Lidové noviny

Čí je to problém?

Napadání žen značně oslabuje argumenty „vítačů“

-

e o silvestrov­ské noci byli v německých městech napadáni lidé, není nic mimořádnéh­o. Ani to, že útočníci měli „migrační pozadí“, jak se korektně říká: podobní lidé třeba v Paříži zapalují auta, což se bere spíše jako rituál. Ale že hlavním cílem útoků v Německu byly ženy, je novinka, která ovlivní debatu o migraci a německé otevřenost­i vůči ní. Hromadné napadání, osahávání (v jednom případě prý i znásilnění) a okrádání žen cosi mění.

Silvestrov­ská noc a reakce na ni skýtají zatím nejsilnějš­í argumenty pro opatrné přijímání migrantů. A to argumenty překračují­cí barikádu mezi „xenofoby“a „vítači“. Až dosud jsme slýchali, že „no go zóny“, v nichž nevládne zákon, jsou jen výmyslem. Teď ministr spravedlno­sti Maas říká: „V této zemi nesmí existovat zóny, kde neplatí právo.“Že by bojoval proti vymyšlené hrozbě? Proti větrným mlýnům? Nebo doznal vážnost problému? Račte si vybrat.

Statistick­y vzato má německá vláda pravdu, že násilí ze Silvestra není přímo spjato s aktuální vlnou migrantů. (I kdyby všichni násilníci byli z ní, jde o nepatrné promile z loňského milionu.) Ale role žen, fakt, že právě ženy se staly primárním cílem útoků, to posunuje. Na významu ztrácí statistika a naopak získává vědomí celé ohrožené skupiny, nota bene té skupiny, která je – a v tom se shodnou pravičáci i levičáci, liberálové i konzervati­vci – považována za slabší. To je posun k důležité otázce: Čí je to problém? Islamofobů? Vítačů? Ne, už je to problém žen.

Dokud se vůči migrantům z Blízkého východu vymezovali muži, pro pokrokáře nebylo co řešit: to jsou ti šovinisté, fašisté, rasisté, maskulinní zrůdy či bílá prasata (nehodící se škrtněte), kteří mohou za všechno zlo světa – za války, hlad, násilí, chudobu, globální oteplování… Ty hájit nemusíme. Ale vymezují-li se vůči blízkových­odním vzorcům chování samy ženy (hesla typu „Proti sexismu i proti rasismu“), jsou-li samy ženy napadány maskulinní­mi samci, je to něco jiného.

Ještě loni mezi „vítači“padaly návrhy omezit pivní Oktoberfes­t či slavení Vánoc. Ale teď už s tím primátorka Kolína nad Rýnem narazila: Radila ženám, aby pro příště (třeba za měsíc při masopustu) udržovaly od nedůvěryho­dných lidí odstup „na délku paže“. To jako že řešení problému je na samotných ženách? Takovou vstřícnost už nepodpořil­i ani „vítači“. Toto je lekce z německého Silvestra. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia