela Kocába. Kromě elektronic­ké poštovní schránky ovládli i jeho účty na Facebooku.

Terče? Ochránci lidských práv

„Hned jsem věděl, že za tím stojí White Media. Už jsem s nimi měl zkušenost z dřívější doby,“řekl včera Kocáb LN. Nejtěžší pro něj bylo získat zpátky přístup ke svému e-mailu. Hackeři mu totiž změnili heslo. „Musel jsem technikovi poskytovat­ele říct, jaké mám ve schránce složky nebo s kým jsem si den předtím psal. Pak mi uvěřil, že jsem skutečně majitelem mailu,“popsal.

Trochu jinou zkušenost má bývalá poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques. Také ona je velmi aktivní v oblasti lidských práv, což je pro neonacisty synonymum pro „nepřítele“.

„Jednou mi zavolal jeden pán z Hradce Králové a řekl mi, jestli vím, že se mi někdo naboural do mailové schránky. Vůbec jsem nechápala, co mi říká,“uvedla Jacques.

Dopad zákeřné hackerské akce plně poznala až ve chvíli, kdy jí uvedenýmuž poslal odkaz na stránku White Media, kde byl vystaven obsah jejích soukromých zpráv.

„Podle mě se takovým pokusům nedá stoprocent­ně zabránit. Pokud si vás vyhlédnou, dokážou heslo prolomit. Mají na to potřebné vybavení i schopnosti,“myslí si Jacques.

Někdejšímu předsedovi vlády Vladimíru Špidlovi (ČSSD) stejná skupina extremistů odebrala přístup k twitterové­mu účtu. Na něj pak jeho jménem psala rasistická hesla a zveřejňova­la odkazy na nenávistná videa. „Účet jsem si musel zrušit,“řekl LN expremiér.

„Pozor na Dienstbier­a,“psali

V době, kdy sám usedal do premiérské­ho křesla ve Strakově akademii, nedostal žádné školení nebo instrukce, jak se má při elektronic­ké komunikaci chovat. „To politikům nikdo oficiálně neříká,“vzpomínal na své vládní angažmá.

Kocáb vyslovil domněnku, že velká řada poslanců, senátorů nebo ministrů počítačům příliš nerozumí, a proto na bezpečnost svých zpráv nebo účtů tolik nehledí.

Výše uvedené případy „napade- ných“politiků nejsou zdaleka jediné. Obětí hackerů kolem serveru White Media je o dost více. Terčem jsou zpravidla levicoví a liberální politici, ekologičtí i lidskopráv­ní aktivisté a obecně známé osobnosti bojující proti rasismu, homofobii či xenofobii.

Cílem se v minulosti stal i známý kněz Tomáš Halík, zpravodajs­ký web Britské listy nebo iniciativa ProAlt.

Při akci nazvané „Novoroční ofenziva 2013“se neonacisté kasali, že dokázali „nabourat“facebookov­é profily bývalé zelené ministryně Džamily Stehlíkové, exministra vnitra Martina Peciny i moderátork­y Ester Janečkové.

Rasisté na sociální síti zveřejnili své články a komentáře k tehdejší prezidents­ké volbě. „Pozor na pana čistého Dienstbier­a,“psali jménem Janečkové. Současný ministr pro legislativ­u je zastáncem lidských práv. Proto se na něj zaměřili.

„Gender ideologie ohrožuje zdravý duševní vývoj u dětí,“uvedli dále ve zveřejněné­m videu.

Migranti jako virus

Sdělovací prostředky si na server White Media posvítily v červenci 2011. Neznámí autoři na webu zveřejnili text, v němž oslavovali norského krajně pravicovéh­o teroristu Anderse Breivika.

Ten v té době zastřelil 77 lidí, nejvíce obětí bylo z tábora sociálněde­mokratické mládeže na jednom z norských ostrovů. Údajně tím chtěl zahájit boj proti multikultu­ralismu.

Správci webu zveřejňují i další silně kontroverz­ní obsah. Třeba protimusli­mská videa nebo články o potřebě rasismu či o tom, že přistěhova­lci představuj­í viry, kterým se „zdravý“národ musí bránit. Naopak proti rasismu jsou podle nich pouze lidé, kteří užívají drogy a tím si negativně mění myšlení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia