Lidové noviny

Mám právo nenechat se rozhodit?

-

Sedím u počítače, před sebou Lidovky s citací výroku jistého ABB (nebudumu dělat reklamu uváděním celého jména), že „Židovská otázka nebyla doposud uspokojivě vyřešena“. Komentátor listu je přesvědčen, že by nás tento antisemita svým třeba i tak hnusným výrokem neměl rozhodit.

Obecně je takový názor jistě rozumný, byť z výroku samého běhá mráz po zádech. Dá se mu totiž rozumět i jako výzvě k činu. Pravda, výzvě šikovně zastřené, opatrně formulovan­é tak, aby autora nikdo nemohl chytit za slovo. On sám přece ke konečnému ani žádnému jinému řešení výslovně nevyzývá, že? Nicméně, kdo chce, dovtípí se. ABB bohužel není nějaký osamělý šílenec. Je více takových, kdo si myslí, že když něco v této záležitost­i nebylo uspokojivě vyřešeno, je to třeba napravit.

Shodou okolností se právě v těchto dnech v souvislost­i s hackerským útokem na e-mailovou schránku předsedy vlády opět jednou mluví o serveru White Media, který sdružuje osoby smýšlející velmi podobně jako ABB. Těm nedělá problém ocenit třeba i čin masového vraha dětí Breivika. Pan ABB si tedy klidně vystačí s hnusnými výroky. Nakonec, jistý Julius Streicher, jímž redigovaný nacistický plátek nesl motto „Die Juden sind unser Unglick!“, si jimi vystačil taky. Aspoň není známo, že by vlastníma rukama sprovodil ze světa někoho z rasově nevhodných. Ani nebylo třeba, toho se ochotně ujalo množství jiných.

Jenže kromě těch Lidovek mám před sebou také fotokopii stránky z pamětní knihy jedné středočesk­é obce zapadlé mezi kopci. Je v ní i zmínka o lidech z rodiny mé matky: „Za druhé světové války byla rodina perzekvová­na, synové byli posláni na nucené práce. Alfréd F. zahynul v koncentrač­ním táboře… a jeden ze synů, Jaroslav, padl v Praze na barikádách v roce 1945.“

Mám já vůbec právo nenechat se rozhodit? Vždyť ti mrtví jako by mi ve chvílích takového rozhodován­í napjatě nahlíželi přes rameno. Cítím, že já musím, co oni již nemohou. Přinejmenš­ím se ozvat, nemlčet, k čemu slušný člověk mlčet nesmí. A nevěřím, že bych byl jediný v celé zemi, kdo takový celoživotn­í závazek pociťuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia