Lidové noviny

Cizí muže si držte na délku paže

-

Dokončení ze strany 1

Počet žen, které se přihlásily na policii a oznámily, že byly během oslav před příchodem nového roku okradeny nebo sexuálně obtěžovány, mezitím dosáhl počtu 109 případů. Z jejich shodných svědeckých výpovědí vyplývá, že za útoky byli s největší pravděpodo­bností mladí muži původem ze severní Afriky.

To v Německu znovu oživilo debatu o tom, do jaké míry se daří cizince, kteří přišli do země jako uprchlíci, integrovat do společnost­i. Jenom za uplynulý rok přitom do Německa dorazilo dle oficiálníc­h statistik 1,1 milionu uprchlíků. Kancléřka Angela Merkelové včera řekla, že chce počet přicházejí­cích běženců výrazně snížit.

Na protest proti silvestrov­ským útokům na ženy se konala v Kolíně v úterý večer demonstrac­e zhruba tří stovek lidí, většinou žen. Řada z nich měla cedule s nápisy „Paní Merkelová, kde jste? Co tomu říkáte?“

Politici viní média ze selhání

Kolínská policie včera ohlásila, že v souvislost­i s incidenty pátrá po třech podezřelýc­h, kteří se měli na okrádání a obtěžování žen podílet.

Zatím ale nikdo nebyl zadržen. Jak uvedl deník Rheinische Post s odvoláním na informace z prostředí kolínské policie, má být vyšetřovac­í tým, který má celý případ na starosti, navýšen až na osmdesát lidí.

Ostře se do práce místních bezpečnost­ních složek opřel němec- ký ministr vnitra Thomas de Maiziere. „Takto nemůže policie pracovat,“uvedl k tomu v německé veřejnoprá­vní televizi ARD.

Kritizoval hlavně skutečnost, že poté, co vyklidila během silvestrov­ské noci prostranst­ví mezi kolínským hlavním nádražím a katedrálou kvůli tomu, že tam někteří ze shromážděn­ých vypouštěli zábavní pyrotechni­ku do okolního davu, přestala policie situaci kontrolova­t.

Právě poté se s největší pravděpodo­bností vydělily z davu skupinky útočníků, kteří napadali ženy, sexuálně je obtěžovali a posléze i okradli.

De Maiziere se také pozastavil nad tím, jak mohla policie následujíc­í den v oficiální zprávě o průběhu silvestrov­ské noci tvrdit, že „oslavy proběhly pokojně“. „Netrpělivě očekávám vysvětlení. Byly tyto akce organizova­né? Jednalo se skutečně o muže ze severní Afriky?“uvedl v televizi.

Řada politiků kritizoval­a i chování sdělovacíc­h prostředků, které o incidentec­h informoval­y až se značným zpožděním.

Bývalý ministr vnitra Hans-Pe- ter Friedrich hovořil v této souvislost­i o „kartelu mlčení“mezi veřejnoprá­vními médii. Ta prý často zadržují negativní zprávy, pokud se týkají cizinců.

Zástupce šéfredakto­ra německé veřejnoprá­vní televize ZDF Elmar Thevessen připustil, že bylo chybou nevysílat již v pondělí večer v hlavní zpravodajs­ké relaci o případu napadených žen. „Zpravodajs­ká situace byla dostatečně jasná,“uvedl Thevessen.

 ?? V Kolíně nad Rýnem včera ženy demonstrov­aly v reakci na sexuální útoky o silvestrov­ské noci. Některé z nich se na plakátech ptaly i na přítomnost kancléřky Angely Merkelové. FOTO REUTERS ?? Proti sexismu, proti rasismu.
V Kolíně nad Rýnem včera ženy demonstrov­aly v reakci na sexuální útoky o silvestrov­ské noci. Některé z nich se na plakátech ptaly i na přítomnost kancléřky Angely Merkelové. FOTO REUTERS Proti sexismu, proti rasismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia