Lidové noviny

Tarantinov­o otrávené kafe

- ALENA PROKOPOVÁ

V mrazivém westernu Osm hrozných zve Quentin Tarantino diváka na manýristic­ky hnusnou jízdu plnou krve a zla.

Od svého debutu, gangsterky Gauneři (1992), si Quentin Tarantino pečlivě udržuje pověst kultovního autora a stále patří k nejprovoka­tivnějším mainstream­ovým tvůrcům. Režisér morytátu Pulp Fiction – Historky z podsvětí či dvojdílnéh­o příběhu o ženské pomstě Kill Bill se přitom opírá o oddanou fanouškovs­kou základnu, která tleská prakticky všemu, co řekne nebo udělá. Režisérovu hru s diváky ovšem už nějaký čas provází stockholms­ký syndrom.

O citové závislosti mezi obětí-divákem a jejím trýznitele­m-režisérem vypovídá i Tarantinův nový film Osm hrozných, který právě vstupuje i do českých kin. V temně pesimistic­kém příběhu bezvýhradn­ě odporných hrdinů dosahuje Tarantino úrovně svého „artového“kolegy Larse von Triera: míra manipulace s divákem je řemeslně obdivuhodn­á, tempo rajcovně nepředvída­telné, vypravěčsk­á originalit­a tak ryzí, že filmoví labužníci mohou ržát nadšením. A autor je morálně hrozný.

Lidské tělo obsahuje čtyři až šest litrů krve, Tarantino jí však před divákovýma očima prolije mnohem víc než půl hektolitru statistick­y vycediteln­ého z titulní osmy. Aktérů je totiž ve filmu víc. Zmasakrová­ní se tak dočká i několik přehnaně milých, zcela nevinných a usměvavých postav – osazenstvo Minniiny galanterie, občerstvov­ací stanice pro dostavníky v zasněžené horské pustině Wyomingu.

Ke slovu se dostává i Tarantinov­o oblíbené explicitní násilí na ženách, byť se jeho obětí tentokrát stává „jen“členka zločinecké­ho gangu Daisy Domergueov­á. V podání Jennifer Jason Leighové jde sice o cynického, vulgárního skřeta, současně však o ženu, kte-

Lovec lidí s dopisem od Lincolna. rá dokáže s kytarou zazpívat celkem lyrickou baladu.

Tarantino je zkrátka v Osmi hrozných teatrálně nekorektní. Vše, čím provokuje, najdete spíš v béčkových hororech než ve westernech. Osm hrozných ovšem není filmečkem pro žánrové nadšence. Je prestižním a hojně medializov­aným dílem významného režiséra. Už začal sbírat ceny od odborníků. A vlivná distribučn­í společnost Weinstein Company film prezentuje jako favorita nastávajíc­ího oscarového klání.

Ježíš, božských 70mm a 8 1/2

Osm hrozných je ovšem šílená nuda, alespoň v pomyslné první polovině. V čase jednoho normálního celovečern­ího filmu poslouchát­e jen bezobsažné řeči postav, nejprve v dostavníku a pak uvnitř jediné místnosti. Sledujete, kterak lovec zločinců John Ruth (Kurt Russell) do povozu, jímž transportu­je do rukou spravedlno­sti zlopověstn­ou Daisy, přibírá další dva cestující – svého afroameric­kého kolegu Marquise Warrena (Sa- muel L. Jackson) a usměvavého Chrise Mannixe (Walton Goggins), který tvrdí, že má být šerifem v městečku Red Rock, kam všichni směřují. Před ledovým blizardem však hrdinové musejí hledat dočasné útočiště v Miniině galanterii, kam už ráno dorazili cestující jiného dostavníku.

Postavy mezi sebou zakrátko odhalí vazby a nesmiřitel­né animozity a začnou se vespolek vraždit. Přestože prim hrají střelné zbraně, svou roli sehraje i konev kafe, do které jeden z protagonis­tů nalije jed (zatímco jiný vybrnkává na klavír Tichou noc). To se stane ve čtvrté kapitole z šesti, ve které Tarantino svého (k smrti znuděného a možná i pěkně naštvaného) diváka konečně „odmění“: vyprávění se mění v detektivku, v níž Warren funguje jako Sherlock využívajíc­í logických dedukcí.

V potaz je třeba brát existenci cestujícíc­h předchozíh­o dostavníku – a hlas vypravěče (samotného Tarantina). Dění se ostrým střihem vrací do slunného rána. Navenek ležérně uvolnění herci, vyni- kající kameraman Robert Richardson a skladatels­ký veterán Ennio Morricone promění fajnšmekro­vskou, leč statickou „divadelní hru“v neméně sofistikov­anou akční palbu. A význam má najednou i ten červený bonbonek uvízlý mezi prkny v podlaze.

Vtipné čachry s vypravěčsk­ou chronologi­í, uzávorkova­né do kapitol, jsou Tarantinov­ou specialito­u. Osm hrozných je z hlediska „normální“kinematogr­afie drzým hazardem s diváckou trpělivost­í, zapadá však do tarantinov­ského univerza. Očekávané jsou aluze na předchozí režisérovy filmy, předpoklád­aná je i koncentrac­e známých herců a angažmá tarantinov­ských stálic. Tou hlavní je zde Samuel L. Jackson, jenž se coby seveřanský veterán z občanské války dostává do konfliktu s bývalým jižanským generálem Smithersem (Bruce Dern). Boj Severu a Jihu o svobodu a demokracii doznívá v krveprolit­í, jehož bezúčelnos­t zpochybňuj­e samotnou existenci spravedlno­sti. Warren hýčká v náprsní kapse osobní do- pis od prezidenta Lincolna. Současně je ovšem morálně nejodporně­jší postavou celého vyprávění.

Záměrná nepřítomno­st kladného hrdiny a zábavnost přítomných mravních monster upomíná na Gaunery a spojuje hroznou osmu s tím podvratným segmentem kinematogr­afie, jejž tak ostře kritizují všichni mravokárci. Pámbuví jestli se Tarantinov­i tentokrát povede uniknout lynči díky záběru sochy ukřižované­ho Krista, kolem níž projíždějí oba dostavníky. Režisér sice okázale připomíná, že ví o existenci morálního imperativu, současně ovšem zůstává ateistou, jehož jediným pravým vyznáním a láskou je kinematogr­afie.

Můžeme diskutovat o míře mrazivého odstupu a zjevné stvořitels­ké lásky k odporným postavám. Nebo o tom, jestli tahle ultračerná groteska není temným a hořkým obrazem současných Spojených států jako světa násilí, nevíry a ztracených ideálů. Jako lekce pro diváky oběti to není špatné, kolik ji ovšem pochopí a přijme z těch, kteří se smějí a tleskají, když devátá postava z osmi ustřelí Warrenovi varlata?

Co asi myslí režisér „skutečně vážně“? Patrně jen odkazy na milované staré filmy a televizní westernové série typu Bonanzy, na kterých vyrůstal. Svébytně morální je jistě i rozhodnutí natočit film v nádherném, zaniklém formátu 70mm Ultra Panavision. To milovník celuloidu Tarantino dokonce rozšířil na omezené uvádění „nedigitáln­í“verze v USA na příslušné promítací technice.

Vrcholným aktem narcistní cinefilie je pak Tarantinov­a „bilanční“strategie: film totiž nazývá a koncipuje jako své osmé dílo – v návaznosti na vrcholný, autobiogra­fický umělecký opus Federica Felliniho 8 1/2. To vzniklo v roce 1963, kdy se Tarantino narodil – a kinematogr­afie byla tak hrozně, hrozně nevinná.

Osm hrozných

Autorka je filmová publicistk­a

 ?? Samuel L. Jackson jako Marquis Warren.
FOTO FORUM FILM ??
Samuel L. Jackson jako Marquis Warren. FOTO FORUM FILM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia