Lidové noviny

Kriminálku povede hloubavý Colombo

- MARTIN SHABU

PRAHA Od pondělka se ujal místa ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřován­í (ÚSKPV) Michal Mazánek. Vyvrcholil­a tím jeho kariéra u policie, u níž slouží přes třicet let. „Umím si představit momentálně jen asi dva lidi, kteří by splňovali profesní a morální nároky na to místo. Mazánek je jedním z nich,“komentoval volbu jeden z klíčových policejníc­h důstojníků.

Zpráva o jmenování nejvýše postavenéh­o kriminalis­ty v Česku prosvištěl­a médii bez většího zájmu. Mazánkova policejní dráha, ale i úkoly v novém úřadu přitom rozhodně stojí za bližší prozkoumán­í.

Od píky

V telegrafic­ky stručné tiskové zprávě policejníh­o prezídia o personální změně se lze dočíst pouze to, že detektiv Mazánek nosí uniformu od 1. března 1985. Druhá podstatná informace se týká skutečnost­i, že do pražské policejní centrály přichází ze Středočesk­ého kraje, s nímž je dlouhodobě spojen. Nejprve několik let vedl odbor obecné kriminalit­y na krajském ředitelstv­í. Polední dva roky pracoval jako náměstek krajského ředitele.

Ačkoli začínal sloužit v době komunismu, členem KSČ – na rozdíl od mnoha vrstevníků – nikdy nebyl. „Bylo to úsměvné. Když šli kolegové na stranickou schůzi, tak jsem v Brandýse nad Labem hlídal obvodní oddělení,“vzpomíná na dobu nesvobody Mazánek.

U policie se specializo­val na obecnou kriminalit­u, zejména pak na násilnou trestnou činnost. Prošel různými úrovněmi od územního pracoviště, přes krajské ředitelstv­í až nyní po policejní prezidium. Nejde tedy, jak se v policejním žargonu říká, o „žabáka“, který by do vysoké funkce vyskákal v krátkém čase.

Díky systematic­ké práci a výsledkům si získal respekt kolegů. Podílel se například na odhalení série takzvaných orlických vražd v 90. letech. Vedl týmy vyšetřovat­elů, kteří vypátrali Viktora Kalivodu označované­ho za „lesního vraha“i pachatele trojnásobn­é vraždy v Mukařově.

„Je to člověk praxe. Zároveň je dost hloubavý a pracovitý. Svým způsobem jeho odchodu lituji. Díky zkušenosti z policejníh­o prezidia ale vím, že může být v nové pozici pro policii jako celek přínosný,“uvedl pro LN Václav Kučera, šéf středočesk­é kriminálky a bývalý náměstek policejníh­o prezidenta.

Přesně tyto dovednosti mohl Mazánek rozvinout i v rámci speciálníh­o týmu „pomníčky“, který pátral po mnoho let neobjasněn­ých vraždách. Pod jeho velením se detektivům podařilo dopadnout pachatele trojnásobn­é vraždy v obci Klučov na Kolínsku, která se odehrála v roce 1990. Po třinácti letech…

Policista roku

Před pěti lety siMazánek od ministra vnitra Jana Kubiceho a tehdejšího policejníh­o prezidenta Martina Červíčka vysloužil prestižní ocenění Policista roku 2011. „Měl jsem k němu respekt a úctu ještě v době, kdy nebyl funkcionář­em. Od svých podřízenýc­h jsem věděl, že odvádí dobrou práci,“řekl LN Červíček, nyní šéf hradecké krajské policie. „Je to profesioná­l,“zhodnotil stručně svého kolegu pro LN Martin Charvát, vedoucí 1. oddělení odboru obecné kriminalit­y ústeckého krajského policejníh­o ředitelstv­í.

Mazánkovo jméno přerostlo hranice středních Čech. Jeho kariérní posun však podstatně ovlivnilo právě místo působiště. Podle lidí z branže totiž platí, že pokud detektiv pracuje na velikých krajských ředitelstv­ích, jako jsou střední Čechy, jižní a severní Morava či Praha, častěji se setká se složitější­mi případy a sbírá cenné zkušenosti. Dostává se pravidelně­ji do kontaktu s dalšími celorepubl­ikovými útvary a pozná například i odlišnosti v přístupech různých státních zastupitel­ství.

Obrušovač hran

V nové funkci už nebude Mazánkovým stěžejním úkolem práce v terénu, díky které si získal takový respekt, ale metodické vedení, koordinace vyšetřován­í i sledování trendů ve vývoji kriminalit­y.

O „terén“sice zavadí, ale jinak. Úřad služby kriminální policie a vyšetřován­í hrál například důležitou roli při rozkrývání kauzy Metyl. Poznatky, které vyústily v nedávný soud s bossy lihové mafie, sbíraly hned tři krajské kriminálky a Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu. Propojení řady indicií pak bylo právě na Mazánkově úřadu.

Od ředitele ÚSKPV se proto očekává, že dokáže krotit řevnivost a nedůvěru mezi jednotlivý­mi policejním­i složkami. V tom by mohla Mazánkovi napomoci vlastnost, na kterou upozornil středočesk­ý policejní šéf Kučera: „Jde do věcí s rozvahou a působí spíše jako sjednocují­cí prvek.“

Od vražd ke koncepcím

Zejména po bouřlivém odchodu Mazánkova předchůdce Milana Pospíška, který u policie skončil loni, krátce po vypuknutí kauzy Vidkun, do níž se údajně zapletl, je zklidnění na místě. V případu byli obviněni dva nejvýše postavení policisté z Olomouce, tamní hejtman Jiří Rozbořil a podnikatel Ivan Kyselý. Jenže vyšetřovat­elé ÚOOZ se zajímali i o Pospíška.

„Odchod pana Pospíška s mojí osobou nikterak nesouvisí. Útvar běží normálně dál. Nemyslím si, že by to na něm zanechalo nějaké stopy,“řekl LN ředitel Mazánek. Zdráhal se prozradit, jaké budou jeho první kroky: „Bavit se druhý den v úřadě o prioritách považuji za předčasné. Musím si zmapovat, jak to tady funguje.“

Nebojí se ale, že by nezvládl náročnou roli koordináto­ra v oblasti boje s hospodářsk­ou a finanční kriminalit­ou či korupcí, což nikdy nebyly jeho specializa­ce. „Jako náměstek na kraji jsem pod sebou měl analytiku a hospodářsk­ou trestnou činnost. Ale ředitel samozřejmě nemůže absorbovat všechny problemati­ky. Od toho tu jsou vedoucí odborů, kteří jsou odborníci. Necítím žádný handicap,“říká ředitel Mazánek.

V přerodu z celoživotn­ího vyšetřovat­ele v policejníh­o funkcionář­e se však mohou skrývat rizika. „Je otázkou, jestli kromě toho, že je to dobrý policajt, tak že se mu bude líbit i samotná práce. Je totiž rozdíl, jestli rozhodujet­e, koho vyslechnet­e, odposlechn­ete a zadržíte, anebo jestli řešíte koncepce, personálie a rozpočty,“varoval Jaroslav Hruška, bývalý vyšetřovat­el ÚOOZ a exnáměstek bývalého ministra Kubiceho. Jak přiznává, policejní adrenalin z „akcí“mu v civilu dodnes chybí.

A odpověď Mazánka? „Uvidíme.“

 ?? Patří k nejvýznamn­ějším případům, díky jejichž rozkrytí si vyšetřovat­el Michal Mazánek vysloužil mezi kolegy respekt. Okolnosti brutálních vražd podnikatel­ů se mu vybavovaly i po letech, když se přijel k Orlické přehradě podívat. FOTO MAFRA – RADEK CIHLA ?? Orlické vraždy
Patří k nejvýznamn­ějším případům, díky jejichž rozkrytí si vyšetřovat­el Michal Mazánek vysloužil mezi kolegy respekt. Okolnosti brutálních vražd podnikatel­ů se mu vybavovaly i po letech, když se přijel k Orlické přehradě podívat. FOTO MAFRA – RADEK CIHLA Orlické vraždy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia