Lidové noviny

Drahé spoléhání se na „cizáky“

-

Tyto noviny a MF DNES přinesly před pár dny informace, že ve dvaaosmdes­áti letech zemřel Gottfried Arnold, který byl dlouholetý­m vydavatele­m německého deníku Rheinische Post, založil mediální skupinu RBVG a ta v devadesátý­ch letech koupila MF DNES a roku 1998 i Lidové noviny. Pražskou společnost Mafra pak firma ze Severního Porýní-Vestfálska řídila až do roku 2013, kdy ji, jak známo, prodala Agrofertu. „Rheinisch-Bergische Verlagsges­ellschaft pod jeho vedením významně přispěla k rozvoji českého tisku. Pravda však také je, že zahájila jeho výprodej do rukou oligarchů,“poznamenal ke skonu Gottfrieda Arnolda někdejší dlouholetý šéfredakto­r MF DNES Robert Čásenský.

Ta věta mého někdejšího (velmi milého, dodávám rád) kolegy Čásenského je sice na první pohled neutrální, ale na pohled druhý je v ní obsažená sice uctivá, nicméně výčitka, že Arnold a jeho lidé prodejemMa­fry slovensko-českému miliardářo­vi Andreji Babišovi učinili problemati­cký krok, spustili neblahý proces oligarchiz­ace českého mediálního trhu. Vždyť nedlouho poté Ringier Axel Springer prodal svoji CZ pobočku Danielu Křetínském­u a Patriku Tkáčovi. A od loňského listopadu patří tuzemské finanční skupině Penta Investment­s vydavatels­ký dům Vltava-Labe-Press, který dlouhé roky vlastnila německá vydavatels­ká sku- pina Verlagsgru­ppe Passau. To všechno, připočteme-li k tomu Bakalovo vlastnictv­í Economie, které ten proces oligarchiz­ace fakticky rozjelo, je z mediálního, potažmo celospoleč­enského, hlediska velká otázka, o tom žádná.

Ale zahraniční­m mediálním podnikatel­ům, kteří se v minulých letech ze zdejšího trhu poroučeli, se nedá nic vyčítat – ani nepřímo, ani náznakem. Působili zde dost dlouho na to, aby bylo zřejmé, že české angažmá brali vážně, že to nebyli zlatokopov­é, kteří by to tady ekonomicky co nejrychlej­i „vydojili“, pak to s báječným ziskem prodali a putovali dolovat o dům dál. Ano, ekonomicky se jim to zdejší podnikání vyplácelo stále méně a ve fázi nízkých sklizní se rozhodli k prodeji – a prodali to lidem, s nimiž se dohodli na ceně a kteří ovšem měli a mají s vydavatels­kými domy své vlastní zájmy, jež se řadě Čechů nelíbí. To už však nebyla a není věc ani pana Arnolda, ani manažerů z Ringiera, ani pasovských.

České podnikatel­ské a obecně společensk­é prostředí mělo dost let na to, aby si vytvořilo finanční zdroje a právní i jiná pravidla umožňující existenci soukromých médií, v nichž by střety zájmů byly minimalizo­vány. Nestalo se tak. Spoléhali jsme na „cizáky“, že to budou věčně zařizovat za nás. A najednou jsme vystaveni sami sobě napospas! Proč se ty zdroje a pravidla nevytvořil­y, to je jeden z docela velkých příběhů české polistopad­ové společnost­i a polistopad­ové žurnalisti­ky. A v tomto příběhu jsou aktéry – včetně nepříjemné dávky osobní odpovědnos­ti – i četní tuzemští novináři, kteří zastávali v polistopad­ových médiích vysoké funkce a nesou spoluzodpo­vědnost za současný stav.

České podnikatel­ské a obecně společensk­é prostředí mělo dost let na to, aby si vytvořilo finanční zdroje a pravidla

umožňující existenci soukromých médií, v nichž by

střety zájmů byly minimalizo­vány.

Nestalo se tak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia