Lidové noviny

S Boulezem odchází hudba 20. století

- PAVEL KLUSÁK

Ve věku devadesáti let zemřel dirigent a skladatel Pierre Boulez. Opouští nás tak patrně poslední velká a supervlivn­á postava vážné hudby 20. století.

Ať už Pierre Boulez pracoval jako skladatel, dirigent, dramaturg koncertů, propagátor hudby, nebo razantní polemik, vždycky se naplno zasazoval o hudbu takovou, jak ji chápal on. Byla v tom impozantno­st a síla přesvědčen­í, vášeň ve službách kultury – a taky pořádná dávka tvrdošíjno­sti.

Po druhé světové válce se stal oddaným a energickým ambasadore­m moderní hudební kultury. Svému učiteli – velkému skladateli Olivieru Messiaenov­i – cestou z akademie domů říkal: „Hudba je ve strašném stavu! Kdo ji dá do pořádku?“„Ty,“smál se Messiaen. Po roce 1945 byli Evropané v mnoha oborech přesvědčen­i, že je třeba začít od čistého stolu, bez poskvrn válečné éry. Boulez začal psát hudbu struktur poučených moderní vědou. „Hudba není produktem zábavy!“odpálil ty, kdo něco namítali. „Je to produkt kultury, který obohacuje naše životy.“

Boulez skladatel a Boulez ideolog se navzájem prostupova­li. Di- rigent a autor Esa-Pekka Salonen se vloni pro New York Times vyznal z jeho vlivu: „Mladou generaci vždycky přitahují černobílé soudy – aspoň u mě to tak bylo. A Boulez byl jako stroj na černobílé postoje. Říkal: To je dobře, to je špatně.“V padesátých letech rozhněvaný mladý muž Boulez prohlásil: „Pokud skladatel necítí nezbytnost dodekafoni­cké metody, je zbytečný.“Přímo se zpěčoval myšlence, že by nová doba neměla mít novou hudbu.

Atraktivní­ch soudů pálil rozhněvaný mladý muž Boulez ze svých zbraní po dlouhá léta dost a dost. Pár měsíců po smrti Arnolda Schönberga píše článek s titulkem Schönberg je mrtev: říká, že velké styly minulosti mají též minulosti zůstat – a že autoři, kteří se přiklonili od své vlastní cesty ke stylům starším či k sentimentu vůči tradiční kultuře, se mýlí a odpadli tím z velkých dějin umění.

Francouz a duch němectví

A Boulez jel dál: „Nejlepším řešením problémů operního světa by bylo vyhodit operní budovy do vzduchu.“„Některé současné skladby vzešly ze zběsilé aritmetick­é masturbace!“K vypjaté moderně tíhl i proto, aby už nikdy neexistova­la nacionalis­tická hudba zneužiteln­á propagando­u, už žádný „ryze německý“Beethoven, kterého za války slyšel zapřaženéh­o do účelu nacistické propagandy. Náhle tu byl mezinárodn­í styl, snaha o „objektivní“zrcadlení složitých principů v hudbě: Boulez v tomhle předznamen­al bytostně mezinárodn­í globalizov­anou společnost.

Boulezovy devadesáti­ny vloni slavili stejně slavně a intenzivně Francouzi, Němci, Britové i Američané: ve všech těch zemích Pierre Boulez dlouze profesioná­lně působil. Vedl tu po léta orchestry, natáčel populariza­ční pořady a propojoval se skrze ně s celými generacemi. „V hudebním vzdělávání zeje velká mezera. Předpoklád­á se, že lidé, jejichž zkušenost končí u Debussyho a Strausse, budou schopni docenit naše současné hudební snahy; jenže to je omyl, tam není žádná spojitost,“řekl.

Pro skladatels­ký klid jezdil do svého domu v Baden-Badenu, byl zásadní postavou proslulých avantgardn­ích kurzů v Darmstadtu: k německému naturelu měla jeho systematič­nost a usilovnost vždy blízko; Němci ho přirovnáva­jí k Heinrichu Heinemu, který překročil Rýn v opačném směru a také v sobě sloučil německého a francouzsk­ého tvůrčího ducha.

Velkým třeskem bylo Boulezovo setkání s Wagnerem. Spolu s režisérem Patricem Chéreauem využili objednávky z Bayreuthu a sté výročí Prstenu Nibelungů využili k revoluční modernizac­i inscenován­í Wagnera: jejich operní verze (1976 –1980) jde dodnes na odbyt na DVD. Síla nespočívá jen v tom, že bohové byli stylizován­i jako kapitalist­é, Wotan vypadal jako bankéř a Nibelungov­é jako drcení lidé „tam dole“; celý háv, včetně zvuku a výrazu, vtahoval Richarda Wagnera do našich časů. Wagnerovci nikdy nepřestali být Boulezovi vděční.

Poslední operou, kterou oddirigova­l před odchodem ze scény, byla Janáčkova Z mrtvého domu (2008). O rok později obdržel v Brně čestný doktorát za uvádění a propagaci Janáčkovýc­h děl.

Jeho vliv stran státní politiky vůči hudbě byl ve Francii naprosto bezkonkure­nční. (Esa-Pekka Salonen: „Nikdy jsem nebyl tak blízko Ludvíku XIV., jako když jsem dirigoval jeho Ensemble interConte­mporain.“) Boulez inicioval vznik výzkumné instituce pro hudbu IRCAM, propojené s Centre Pompidou, vymohl pro hudbu i mnoho dalšího. Pro někoho byl pedant, puritán, buldozer, který hlásal hudbu jako morální filozofii; pro jiné neúnavně podrýval povrchní myšlení a kladl pumy do cesty měšťáckému zacházení s koncertním životem.

Ještě vloni otevíral novou velkolepou koncertní síň zcela současných parametrů Philharmon­ie de Paris. Od jeho úterní smrti mu vzdali poctu mnozí, mimo jiné francouzsk­ý premiér Manuel Valls: „Odvaha, novátorstv­í a kreativita: to vše znamenal Pierre Boulez pro francouzsk­ou hudební scénu. Udělal z ní maják, jehož zář dopadala na celý okolní svět.“Tak to chodí: bytostně nadnárodní­mu autorovi se po smrti dostane pěkně nacionalis­tického poděkování...

 ?? Pierre Boulez na snímku z roku 2011.
FOTO ČTK/ AP ?? Umělec bez kompromisů.
Pierre Boulez na snímku z roku 2011. FOTO ČTK/ AP Umělec bez kompromisů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia