Lidové noviny

Ideová eminence lídrů ČSSD

Poradce premiéra Oto Novotný začínal v sociální demokracii s radami předsedům už za Miloše Zemana

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Když hackeři zveřejnili e-maily Bohuslava Sobotky, společně s jejich obsahem upozornili na osobu premiérova politickéh­o poradceOty Novotného. Pro většinu veřejnosti je neznámou osobou, přestože už od počátku 90. let pobývá v nejužším okolí sociálněde­mokratický­ch předsedů.

Sedmapades­átiletý sociolog Novotný se poblíž nejvyšších struktur strany objevuje od momentu, kdy se v letech 1992 a 1993 řadový sociální demokrat Miloš Zeman proměnil v autoritati­vního lídra. Novotný byl Zemanovým poradcem a zároveň analytikem Lidového domu.

Už v roce 1994 ale přišel levicový intelektuá­l Novotný s kritikou Zemanova programu a nabídl straně alternativ­u, nazvanou pragmatick­ý posun. Zjednoduše­ně řečeno chtěl, aby se přestalo s katastrofi­ckými scénáři o tom, že popřevrato­vá transforma­ce v režii ODS skončí hlubokou ekonomicko­u krizí. Od voličů, jejichž oranžové cítění má sklony barvit se do ruda, chtěl cílit spíš na středové voliče a celou ČSSD modernizov­at po vzoru západní levice. Coby stranu, která se zabývá ekologický­mi, genderovým­i a environmen­tálními tématy.

U Miloše Zemana narazil a poté, co nechal v novinách otisknout článek, kde uvažoval nad možností koalice ODS a ČSSD, ho tehdejší předseda sociální demokracie z Lidového domu propustil – byť sám pak v roce 1998 podepsal opoziční smlouvu.

Než k vyhazovu došlo, patřil Novotný do skupinky, které se přezdívalo protizeman­ovská banda čtyř. Vedle něj tam patřila ještě Petra Buzková, volební manažer Petr Kučera a Martin Profant.

Novotný fungoval coby ideolog. Potřeboval ale tváře, které by měly na to, aby Zemana nahradily. Jednu dobu tou osobou měla být Petra Buzková, ale zpět do role poradce a šéfa analytiků Lidového domu se Novotný vrátil se Stanislave­m Grossem. Spolu s ním a mladým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou pracovali na vytoužené modernizac­i strany.

To už Novotný nebyl členem ČSSD, i když v 90. letech byl dokonce na čas předsedou organizace na Praze 1. Později přijal roli blízkého spolupraco­vníka, a než se s Grossem vrátil do Lidového domu a na Úřad vlády, pracoval jako analytik pro STEM/MARK.

V nejbližším okruhu

Teď Novotný patří do Sobotkova nejbližšíh­o okruhu. Působí coby premiérův hlavní politický poradce a je i tajemníkem koaliční trojky – sedí na všech uzavřených jednáních koaliční rady. Nebýt toho, že informace vynesli hackeři, zůstalo by všechno, co Novotný ví, tajemstvím – podle zdrojů LN je vůči premiérovi stoprocent­ně loajální. Nikoli už tak vůči prvnímu místopředs­edovi Milanu Chovancovi, jak ukazují i vynesené e-maily. Mezi osoby, které Novotný nemá rád, se ministr vnitra dostal během lánského puče neboli povolební snahy části sociálních demokratů o Sobotkovo odstavení.

Chovanec byl tehdy mezi těmi, kdo na tajnou schůzku za prezidente­m jeli, i když později to byl opět on, kdo zveřejnil její detaily. „Pořád považuje všechny, kdo tehdy nestáli na straně Sobotky, za zrádce,“řekl LN zdroj z vedení ČSSD. Novotný se tak obává, že Chovanec coby druhý muž strany půjde cestou, kterou už před ním zkusil Michal Hašek. Tedy že se pokusí převzít moc nad partají. I když analytik přežil takřka všechny lídry ČSSD, Chovanec mu nevyhovuje politickým naturelem. Není tím liberálním­moderním levičákem, s nimiž se Novotnému dobře pracuje. „Nemám takové ambice, jsou to jen názory pana Novotného,“odmítá Chovanec podobná podezření.

 ?? Oto Novotný (na snímku uprostřed) je členem týmu poradců sociálněde­mokratické­ho premiéra Bohuslava Sobotky. Je členem skupiny, které šéfuje expremiér Vladimír Špidla (vlevo). Novotný vytrvale prosazoval změnu ČSSD podle střihu západní levice. FOTO MAFRA - ?? Nenápadný muž.
Oto Novotný (na snímku uprostřed) je členem týmu poradců sociálněde­mokratické­ho premiéra Bohuslava Sobotky. Je členem skupiny, které šéfuje expremiér Vladimír Špidla (vlevo). Novotný vytrvale prosazoval změnu ČSSD podle střihu západní levice. FOTO MAFRA - Nenápadný muž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia