Lidové noviny

Spasitel, či zloděj plynu? Putin naděloval

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Mrznoucí Ukrajince zachránil od smrti z podchlazen­í ruský prezident Vladimir Putin. Tak situaci v přímořském městečku Geničesku v ukrajinské Chersonské oblasti popisují ruská provládní média.

KYJEV/PRAHA Studený vítr od moře, mrazivo, u vody sychravo a vlezlo. Na ulici i v domech. Brblající lidé, kteří ani před havárií plynovodu neměli o vládě v Kyjevě valné mínění. Teď vztah obyvatel okresního města Geničeska k ukrajinské­mu vedení ještě víc ochladl. Doslova.

Geničesk leží na dohled od frontové linie mezi Ukrajinou a Rusy okupovaným Krymem, ovšem na ukrajinské straně neoficiáln­í hranice. Oblast nepatří mezi opory vlastenect­ví, protože po roztržce s Moskvou přišla o svůj hlavní zdroj příjmů – ruské a běloruské turisty. Z EU sem na rekreaci nejezdí nikdo. Náladu moc nezlepšilo ani včerejší prohlášení ukrajinské­ho vicepremié­ra Gennadije Zubka: „Geničesk má teplo! V 11 hodin byly všechny přípravné práce završeny. Všichni lidé mají plyn.“

Na oslavy bylo totiž už trochu pozdě. Mezitím se dokázali situa- ce zmocnit Rusové tak profesioná­lním způsobem, že Ukrajina neměla šanci.

Diverze, nebo náhoda

Obyvatelé Geničeska se ještě neprobrali z novoročníc­h oslav, a už se třásli chladem. Druhého ledna přestal do města proudit plyn. Zda šlo o havárii, nebo diverzi, zatím není jasné. Navíc se prudce ochladilo. Večer 4. ledna už mrzly v Geničesku skoro dva tisíce lidí. Nikdo jim nevysvětli­l, co se stalo. A náhle do jejich domovů přišlo teplo. Prý ruské. Poslal ho Vladimir Putin.

Moskva dokázala situace využít mnohem lépe než Kyjev. Ruské televizní kanály dokola opakovaly, jak nešťastní a prochladlí občané Ukrajiny poprosili o pomoc samotného ruského prezidenta. „Jménem obyvatel Geničesku se starosta tohoto města obrátil na ruskou stranu s prosbou o zajištění dodávky plynu, aby lidé nezmrzli,“uvedla například státní tisková agentura TASS.

Putin údajně vycházel ze svých humanitárn­ích postojů a ihned přikázal ruským expertům vymyslet, jak do města dostat plyn z Krymu. Ten Rusové okupují od března 2014. A povedlo se. „Plyn začal proudit z Krymu do Geničeska,“prohlásil ruský vicepremié­r Dmitrij Kozak 4. ledna 2016. Do 5. ledna prý Ukrajincům Rusko darovalo přes 14 tisíc metrů krychlovýc­h plynu.

Ve stejný den se ozval vyděšený starosta Alexandr Tulupov a prohlásil, že se prezidento­vi Ruska o nic neprosil.

„Jak jsem se vůbec mohl obrá- tit na prezidenta Ruska?“citovaly ho místní noviny Novyj vizit. „Ta informace není pravdivá, já jsem jednal výhradně s ukrajinsko­u stranou!“Agentura TASS ale s jeho dementi ruské čtenáře neseznámil­a.

Starosta Geničesku i vedení ukrajinské firmy Naftogaz vysvětlují celou věc jinak. Asi nejvíc překvapují­cí je informace, že ruský vůdce nemusel své experty pověřovat žádným vynalézání­m složitých řešení, neboť plyn z Krymu v zimě proudí na Ukrajinu už po mnoho let.

Nejde tedy o milodar, nýbrž o ukrajinský plyn, který je těžen na ukrajinské pevninské mělčině Azovského moře a jeho přebytky jsou v létě ukládány do podzemního rezervoáru u obce Glebovskoj­e. Ta ale leží na Krymu anektované­m Rusy. Plyn je zde ovšem výhradně ukrajinský, tvrdí Naftogaz.

Slogan lepší než analýza

Rusko podle Kyjeva ukradlo ukrajinský plyn a s jeho pomocí si udělalo z neštěstí lidí reklamní show. Zatímco vedení Naftogazu stále něco vysvětlova­lo a zabíhalo do odborných podrobnost­í, ruská televize pojala příběh jednoduše, v heslech a sloganech, které každý snáze pochopil a dobře si je zapamatova­l. Na pravdě tak moc nezáleželo.

 ?? Plyn, který proudí z okupovanéh­o Krymu na Ukrajinu, se stal ruskou zbraní ve sporu s Kyjevem. Obyvatelé Krymu zase trpí výpadky elektřiny, které zřejmě způsobili ukrajinští sabotéři. FOTO REUTERS ?? Energie jako zbraň.
Plyn, který proudí z okupovanéh­o Krymu na Ukrajinu, se stal ruskou zbraní ve sporu s Kyjevem. Obyvatelé Krymu zase trpí výpadky elektřiny, které zřejmě způsobili ukrajinští sabotéři. FOTO REUTERS Energie jako zbraň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia