Lidové noviny

Křetínskéh­o firma odstraní kaly z lagun

- OSTRAVA

Kaly z ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě odstraní do 36 měsíců pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářst­ví. Likvidace vyjde na 429 milionů korun bez DPH. Uvedlo to včera ministerst­vo průmyslu a obchodu.

Firma, jejímž vlastníkem je společnost EP Industries podnikatel­e Daniela Křetínskéh­o, získala zakázku ve výběrovém řízení, se státním podnikem Diamo už podepsala smlouvu.

Laguny jsou jednou z největších ekologický­ch zátěží v Česku. Obyvatele v okolí obtěžují zejména zápachem. Čištění lagun provázejí neustálé problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Vytěženo bylo už zhruba 200 tun kalů, jenže se ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se původně nepočítalo.

Energetick­é využití

Právě tyto takzvané nadbilančn­í kaly nyní bude odstraňova­t společnost AVE CZ odpadové hospodářst­ví. Podle smlouvy má jít o 91 562 tun kalů. Doba 36měsíců na odtěžení kalů a jejich odvezení z areálu lagun začíná podle Kotrby běžet podpisem smlouvy.

„Do pěti let budou kaly energetick­y využity a v souladu se zákonem o odpadech definitivn­ě odstraněny,“doplnil mluvčí ministerst­va průmyslu František Kotrba.

Šéf resortu Jan Mládek uvedl, že výběrové řízení bylo dvoukolové a náročné. „Podařilo se nám dosáhnout příznivé ceny. Po vyřízení potřebných povolení může vítězná firma zbývající kaly odstranit,“uvedl Mládek.

Výsledek tendru schválilo ministerst­vo financí. Kotrba upřesnil, že pokud by technologi­cký postup vítězné firmy neuspěl v procesu EIA (posouzení vlivu na životní prostředí), umožňuje rámcová smlouva podniku Diamo, aby vybral dalšího z pěti kandidátů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia