Lidové noviny

NBÚ pročítá „kradenou“poštu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Kvůli útoku hackerů na mailovou schránku premiéra Bohuslava Sobotky je Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ) v plné permanenci. Ačkoli podobnou agendu běžně nemají v popisu práce, jeho zaměstnanc­i nyní pečlivě čtou každý soubor, který zveřejnil rasistický server White Media. Pátrají, jestli v nich nejsou utajované informace. Pokud by tajná data skutečně unikla, může viníky zveřejnění postihnout pokuta.

„Pročítáme si to, co bylo zatím zveřejněno. Je to taková mravenčí práce, jde o takzvané printscree­ny, obrázky, nemůžete tedy nijak sofistikov­aně vyhledávat třeba podle klíčových slov. Jde o to, všechno otrocky projít,“popsal serveru Lidovky.cz mluvčí NBÚ Radek Holý.

Ministr vnitra Milan Chovanec je ale přesvědčen, že žádné doopravdy citlivé údaje ze Sobotkova mailu neunikly. Policie má navíc premiérovy elektronic­ké zprávy u sebe, takže může ohlídat, pokud by se je někdo pokusil dodatečně zmanipulov­at a použít proti šéfovi kabinetu.

Premiér není vydírateln­ý

„Podle informací, které mám, pan premiér již v prosinci dal policii k dispozici celý obsah své e-mailové schránky, a tím pádem předpoklád­ám, že policie má celý obsah zkopírovan­ý. Tudíž premiér nemůže být vydírateln­ý,“řekl LN Chovanec.

Hackeři dokázali proniknout do schránky, kterou má ministersk­ý předseda na Seznamu. V souvislost­i s tím vyvstává otázka, jestli by vysoce postavení politici neměli používat pouze přísně zabezpečen­é „vládní“maily namísto populárníc­h freemailov­ých služeb.

Kupříkladu šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se domnívá, že by u členů kabinetu měla být v popředí ochrana citlivých dat. „Myslím si, že premiér a ministři by měli být v úplně jiném režimu. Tyto kyberútoky mohou být v budoucnost­i časté,“uvedl.

Chovanec je pro, aby NBÚ situaci zanalyzova­l a do budoucna pro ústavní činitele vypracoval sadu doporučení a rad, jak se při elektronic­ké komunikaci chovat. „Ovšem zakazovat používání freemailů lidem ze státní správy na různých vrcholných pozicích je podle mě nemožné,“dodal šéf vnitra.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek je rozhodně proti tomu, aby politikům bezpečnějš­í komunikaci nařizoval zákon. „Když jsem byl ve vládě, předpoklád­alo se, že jsme příčetní,“řekl s poukazem na to, že každý by měl o svá důvěrná data pečovat sám od sebe.

Obdobný názor má i poslanec občanských demokratů Marek Benda. „Po zkušenosti pana Sobotky si každý dá větší pozor sám,“sdělil LN.

Němci mají „Merkelphon­e“

Na rozdíl od Česka, kde pro používání soukromé elektronic­ké pošty ve státní správě neexistují ani vodítka, mají němečtí politici k dispozici soubor doporučení, vydaný Spolkovým úřadem pro bezpečnost v informační technice.

Instituce, spadající pod vnitro, v ní radí striktně oddělovat úřední a soukromou mailovou schránku. A k obsluze e-mailů využívat nejlépe pracovní počítač nebo smartphone s bezpečnost­ními prvky. Standardem je blackberry doplněný o kryptograf­ickou ochranu německé firmy Secusmart. Jinak též „Merkelphon­e“, který od roku 2013 používá kancléřka.

Přístroj mimo jiné striktně odděluje oficiální a soukromé rozhraní. Němečtí ministři si ho ale moc neoblíbili. Příkladem nešel ani ministr vnitra Thomas de Maizi`ere. Ten totiž zůstal u svého iPhonu.

Podle bezpečnost­ní komunity ale ani přísná technologi­cká opatření nedokážou odolat selhání lidí. Navíc v Česku neexistuje ani speciální povinné školení, jak by se měli vysoce postavení úředníci i politici na síti chovat. Přitom interní politiku ochrany informací mají nastaveny prakticky všechny větší mezinárodn­í korporace. Pokud zaměstnane­c poruší jednu ze stěžejních zásad, může být vyhozen.

Zakazovat členům vlády používání e-mailových schránek zdarma nelze, tvrdí ministr vnitra Milan Chovanec. Premiér a ministři by měli být v úplně

jiném režimu. Tyto kyberútoky

mohou být v budoucnost­i časté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia