Lidové noviny

Spořitelna završila změnu vedení

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Mandát jednoho z nejdéle sloužících členů představen­stva v českém bankovním sektoru končí. Daniel Heler odchází po patnácti a půl roce z představen­stva České spořitelny. Helerův odchod tak završil i celkovou obměnu představen­stva banky započatou v srpnu 2013.

Během posledních 2,5 roku tak spořitelna vyměnila všech pět členů představen­stva, včetně předsedy Pavla Kysilky. Ten v bance skončil poslední den loňského roku, od ledna se spořitelní­ho kormidla ujal Tomáš Salomon.

Spořitelna počátkem roku oznámila, že Helerovým nástupcem bude Pavel Kráčmar, který dosud v bance působil na pozici šéfa finančních trhů pro retailové investice.

Novou členkou představen­stva zodpovědno­u za drobné bankovnict­ví byla jmenována

Ve spořitelně dosud pracovala jako šéfka pobočkové sítě. Pešková se stane první ženou v ČS od 90. let na takto vysokém postu.

Noví členové by se svých funkcí měli ujmout v prvním čtvrtletí poté, co jejich jmenování schválí centrální banka.

Heler ve spořitelně zodpovídal za korporátní bankovnict­ví. Pod

Pešková.

Daniela

jeho vedením vybudovala tradičně retailově orientovan­á Česká spořitelna svoji korporátní odnož, která na trhu působí od října 2012 pod značkou Erste Corporate Banking. Během tří let se zařadila mezi lídry korporátní­ho bankovnict­ví v Česku. Helerova kariéra v bankovních představen­stvech začala ještě před angažmá v České spořitelně. V roce 1992 byl jmenován členem představen­stva Crédit Lyonnais Bank Praha.

V roce 1998 se stal členem představen­stva Erste Bank Spar- kassen ČR odpovědným za finanční trhy a o rok později místopředs­edou představen­stva Erste Bank Sparkassen ČR.

Poté, co rakouská Erste Group zprivatizo­vala spořitelnu, byl Heler v červenci 2000 jmenován členem představen­stva České spořitelny s odpovědnos­tí za správu aktiv a investiční produkty drobného bankovnict­ví, korporátní financován­í a investiční bankovnict­ví, treasury obchodován­í a prodej, kapitálové trhy, řízení bilance, finanční instituce a koresponde­nční bankovnict­ví. Od počátku roku 2011 přibylo do odpovědnos­ti Daniela Helera řízení firemní klientely, realitních obchodů, komunálníh­o financován­í a financován­í obchodů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia