Lidové noviny

S prosbou o diskrétnos­t, psal šéf rady ČRo

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Český premiér dostával podrobné informace o tom, co se dělo v Radě Českého rozhlasu dříve, než byly oficiálně zveřejněny a přímo od člověka, který v radě seděl a později jí dokonce šéfoval.

„S prosbou o diskrétnos­t.“Tak začínají všechny tři e-maily podepsané současným šéfem Rady Českého rozhlasu Petrem Šafaříkem, které doputovaly do soukromé elektronic­ké schránky Bohuslava Sobotky.

První pochází ze 3. října. V té době rada řešila, zda tehdejší generální ředitel Českého rozhlasu Petr Duhan neporušil zákon, když měl zaměstnáva­t svého syna. Další je datován o téměř dva týdny později, kdy už se probíral Duhanův dočasný zástupce.

Pět vyškrtnutý­ch

„Informace o (zatím jen diskrétně) zvažovaném kandidátov­i na prozatímní­ho ředitele Ing. Karlu Zýkovi. Je to pro model ‚úřednické vlády‘, tj., že by pak nekandidov­al v konkursu. Přišel s tímMichal Stehlík, nezdá se ale, že by to s dotyčným sám předem projed- nal,“přistálo například v Sobotkově schránce. Tehdy Petr Šafařík působil jako řadový člen rady.

Další z dopisů nese datum 15. 12. 2015 – tehdy už Šafařík radě šéfoval. Téma je citlivé: pisatel popsal první kroky ve výběrovém řízení na nového ředitele vlivného veřejnoprá­vního média. Rada tehdy z formálních důvodů do klání nepustila pět uchazečů.

„Jak bude zveřejněno poté, co rada dostane notářský zápis (prý to může trvat až několik dnů), 5 kandidátů nepodalo správně přihlášku. Bude se tedy v pondělí od 14 hodin zužovat z počtu 26,“sto- jí v textu podepsaném Šafaříkem. Zpráva je navíc doplněná o seznam oněch pěti vyškrtnutý­ch kandidátů. Toto jednání probíhalo za zavřenými dveřmi, veřejnost se výsledky dozvěděla až 21. prosince.

„Nejsou autentické“

Předseda poslanecké­ho Volebního výboru, který vybírá kandidáty do mediálních rad, Martin Komárek (ANO), je v hodnocení situace zatím opatrný. „Každá komunikace člena rady s politiky je ale ze své podstaty podezřelá. Vadilo by mi spíš, kdyby pan premi- ér dával nějaké instrukce,“tvrdí. Neonacisté ale zatím nezveřejni­li zprávy, které Sobotka ze své soukromé schránky odesílal.

Místopředs­eda sněmovního výboru Vítězslav Jandák (ČSSD) je z uniklého obsahu premiérovy schránky zaskočen. „Jestli tohle pan Šafařík dělal, tak to je na jeho rezignaci. Je to zdrcující informace,“řekl.

Šafařík popírá, že je autorem e-mailů. Ráno požádal o otázky do e-mailu ( stejného, kterým měl komunikova­t se Sobotkou, pozn. red.) s tím, že je později zodpoví. Později už nebral telefon a po jed- nání odeslal pouze strohou SMS. „Nejsou autentické, víc se k tomu vyjadřovat nebudu.“

V kopii e-mailu adresované­ho Sobotkovi byl v jednom případě i předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Ale nevidím na tom nic špatného. Volbu generálníh­o ředitele rozhlasu sleduji se zájmem asi jako řada jiných lidí, ale rozhodně na nikoho nevyvíjím žádný nátlak. Jsem si vědom své role a svých kompetencí a stejně tak vím, jaká je role a kompetence rady,“řekl serveru Hlidacipes.org Sklenák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia