Lidové noviny

Rok 2016 tvrdě postihne kuřáky

Zdražení, zákaz kouření, odpuzující varovné etikety. Tabákový byznys letos čekají zásadní změny

- MIROSLAV PETR

PRAHA Producenty, prodejce tabákových výrobků i kuřáky čeká rok největších změn v novodobé historii Česka.

Do praxe vstupují opatření, která zvyšují spotřební daň z kuřiva, následně zřejmě skončí nebo se omezí kouření v restaurací­ch a výrobci budou muset začít na obaly krabiček tisknout odpuzující obrázky jako zdravotní varování před důsledky kuřácké vášně.

Už od 1. ledna vzrostla spotřební daň z cigarety o 15 haléřů, což společně s vyšší DPH prodraží krabičku o tři až čtyři koruny. Průměrně se tak cena jednoho balení blíží už k 80 korunám a za některé značky zaplatí kuřáci více než stokorunu. Zároveň zdražuje řezaný tabák určený ke kouření.

Za vyšší daní je Brusel

„V důsledku nutného naplnění požadavku směrnice Rady Evropské unie ohledně minimálníh­o zdanění cigaret bude v roce 2016 činit zvýšení spotřební daně u cigaret přibližně tři koruny na krabičku,“oznámilo koncem loňska ministerst­vo financí, které daňové změny po konzultací­ch s výrobci a dovozci připravilo.

Pro roky 2017 a 2018 se pak počítá se zdražením o korunu, respektive o 1,20 koruny na krabičku. Zákon vůbec poprvé stanovuje zvýšení daně výhledově na více let dopředu.

„Tento krok vítáme, jelikož přispěje k předvídate­lnému a vyváženému podnikatel­skému prostředí v České republice,“reaguje Tomáš Korkoš, mluvčí společnost­i Philip Morris ČR, která je největším prodejcem cigaret u nás.

Vyšší cenu nepoznají kuřáci hned od ledna, trafiky mají ještě loňské zásoby. Roky se výrobci a prodejci koncem roku před zvýšením daně předzásobo­vali výrobou milionů krabiček s původní, nižší daní, tedy s nižší cenou, a prodávali je pak dlouhé měsíce v roce následujíc­ím. Například v roce 2014 až do října. S tím je teď ale konec.

Zákon totiž už od loňska umožňuje prodávat zásoby levnějšího kuřiva maximálně tři měsíce od platnosti nové daně. Cigarety s kolkem „P“, označující­m loňskou, nižší spotřební daň, tak bude nyní možné prodávat nejpozději na konci března.

Už loni takové opatření přispělo k lepšímu výběru daně do státní pokladny. V minulém roce vybral stát na spotřební dani z tabákových výrobků skoro 51 miliard korun.

V roce 2014, kdy prodej cigaret z lacinějšíc­h zásob zákon neomezoval, inkasovala státní kasa necelých 45 miliard. Koncem roku 2013 totiž tabákové firmy nakoupily do zásoby tehdejší kolky s nižší daní (daň se platí cenou kolku) pro zhruba 500 milionů krabiček. To je celá polovina roční spotřeby v Česku. Koncem roku 2013 tedy jednorázov­ě vzrostl výběr daně, ale v následu- jícím roce už příjem státu skomíral.

Limit vyhovuje i výrobcům

Zavedení tříměsíční­ho limitu vítají i tabákové firmy. Sice se jim kvůli obrovským zásobám kuřiva s předchozí, nižší daní dařilo udržet vyšší objem prodeje, ale náklady na výrobu zásob, posílení směn před koncem roku a pronájem skladů stály výrobce a prodejce řádově stovky milionů korun.

„Tříměsíční limit na prodej zásob nám vyhovuje. Je to dobré řešení pro rovné podmínky na trhu i pro státní rozpočet,“komentuje situaci Kamil Provazník, jednatel třetího největšího prodejce na tuzemském trhu společnost­i Imperial Tobacco.

Těžkou hlavu ale dělá výrobcům evropská tabáková směrni- ce, která zavádí povinné odpudivé obrázky tabákem poničených tkání na krabičky a zakazuje prodej cigaret s některými příchutěmi.

Termín na zavedení směrnice do vlastní legislativ­y má Česko do 20. května. Dodnes však poslanci o návrhu nejednali a firmy nevědí, podle jakých parametrů mají začít nové cigarety vyrábět.

Možná nejdůležit­ější letošní tabákovou změnu už ale poslanci po letech příprav a odkladů projednáva­jí. Protikuřác­ký zákon, který zakáže – nebo možná jen omezí – kouření plošně ve všech stravovací­ch zařízeních, barech i na sportovišt­ích, narazil mezi některými politiky na odpor. Řada poslanců se původní navrženou striktní verzi snaží alespoň částečně změnit.

 ?? Zdroj: GŘC, MF, LN ??
Zdroj: GŘC, MF, LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia