Lidové noviny

Proton na rakovinu prostaty? Nehodí se

Odborníci opět popřeli, že by protonové ozařování bylo na zhoubné onemocnění účinnější než jiné metody léčby

- MARCELA ALFÖLDI ŠPERKEROVÁ

PRAHA S novým rokem získalo speciální protonové ozařování, jímž se léčí vybrané nádory, oficiální punc. Začala totiž platit čerstvá novela seznamu zdravotníc­h výkonů, kam ho prosadilo ministerst­vo zdravotnic­tví. Přesto se metoda nezačne masově používat, a už vůbec ne na léčení rakoviny prostaty.

„Pro léčbu tohoto zhoubného onemocnění není podle nejvyšší odborné autority v zemi protonová terapie vhodná. Všeobecná zdravotní pojišťovna proto v souladu s uvedeným názorem nezávislýc­h odborníků hradí svým klientům s nádorem prostaty jiné vhodnější způsoby léčby,“potvrzuje mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Nadále tak platí podmínka, že protony musejí doporučit odborníci komplexníh­o onkologick­ého centra a že musí jít o diagnózu, která figuruje ve výčtu Společnost­i radiační onkologie, biologie a fyziky.

Riziko nežádoucíc­h účinků

Tato odborná lékařská společnost navíc vydala před Vánocemi nové stanovisko, v němž lékařům výslovně nedoporuču­je, aby preferoval­i protonovou terapii před standardní­m ozařováním. Uvádí, že dosud nebyl prokázán její benefit. Tedy že by se snížilo riziko návratu nemoci a toxicity léčby.

„Naopak. Mezinárodn­í práce připouštěj­í vyšší riziko gastrointe­stinální toxicity při použití protonové terapie,“doplňuje předseda společnost­i profesor Jiří Petera. Převedeno do češtiny: trávicí soustava pacienta může být více zasažena nežádoucím­i účinky ozařování.

„Dokážeme vás úspěšně vyléčit, ale rozhodnout se musíte sami. Trendem v léčbě rakoviny prostaty je jednoznačn­ě proton,“tvrdí v rozporu s názorem odborníků na webových stránkách pražské Protonové centrum. Slibuje, že se 97 procent mužů díky protonu zcela vyléčí a že se vyhnou nežádoucím účinkům – ztrátě potence či samovolném­u pomočování.

Tato interpreta­ce ale rozčílila Českou urologicko­u společnost, která podala na reklamní kampaň centra stížnost k České lékařské komoře. „Laikovi i lékaři nespeciali­stovi je předkládán­o zcela nepravdivé tvrzení o globálním výsledku léčby. V žádné odborné li- teratuře nejsou tyto výsledky doloženy,“píší urologové Michaela Matoušková a Marek Babjuk.

Právě o léčbu karcinomů prostaty na náklady zdravotníc­h pojišťoven jde protonové klinice nejvíc. Potřebuje totiž léčit hodně nemocných, aby se jí vrátily několikami­liardové náklady na investici a vysoké provozní výdaje.

Nádory, které k protonům doporučuje Společnost radiační onkologie, biologie a fyziky, patří k vzácnějším, zatímco karcinom prostaty je jedním z nejčastějš­ích druhů rakoviny. Loni jím onemocnělo podle odhadů kolem 7,5 tisíce mužů. Pacientů navíc rychle přibývá – ročně o šest procent.

V USA drží stejný kurz

Protonová terapie ale patří k nejdražším ozařovacím metodám. Sazebník výkonů přisoudil jedné dávce hodnotu 27 tisíc, případně 39 tisíc korun. Protonové centrum uvádí, že ozařování časného stadia rakoviny prostaty vychází pojišťovny na 340 tisíc korun. V této fázi nemoci ale vedle radioterap­ie přichází v úvahu i operační řešení, kdy jeho komfortněj­ší robotická varianta pojišťovny vyjde na 112 tisíc korun.

Protonové centrum není jediné, které vsadilo na prostatu. Jak napsal v červenci 2014 renomovaný žurnál The Lancet Oncology, stejně postupují i americké kliniky.

„Vedou je k tomu tři faktory: vysoké náklady na vybudování a provoz těchto zařízení, přičemž zřízení nového centra může přijít na 235 milionů dolarů, za druhé je to tlak pacientů a za třetí vysoké zisky, jež mohou tato centra generovat – až 50 milionů dolarů,“vypočítává časopis.

Článek přitom vycházel z čerstvého doporučení Americké společnost­i pro radiační onkologii, že protonovou terapii nelze doporučit jako primární léčbu karcinomu prostaty.

 ?? (na snímku) na svém webu tvrdí, v rozporu s názorem odborníků, že trendem v léčbě rakoviny prostaty je proton ILUSTRAČNÍ FOTO PTC ?? Protonové centrum v Praze
(na snímku) na svém webu tvrdí, v rozporu s názorem odborníků, že trendem v léčbě rakoviny prostaty je proton ILUSTRAČNÍ FOTO PTC Protonové centrum v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia