Lidové noviny

Pozemky u Masarykova nádraží může koupit Penta

- PRAHA ELIŠKA NOVÁ

České dráhy dostanou za část pozemků u Masarykova nádraží 235 milionů korun. Penta tu chce začít stavět do dvou let.

Jsou to jedny z nejlukrati­vnějších pozemků v Praze. V centru města, v těsné blízkosti Masarykova nádraží. Část z nich teď od Českých drah odkoupí společnost Penta miliardáře Marka Dospivy. Do dvou let chce na nevyužívan­ých plochách začít stavět obchodně-administra­tivní centrum Czech Business District, podobné londýnském­u City.

Penta má předkupní právo na pozemky celkem o rozloze zhruba 22 tisíc metrů čtverečníc­h. Teď od Českých drah odkoupí 10 tisíc metrů čtverečníc­h mezi ulicí Na Florenci a nádražím, u ji- ného administra­tivního centra Florentinu­m. I to patří Pentě. Za plochu teď zaplatí 235 milionů korun. Dohodu by měly obě společnost­i podepsat do konce ledna.

Smlouvu o rozvoji Masarykova nádraží podepsaly obě firmy už v roce 2004. Podle ní se taky teď vypočítává cena. Dohromady by měla Penta Českým drahám zaplatit maximálně miliardu korun. Reálně teď mluví o 600 milionech. Při odkupu 22 tisíc metrů by to vycházelo na více než 27 tisíc korun za metr. Dohody o odkupu pozemků ale od roku 2004 vázly. A to většinou kvůli ceně.

V roce 2011 chtěl tehdejší ředitel Českých drah odprodat část pozemků za 8 tisíc korun za metr čtvereční. Cena na trhu se přitom pohybuje okolo 30 tisíc korun. S prodejem nesouhlasi­l například ministr dopravy Zdeněk Žák z úřednické vlády. Smlouvy pak chtěl nechat prověřit i jeho nástupce Antonín Prachař (ANO).

Podle smlouvy dostanou dráhy zhruba 7200 korun za metr čtvereční v komerčních budovách, které mají na pozemcích vyrůst. „Neprodává se pozemek, ale komerční plocha,“vysvětlil mluvčí Penty Ivo Mravinac. Penta chtěla původně pozemky odkoupit, až proběhne kolaudace budov. Podle Mravinace teď vyšla Českým drahám vstříc. „Projekt na oblast u ulice Na Florenci je rámcově jasný, i proto se dá odhadnout cena. Penta zaplatí maximální limit. Dráhy tak dostanou peníze dřív, a to i přesto, že ještě není územní rozhodnutí ani stavební povolení,“dodal Mravinac.

Zda je to odpovídají­cí suma, se podle prezidenta Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslava Novotného teď nedá odhadnout. „Územní rozhodnutí i stavební povolení by napověděly, kolik je reálná cena pozemků,“řekl Novotný v České televizi.

Kromě místa v ulici Na Florenci chce Penta stavět okolo magistrály až po autobusové nádraží nebo v okolí Hybernské ulice. Provoz železniční­ho nádraží ani plánované spojení na letiště by výstavba neměla ohrozit.

Penta původně chtěla na místě vystavět i byty. Z toho ale nakonec sešlo. Už teď je totiž jasné, že by měla kvůli blízkosti kolejiště problémy splnit hlukové normy. V budoucím byznysovém centru by ale mohlo vzniknout například i náměstí.

Součástí dohody je i to, že Penta navíc zaplatí opravu nádražní budovy za zhruba 135 milionů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia